Τι παίζει Σήμερα

Opening Party @ Tartaya,12/06/2021

Ώρα έναρξης: 05:00
Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα

Λυκούργος Κογεβίνας: ένας από τους πρωτοπόρους Έλληνες στην τέχνη της χαλκογραφίας

Λυκούργος Κογεβίνας: ένας από τους πρωτοπόρους Έλληνες στην τέχνη της χαλκογραφίας.

Λυκούργος Κογεβίνας: ένας από τους πρωτοπόρους Έλληνες στην τέχνη της χαλκογραφίας

Ο ζωγράφος και χαράκτης Λυκούργος Κογεβίνας γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1887. Πατέρας του ήταν ο Κερκυραίος ποιητής και μεταφραστής Νίκος Κογεβίνας , γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Γλαύκος Πόντιος. Είχε την τύχη να λάβει τα πρώτα μαθήματα  ζωγραφικής από τον Γεώργιο Σαμαρτζή ενώ είχε συνδεθεί φιλικά με άλλους κορυφαίους συμπατριώτες ζωγράφους της εποχής του, τον Άγγελο Γιαλλινά και τον Βικέντιο Μποκατσιάμπη.

Σπουδές

Το πάθος του για την ζωγραφική τον έκανε να ταξιδέψει στην Ιταλία για να γνωρίσει από κοντά όλα τα κλασικά έργα τέχνης της Ρώμης.  Το 1904 εγκαθίσταται στο Παρίσι για να σπουδάσει χαλκογραφία στην Ακαδημία Ζυλιάν. Το 1908 διακόπτει τις σπουδές του για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία. Με το τέλος της θητείας του, ταξιδεύει για το Μόναχο. Εκεί μελετά τα χαρακτικά του Άλμπρεχτ Ντύρερ, χαράκτη και θεωρητικού της Γερμανικής Αναγέννησης. Τέτοια ήταν η επιρροή του μεγάλου  Γερμανού ζωγράφου όπου αποφασίζει να αφοσιωθεί στην χαρακτική.

Καλλιτεχνικό έργo

Τα έργα παραμένουν μέχρι σήμερα πρότυπα χαρακτικής τέχνης. Για το καλλιτεχνικό του έργο το κοινό της Αθήνας τον χαρακτήρισε “ άριστο” ενώ οι συντηρητικοί κριτικοί της εποχής του τον κατέταξαν στους “ αντάρτες της τέχνης”.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου τον όρισε ζωγράφο του Στρατού και έτσι πολλά από τα έργα του έχουν θέμα τον πόλεμο. Στην καλλιτεχνική του πορεία πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε αρκετές με άλλους σημαντικούς δημιουργούς όπως ο Κωνσταντίνος Ζαβιτσιάνος και ο Γιάννης Κεφαλληνός.

Λυκούργος Κογεβίνας: ένας από τους πρωτοπόρους Έλληνες στην τέχνη της χαλκογραφίας

Στη γαλλική πρωτεύουσα διδάχθηκε την τέχνη της τυπογραφίας, άνοιξε δικό του εκδοτικό οίκο και κυκλοφόρησε επιστολικά δελτάρια (καρτ ποστάλ) με ελληνικά θέματα.

Εξέδωσε λεύκωμα με χαλκογραφίες με θέμα το Άγιον όρος ενώ το δεύτερο λεύκωμα του έφερε τον τίτλο  Αρχαία τοπία της Ελλάδας.  Αρκετές από τις χαλκογραφίες τις δημοσίευσε στο περιοδικό Νέα Εστία. Παράλληλα, ασχολήθηκε και με την εικονογράφηση βιβλίων ( Η οικογένεια Μάρμορα του Σπυρίδωνα Θεοτόκη, Καράβια του Αγώνος του Δ. Φωκά, Αι Αθήναι που φεύγουν του Δημήτριου Καμπούρογλου). 

Η προσφορά του ήταν μεγάλη και στα κερκυραϊκά καλλιτεχνικά δρώμενα καθώς ήταν ένα από τα μέλη της “ Συντροφιάς των Εννέα” , της πρωτοποριακής καλλιτεχνικής ομάδας που εξέδιδε το περιοδικό “ Κερκυραϊκή Ανθολογία”.

Τη δεκαετία του 1930 προσβλήθηκε από φυματίωση. Ωστόσο, δε σταμάτησε να εργάζεται σκληρά. Το 1940 αφήνει την τελευταία του πνοή στην Αθήνα.

Ο Κογεβίνας θεωρείται πρωτοπόρος για πολλούς λόγους. Είναι ο πρώτος Έλληνας χαράκτης  που χαράζει τις πρώτες χαλκογραφίες και  τυπώνει έγχρωμες χαλκογραφίες στο Παρίσι. Είναι ο πρώτος Έλληνας που  εκθέτει χαλκογραφίες για πρώτη φορά στην Αθήνα. Ακόμα, είναι ο πρώτος καλλιτέχνης στην Ελλάδα που εισήγαγε την τέχνη της οξυγραφίας.

Λυκούργος Κογεβίνας: ένας από τους πρωτοπόρους Έλληνες στην τέχνη της χαλκογραφίας

(Ποταμός της Κέρκυρας) 

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News