Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Η παρουσία των Εβραίων στην Κέρκυρα και η Εβραϊκή Συναγωγή

Η παρουσία των Εβραίων στην Κέρκυρα ανάγεται τον 12ο αιώνα μ. Χ. Τότε έχουμε την πρώτη γραπτή μαρτυρία στο «Οδοιπορικό» του Ισπανού ραβίνου Βενιαμίν Μπεν Γιονά, ο οποίος έγραψε ότι κατά την επίσκεψή του συνάντησε έναν Εβραίο με το όνομα Ιωσήφ που ασκούσε το επάγγελμα του βαφέα. Μετά την κατάληψη του νησιού από τους Ανδηγαυούς το 1261 μεταφέρθηκαν πολλοί Εβραίοι στο νησί.

Στη συνέχεια το 1492 αρκετοί Εβραίοι από την Ισπανία εγκαταστάθηκαν στο νησί και ακολούθησαν και άλλοι δύο χρόνια αργότερα οι Εβραίοι της Απουλίας. Αυτοί μαζί με κάποιους άλλους από την Πορτογαλία δημιούργησαν την κοινότητα την «Απουλιανή». Αυτοί ζούσαν μέσα στο φρούριο έχοντας δική τους Συναγωγή και νεκροταφείο. Από την άλλη, η παλιά κοινότητα των αυτοχθόνων Εβραίων οι «Ρωμανιώτες» ζούσαν στο λόφο του «Καμπιέλου» που αργότερα πήρε το όνομα «Οβρηοβούνι ή Ιουδαϊκό όρος».

 Το 1622  με αυστηρό διάταγμα του Γενικού Προνοητή οι Εβραίοι υποχρεώθηκαν να εγκατασταθούν οριστικά σε μια συνοικία που προσδιοριζόταν από τους σημερινούς δρόμους Βελισσαρίου, Αγίας Σοφίας και Παλαιολόγου.

Αρχικά υπήρχαν τρεις συναγωγές στην πόλη. Μετά την καταστροφή της πρώτης συναγωγής το 1537 (« Πουλιέζα) χτίστηκε στην οδό Παλαιολόγου μια άλλη («VECCIA») η οποία καταστράφηκε από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς το 1943.

Η παρουσία των Εβραίων στην Κέρκυρα και η Εβραϊκή Συναγωγή  

Τότε οι Ρωμανιώτες Εβραίοι αφού εγκατέλειψαν τη Συναγωγή «Γκρέκα» που βρισκόταν στο «Οβρηοβούνι» έχτισαν στα χρόνια της Αγγλοκρατίας τη συναγωγή  «Nuova», η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα στην οδό Βελισσαρίου. Το σημερινό κτίριο οικοδομήθηκε πάνω σε παλαιότερο κτίσμα. Το κτίσμα είναι ιταλικού τύπου και λειτουργεί σε όροφο. Πρόκειται για μια τυπολογία που προέκυψε από παπικό διάταγμα για να μην έρχονται σε επαφή οι Χριστιανοί με τις τελετές των Εβραίων.

 

Η παρουσία των Εβραίων στην Κέρκυρα και η Εβραϊκή Συναγωγή

Η εξωτερική όψη με τα τοξωτά παράθυρα είναι αρκετά λιτή. Ακόμη, σώζεται το ενετικό υπόγειο με σταυροθόλια (σταυροθόλιο= θολωτή οροφή που σχηματίζεται εκεί που διασταυρώνονται δύο καμάρες). Εκεί στεγάστηκαν τα γραφεία της εβραϊκής κοινότητας και η αίθουσα νεκρώσιμων τελετών.

Σήμερα  η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και οι λειτουργίες γίνονται τα Σάββατα.

Στις μέρες μας η κοινότητα των Εβραίων στην Κέρκυρα δεν ξεπερνά τα 100 άτομα.

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News