Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Κάρολος ντε λα Παλούδ: o άνθρωπος που έφερε το ποδήλατο στην Κέρκυρα

Κάρολος ντε λα Παλούδ: o άνθρωπος που έφερε το ποδήλατο στην Κέρκυρα

Υπάρχουν προσωπικότητες από το παρελθόν που η προσφορά στην Κέρκυρα υπήρξε ιδιαιτέρως σημαντική. Κάποιες απ’ αυτές δεν είναι ευρέως γνωστές. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Κάρολος ντε λα Παλούδ (Charles de la Paloud). 

Ο Κάρολος ντε λα Παλούδ γεννήθηκε στη Γενεύη το 1854. Σπούδασε στην ίδια πόλη Φυσική Αγωγή στη Γυμναστική Ακαδημία. Το 1880 διακρίθηκε στον Ποδηλατικό Γύρο της Γενεύης και έλαβε το πρώτο βραβείο. 

Αγαπούσε τον αρχαίο  ελληνικό πολιτισμό και μαζί με τον αδερφό του αποφάσισαν να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν την Ελλάδα. Πρώτος σταθμός τους ήταν η Κέρκυρα. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν την Αθήνα ( για τον Παρθενώνα), την Ολυμπία, τις Μυκήνες και τα παράλια της Μικράς Ασίας από την Έφεσο μέχρι την Κωνσταντινούπολη. 

Ο Κάρολος ντε λα Παλούδ αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Κέρκυρα. Στο Αρσάκειο δίδαξε Φυσική Αγωγή ενώ στη Σχολή των Έφεδρων Αξιωματικών Οπλομαχητική. 

Με δική του πρωτοβουλία ίδρυσε το Γυμναστικό Σύλλογο Κέρκυρας το 1893. Ο Σύλλογος απέκτησε  χώρο άθλησης κάτω από τον προμαχώνα του Αγίου Αθανασίου. Ο Κάρολος ντε λα Παλούδ ανέλαβε τον εφοδιασμό του γυμναστηρίου με όργανα γυμναστικής από την Ευρώπη. Τα ελβετικά και γερμανικά γυμναστήρια αποτέλεσαν το πρότυπό του. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Κάρολος ντε λα Παλούδ ήταν αυτός που έφερε το ποδήλατο στην Κέρκυρα και υπήρξε παππούς του συγγραφέα Οδυσσέα Καρόλου Κλήμη.

Κάρολος ντε λα Παλούδ: o άνθρωπος που έφερε το ποδήλατο στην Κέρκυρα

 

Πηγές: el.wikipedia, mariasourvinou.wordpress.com

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

 

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News