Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ιερός ναός Αγίου Νικολάου των Λουτρών ή της Πλάκας ή της Πέτρας

Στην τοποθεσία Φαληράκι στην παλιά πόλη της Κέρκυρας με την φανταστική θέα στο Παλαιό φρούριο βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου των Λουτρών ή της Πέτρας. Η ιστορία του είναι συνυφασμένη με τον Άγιο Νικόλαο της Λυκίας.

Σύμφωνα με την παράδοση, στα χρόνια της παρακμής του Βυζαντίου, οι δυτικοί συνήθιζαν να παίρνουν τα λείψανα των Αγίων για να τα μεταφέρουν στα μέρη τους με σκοπό είτε να τα προφυλάξουν είτε να τα ιδιοποιηθούν.

Ιερός ναός Αγίου Νικολάου των Λουτρών ή της Πλάκας ή της Πέτρας

Το 1087 με τον ίδιο τρόπο κάποιοι  ναυτικοί αφαίρεσαν το λείψανο του Αγίου Νικολάου (Αρχιεπισκόπου Μύρων) της Λυκίας για να το μεταφέρουν στο Μπάρι της Ιταλίας.

Στο ταξίδι τους προς την Ιταλία έκαναν μια στάση στην πόλη της Κέρκυρας. Τότε, οι κάτοικοι του νησιού τους παρακάλεσαν να θέσουν το σκήνωμα του Αγίου για προσκύνηση. Οι ναυτικοί δέχτηκαν και έτσι δημιουργήθηκε μια μαρμάρινη πλάκα όπου τοποθετήθηκε το λείψανο του Αγίου για να το προσκυνήσουν οι Χριστιανοί Κερκυραίοι. 

Στην μαρμάρινη πλάκα όπου τοποθετήθηκε το σκήνωμα του Αγίου Νικόλαου οφείλεται η ονομασία του ναού ( Άγιος Νικόλαος Πλάκας ή Πέτρας), αν και λόγω της θέσης του είναι πιο γνωστή με το όνομα Άγιος Νικόλαος των Λουτρών.

Τον 17ο αιώνα  χτίστηκε ο ναός του Αγίου Νικολάου Λουτρών πάνω σε παλαιότερη εκκλησία που είχε ανεγερθεί το 1414. Ο παλαιότερος ναός είχε καταστραφεί το 1537 από την επιδρομή των Οθωμανών.

Για την ανέγερση του σημερινού ναού του Αγίου Νικολάου η κρητικής καταγωγής οικογένεια Παστού είχε αναλάβει τα έξοδα.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η περιουσία του ναού περιήλθε στο δημόσιο και πουλήθηκε με σκοπό την ανέγερση του Δημοτικού θεάτρου της πόλης.

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News