Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Λουκιανός Ζαμίτ: o Κερκυραίος συγγραφέας και αρχαιότερος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών

Λουκιανός Ζαμίτ: o Κερκυραίος συγγραφέας και αρχαιότερος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών

«Η γραφή είναι πάθος. Γράψιμο λογοτεχνικό ή οτιδήποτε άλλο, ακόμα και επιστημονικό, χωρίς πάθος, δηλαδή γράψιμο για το γράψιμο, για κάποια δημοσιότητα, δεν έχει κατά την άποψή μου νόημα.» Αυτά είναι τα λόγια του Κερκυραίου συγγραφέα Λουκιανού Ζαμίτ.

Ο Λουκιανός Ζαμίτ γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1931, όπου και διαμένει. Η πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα έγινε το 1953 με διηγήματά του που εκδόθηκαν στον κερκυραϊκό τύπο. Από μαθητής, όμως, είχε αρχίσει να γράφει.

Το 1955 εξέδωσε τη νουβέλα «Μιντόρι», η οποία αναφέρεται στις εντυπώσεις του από τη Χιροσίμα όταν την επισκέφθηκε το 1952 με νωπά τα σημάδια της πυρηνικής καταστροφής του 1945.

Αργότερα, το 1958 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κερκυραϊκά Χρονικά την πρώτη του συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο «Η πρώτη μέρα ενός ανθρώπου» .

Το 1986 κυκλοφόρησε η δεύτερη συλλογή διηγημάτων του με τον τίτλο « Η μπόρα». Στη συνέχεια, ακολούθησαν κι άλλες εκδόσεις: « Άνθρωποι του χθες», 2008 (διηγήματα), « Στην Κορέα και την Ιαπωνία», « Τα χελιδόνια ξανάρθαν», 2016.

Ένας μεγάλος αριθμός των διηγημάτων του έχει δημοσιευθεί στον καθημερινό και περιοδικό Αθηναϊκό τύπο αλλά και στα λογοτεχνικά περιοδικά και έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες. Ακόμη, μερικά από αυτά έχουν μεταδοθεί από την Κρατική Ραδιοφωνία.

Λουκιανός Ζαμίτ: o Κερκυραίος συγγραφέας και αρχαιότερος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών

Πολλά από τα διηγήματα του αναφέρονται την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, της Κατοχής και στην ένδεια των κατοίκων της Κέρκυρας στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.

Πέρα από την ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία σημαντική είναι η συνεισφορά του στην ιστορική έρευνα για την Κερκυραϊκή ιστορία. Καρπός της έρευνάς του ήταν το βιβλίο « Οι οικοδεσπότες του Αχιλλείου» με θέμα την αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ (Σίσυ) και τον αυτοκράτορα της Γερμανίας Γουλιέλμο τον Β΄ που εκδόθηκε το 2019.

Επίσης, αξιόλογες είναι οι μελέτες του: «Διαπρεπείς Κερκυραίοι 16ου - 19ου αιώνα», 2016 και « Οι Μαλτέζοι στην Κέρκυρα», 2018.

Ο Λουκιανός Ζαμίτ είναι το αρχαιότερο διοικητικό μέλος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών από το 1963.

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News