Τι παίζει Σήμερα

Jazz Live @ Akron, 28/07/2021

Ώρα έναρξης: 18:00
Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Μαντούκι: το προάστιο της πόλης που κατέστρεψε ο Μπαρμπαρόσα

Πότε άρχισε να κατοικείται και πως πήρε το όνομά του;

Από τους τελευταίους βυζαντινούς χρόνους το Μαντούκι αποτελούσε ένα τμήμα του ξώπολιου (η ονομασία του χώρου έξω από την πόλη), το οποίο είχε αρχίσει να αναπτύσσεται γύρω από την παλιά πόλη. Τα πρώτα στοιχεία για το παραθαλάσσιο προάστιο αρχίζουν να εμφανίζονται στις αρχές του 16ου αιώνα.

Θα καταστραφεί το 1537 από τον αρχιναύαρχο του οθωμανικού στόλου, Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα όπως και τα άλλα δύο προάστια της παλιάς πόλης, η Γαρίτσα και το Σαρόκο (San - Rocco). Στη συνέχεια, η κυβέρνηση της βενετοκρατούμενης Κέρκυρας αποφάσισε την κατεδάφιση όλων των οικοδομών των προαστίων με σκοπό την αποθάρρυνση των επίδοξων κατακτητών στην προσπάθεια τους να τα καταλάβουν.

Μαντούκι: το προάστιο της πόλης που κατέστρεψε ο Μπαρμπαρόσα

Έτσι, μετά το 1537 αρχίζει η ανάπτυξη του αρχικού πυρήνα του οικισμού στο Μαντούκι. Οι πρώτοι κάτοικοί του ήταν ντόπιοι από την ύπαιθρο. Λόγω της δυσκολίας τους να βρουν χώρο στην πόλη να ζήσουν ή να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους, προτίμησαν αυτή την περιοχή για να ασχοληθούν κυρίως με την αλιεία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο οικισμός μετά την περιτείχιση της πόλης κάνει την εμφάνισή του πρώτη φορά σε χάρτη τον 17ο αιώνα.  Τον ίδιο αιώνα αναπτύσσεται κυρίως η παραλιακή ζώνη και η οικιστική ανάπτυξη είναι μεγάλη. Αυτή την περίοδο κτίζονται μέσα στον οικισμό πέντε εκκλησίες, του Αγίου Αθανασίου, του Αγίου Νικολάου του Κατσινά, των αγίου Γεωργίου και Δημητρίου, του Αγίου Ανδρέα και του Αγίου Ιωάννου του Λάζου. Αυτές οι εκκλησίες σηματοδοτούν και τα όρια του οικισμού όπως είναι και σήμερα.

Στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20 αιώνα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Κέρκυρας. Αναμφισβήτητα, αποτέλεσε την πιο πυκνή βιομηχανική ζώνη του νησιού ενώ βρισκόταν στις πρώτες θέσεις των οικονομικά επιτυχημένων πόλεων της Ελλάδας.

Πιθανόν, ο οικισμός πήρε το όνομα αυτό από κάποιον κάτοικο της περιοχής με το όνομα Μάντουκας. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, οι Ενετοί είχαν παραχωρήσει την άδεια λειτουργίας καμινιού στην περιοχή σε κάποιον με το όνομα Μάντουκας. Ακόμη, δεν είναι λίγες οι αναφορές αυτού του επωνύμου σε συμβολαιογραφικές πράξεις της εποχής.

Πηγή: Μαντούκι, ένα ταξίδι στο χρόνο, 1ο Τ.Ε.Ε Κέρκυρας, 2005

Επιμέλεια εργασίας: Θεοφάνης Ι. Κυπριώτης

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Ακταίον Κέρκυρα

Λεωφ. Δημοκρατίας, Παλαιό Φρούριο

Δείτε live

Akron

Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα

Δείτε live

La Veranda Di Corfu

Ναυσικάς, Κανόνι

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News