Τι παίζει Σήμερα

Friday Night Sounds @ Ruelle, 05/06/2020

Ώρα έναρξης: 18:00
Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα

Kώστας Δαφνής: ο εκδότης, ιστορικός και η κληρονομιά του για τα Kερκυραϊκά γράμματα

Ο εκδότης και ιστορικός Κώστας Δαφνής υπήρξε εκδότης, δημοσιογράφος, ερευνητής και ιστορικός. Το έργο του αποτελεί σπουδαία παρακαταθήκη για τα κερκυραϊκά γράμματα και τις εκδόσεις. 

Ο Κώστας Δαφνής γεννήθηκε στους Κυνοπιάστες της Κέρκυρας το 1911.  Φοίτησε στο δημοτικό σχολείου του χωριού. Μαθητής ακόμα, το 1927 ήταν αυτός που ίδρυσε τον «Φιλολογικό Όμιλο Νέων Κέρκυρας». 

Kώστας Δαφνής: ο εκδότης, ιστορικός και η κληρονομιά του για τα Kερκυραϊκά γράμματα

Εμφανίστηκε στον χώρο των γραμμάτων το 1929 δημοσιεύοντας πρώτη φορά κείμενό του στο λογοτεχνικό περιοδικό του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Νέα Εστία». Λίγα χρόνια αργότερα, μαζί με τον κριτικό λογοτεχνίας, Κ. Θ. Δημαρά και τον ποιητή,  Λώρο Φαντάζη εκδίδουν το περιοδικό «Δελτίο Κριτικής». 

Έπειτα, εγκαθίσταται στην Κέρκυρα και ασχολείται με τον τύπο. Εκδίδει τις εφημερίδες « Κερκυραϊκό Βήμα» ( 1934-1940), « Κερκυραϊκά Νέα» (1944-1981), « Τηλέγραφος» ( 1958-1980). 

Kώστας Δαφνής: ο εκδότης, ιστορικός και η κληρονομιά του για τα Kερκυραϊκά γράμματα

Την περίοδο της ιταλικής κατοχής παρέμεινε κρατούμενος των Ιταλών σε διάφορα στρατόπεδα. 

Το 1945 εκδίδει το λογοτεχνικό περιοδικό « Φιλολογικά Νέα». Το 1951 εκδίδει τον πρώτο ετήσιο τόμο ιστορίας, λαογραφίας και τέχνης με τον τίτλο « Κερκυραϊκά Χρονικά». Η έκδοση τους κράτησε 35 χρόνια. 

Υπήρξε βασικό ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών και με δική του πρωτοβουλία έγινε η απαλλοτρίωση και αναπαλαίωση της οικίας στην οδό Αρσενίου στα Μουράγια του, όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ο Διονύσιος Σολωμός. 

Τον συνέδεε στενή φιλία με τον Οδυσσέα Ελύτη και ήταν ο λόγος που ο ποιητής του « Άξιον εστί» ερχόταν συχνά στην Κέρκυρα. 

Το 1972 υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του κέντρου έρευνας και διεθνούς επικοινωνίας « Ιόνιος Ακαδημία». 

Kώστας Δαφνής: ο εκδότης, ιστορικός και η κληρονομιά του για τα Kερκυραϊκά γράμματα

Σημαντική ήταν η συνεισφορά του στη δημοσίευση του Αρχείου Καποδίστρια, κάτι το οποίο δεν πρόλαβε εξαιτίας του θανάτου του. 

Πλούσιο το υλικό που μας άφησε με τις μελέτες του και την έρευνά του : «Κωνσταντίνος Ζαβιτσιάνος, Ο άνθρωπος και το έργο του», 1952,  «Αντίλογοι, ιστορίες σε χαμηλό τόνο», 1961, « Χρόνια πολέμου και Κατοχής», 1966, «Τα Σονέτα του Κ.Θεοτόκη», 1966, «Τα επτανησιακά γράμματα και ο Παλαμάς», 1969, «Τουριστικός οδηγός Κερκύρας», 1969, «Η Επτανησιακή Σχολή και η Ειρήνη Δενδρινού», 1971, «Κωνσταντίνος Θεοτόκης, ο τελευταίος μιας γενεάς», 1973, «Κατίνα Παπά», 1972, «Απόστολος Δοξιάδης, ο αγωνιστής και ο άνθρωπος», 1974, «Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος, η πορεία μιας ζωής κι ενός έργου», 1975

«Ο Ιάκωβος Πολυλάς πολιτικός», 1978, «Μάνθος Μεταλληνός, Ηλίας Κουμετάκης, δυο άνθρωποι μιας άλλης εποχής», 1981. 

Ο Κώστας Δαφνής πέθανε στις 9 Ιουλίου 1987. Η Εστία Ιστορίας και Πολιτισμού των Κυνοπιαστών φέρει  από το 1997 το όνομα του Κώστα Δαφνή και του αδερφού του , Γρηγόρη, ο οποίος υπήρξε και αυτός ιστορικός. Ακόμη, το σπίτι του Κερκυραίου εκδότη και ιστορικού στους Κυνοπιάστες διατηρείται σε καλή κατάσταση. 

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News