Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα

Λιστόν της Κέρκυρας, rue de Rivoli και rue de Costiglione του Παρισιού

Μπροστά από την Κάτω πλατεία ορθώνεται επιβλητικό το Λιστόν. Σχεδιασμένο από τον Γάλλο μηχανικό Mathieu de Lasseps (πατέρας του διάσημου Φερδινάνδου Λεσέψ, πρωτεργάτη της διώρυγας του Σουέζ) άρχισε να αναγείρεται το 1807. 

Λιστόν της Κέρκυρας, rue de Rivoli και rue de Costiglione του Παρισιού

Λιστόν Κέρκυρα

Αρχικός σκοπός των Γάλλων ήταν τα κτίρια σαν το Λιστόν, με τις αψίδες (βόλτα όπως χαρακτηριστικά ονομάζονται στην Κέρκυρα) και τα χαρακτηριστικά βενετσιάνικα φανάρια να φτάσουν μέχρι το σημείο που βρίσκεται σήμερα η Ιόνιος Ακαδημία.

Δεν πρόλαβαν όμως να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους, καθώς το νησί κατελήφθη από τους Άγγλους. Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου μαρτυρούν την πολεοδομική αντίληψη που επικρατούσε κατά την Ναπολεόντεια περίοδο. Οι ίδιες διατάξεις παρατηρούνται και στις οδούς rue de Rivoli και Rue de Costiglione του Παρισιού.

Στο σχεδιασμό και την ανέγερση του οικοδομήματος συμμετείχε και ο Έλληνας μηχανικός Ιωάννης Παρμεζάν. Αρχικά το κτίριο διέθετε ισόγειο κι ένα όροφο και χρησιμοποιούνταν σαν στρατώνας από τους Γάλλους. Στον πρώτο όροφο διέμεναν οι στρατιώτες και στον δεύτερο οι αξιωματικοί.

Αργότερα προστέθηκαν οι υπόλοιποι όροφοι και το μεγαλύτερο κομμάτι του μετατράπηκε σε πολυτελή ξενοδοχεία, όπως το «Ξενοδοχείον της Αγγλίας και ωραίας Βενετίας» γνωστό και ως «Bella Venezia». Στα δωμάτιά τους φιλοξενήθηκαν επιφανείς προσωπικότητες, τόσο της Ελλάδας, όσο και του εξωτερικού όπως ο Κωνσταντίνος Καβάφης και ο Διονύσιος Σολωμός.

Για το όνομα Λιστόν υπάρχουν διάφορες θεωρίες.

Μια από τις επικρατέστερες θέλει να προέρχεται από την «Λίστα», στην οποία ήταν καταχωρημένα τα ονόματα των ευγενών, το Libro d’oro, στους οποίους επιτρεπόταν να συχνάζουν στην συγκεκριμένη περιοχή. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, το όνομα έλκει την καταγωγή του από το αρχαιοελληνικό «λιστόν», που σημαίνει ικεσία και οφείλεται στις λιτανείες του Αγίου Σπυρίδωνος που περνούσαν μπροστά από το κτίριο. Τέλος υπάρχει και η εκδοχή σύμφωνα με την οποία το όνομα Λιστόν προέρχεται από το ενετικό Liston που αναφέρεται σε ευθύγραμμο και φαρδύ δρόμο, όπως είναι η Λεωφόρος Γεωργίου Α’, επί της οποίας βρίσκεται το κτίριο. Ανεξάρτητα πάντως από την αυθεντική καταγωγή του ονόματος, γεγονός αποτελούσε η συνάθροιση των ευγενών κάτω από τις αψίδες του Λιστόν, όπου κάθε οικογένεια καθόταν σε συγκεκριμένο τραπεζάκι. Αντίθετα οι «ποπολάροι» (όπως αποκαλούνταν όσοι δεν ανήκαν στη λίστα) μπορούσαν μόνο να περνάνε από μακριά και να κοιτούν με δέος τους ευγενείς.

Λιστόν της Κέρκυρας, rue de Rivoli και rue de Costiglione του Παρισιού

Rue De Rivoli Paris

Λιστόν της Κέρκυρας, rue de Rivoli και rue de Costiglione του Παρισιού

Rue de Costiglione Παρισού

Πληροφορίες: http://www.corfutour.gr/

Επιμέλεια άρθρου: Φαϊτά Ελίνα

Corfuland Live Webcams

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News