Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα

Η συμβολή του Ιωάννη Χρόνη στην αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης της Κέρκυρας

Είναι γεγονός ότι όλοι οι τουρίστες που επισκέπτονται την Κέρκυρα κάθε χρόνο εντυπωσιάζονται από τα ασύγκριτης γοητείας αρχιτεκτονήματα της παλιάς πόλης. Η αδιάλειπτη ξενική κυριαρχία του νησιού είχε και κάποια οφέλη όπως ο στολισμός της πόλης με τα έξοχα κτίρια από διάσημους αρχιτέκτονες της εποχής. Τη δική του σφραγίδα σ’ αυτό τον τομέα άφησε ο πρωτοπόρος Κερκυραίος αρχιτέκτονας Ιωάννης Χρόνης.

Η συμβολή του Ιωάννη Χρόνη στην αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης της Κέρκυρας

Κατά το χρονικό διάστημα 1830-1875 με το ταλέντο του και τις πλούσιες γνώσεις άλλαξε ριζικά προς το καλύτερο τη φυσιογνωμία του σημερινού ιστορικού κέντρου. Σύμφωνα με τους μελετητές η περίοδος όπου κόσμησε την πόλη με τα μεγάλα κτίρια ο Ιωάννης Χρόνης ήταν η καλύτερη περίοδος στην ιστορία της κερκυραϊκής αρχιτεκτονικής. Το έργο του επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τους μετέπειτα αρχιτέκτονες και μηχανικούς.

Η συμβολή του Ιωάννη Χρόνη στην αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης της ΚέρκυραςΠολλά από τα αρχιτεκτονικά οικοδομήματα – στολίδια της πόλης που αποτελούν αξιοθέατα ανήκουν στον Ιωάννη Χρόνη.  Το αρχοντικό Καποδίστρια βρίσκεται σήμερα στη θέση παλαιότερης μικρότερης κατοικίας  όπου γεννήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Κτίστηκε με εντολή του αδερφού του, Γεώργιου Καποδίστρια και τα  πρώτα σχέδια του χρονολογούνται ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του μεγάλου Κυβερνήτη. Το κτίριο που εφάπτεται με το αρχοντικό Καποδίστρια ανήκε σε  γόνο πλούσιας οικογένειας, τον Θεόδωρο Κώνστα – Κόντη χτισμένο το 1840. Στην Πάνω Πλατεία επί της οδού Καποδιστρίου δεσπόζει το αρχοντικό του πλούσιου εμπόρου, Αντωνίου Καντώνη. Στο αρχοντικό αυτό ξεχωρίζουν τα  πολυτελέστατα θυρώματα και οι μοναδικές  οροφογραφίες.

Η συμβολή του Ιωάννη Χρόνη στην αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης της Κέρκυρας

Στα δημόσια οικοδομήματα που σχεδίασε ο Ιωάννης Χρόνης είναι η Ιόνιος Βουλή, το Χρηματιστήριο και η Ιονική Τράπεζα. Σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, « στην πλακάδα τ’ Αγιού»,  κατασκευάστηκε το κτίριο της Ιονικής Τράπεζας με όψη ναόσχημη ιωνικού ρυθμού και εκτός από τράπεζα ήταν και η κατοικία του εκάστοτε διευθυντή της. Το δεύτερο δημόσιο κτίριο που σχεδίασε ο Κερκυραίος αρχιτέκτονας δεν σώζεται πλέον. Ο λόγος για το  Χρηματιστήριο ή αλλιώς Borsaπου οικοδομήθηκε γύρω στο 1841  από την Μονή Annuziattaστην Ευγενίου Βουλγάρεως. Γκρεμίστηκε από τους Γερμανικούς βομβαρδισμούς το 1943. Το τελευταίο του δημόσιο κτίριο ήταν η Ιόνιος Βουλή, το νεοκλασικό κτίριο που κτίστηκε το 1854 στη θέση άλλου που είχε καταστραφεί από πυρκαγιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σειρά παρεμβάσεων σε υπάρχοντα κτίρια της Ενετικής περιόδου αποδίδεται στον Ιωάννη Χρόνη όπως η επέκταση του θεάτρου του Αγίου Ιακωβου (San Giaccomo)  με σκοπό της βελτίωση της λειτουργικότητάς του,  δύο μελέτες του για την  μετατροπή κτιρίων της Ενετικής περιόδου για την στέγαση της Ιονίου Ακαδημίας καθώς και η προσθήκη ενός ορόφου στο βενετσιάνικου ρυθμού αρχοντικό Γυαλινά. 

Πηγή: ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΟΝΗΣ – ο μεγάλος Κερκυραίος αρχιτέκτονας, Περιβαλλοντική Ομάδα 1ου ΤΕΕ Κέρκυρας, 2006

Επιμέλεια εργασία: Θεοφάνης Ι. Κυπριώτης

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Palaiokastritsa Apartments

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News