Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Η Μονή Αγίας Ιουστίνης στην Κέρκυρα σε ανάμνηση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Μονή Αγίας Ιουστίνης: ο βοτανικός κήπος και ο ρόλος που έπαιξε ως ναυτικό νοσοκομείο 

Στο τέρμα της σημερινής οδού Μαρασλή, στη μέση της Γαρίτσας, μέχρι και  τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο υπήρχε ένα καπνοκοπτήριο. Σύμφωνα με τους μελετητές, στη θέση αυτή είχε ιδρυθεί λατινικό μοναστήρι προς τιμήν της Αγίας Ιουστίνης. 

Η Μονή Αγίας Ιουστίνης στην Κέρκυρα σε ανάμνηση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Η μονή ιδρύθηκε σε ανάμνηση της ναυμαχίας του ενωμένου στόλου των ευρωπαϊκών κρατών με τον οθωμανικό στα νερά της Ναυπάκτου στις 7 Οκτώβριου 1517, ημέρα όπου η Δυτική Εκκλησία τιμά την μνήμη της Αγίας Ιουστίνης. 

Μετά την ιστορική ναυμαχία της Ναυπάκτου, η μονή χρησιμοποιήθηκε ως πρόχειρο ναυτικό νοσοκομείο για τους τραυματίες ναυτικούς. Τα χρόνια εκείνα, το νοσοκομείο αυτό θεωρούνταν πρότυπο για την περίθαλψη, την καθαριότητα και την παροχή υπηρεσιών προς τους τραυματίες.

Στη συνέχεια, το ναυτικό νοσοκομείο απέκτησε ένα παράρτημα με καλύτερα διευθετημένα τμήματα με πρωτοβουλία του Βάιλου Francesco Gritti για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Ο δόγης της Βενετίας, Pasquale Cicogna θέσπισε την αυτονομία του αυτού του παραρτήματος, διέταξε την επισκευή των τμημάτων, καθιέρωσε τις θέσεις προσωπικού και τις απολαβές  του και επεφύλαξε τη χρήση του για τη νοσηλεία των κωπηλατών των γαλερών. Επίσης, στο μπροστινό μέρος του ναυτικού νοσοκομείου είχε στηθεί μια εξέδρα  στην θάλασσα από τον εργολάβο Francesco Casola που χρησίμευε για το πλεύρισμα των καραβιών που μετέφεραν τους ασθενείς. 

Το 1798 οι Δημοκρατικοί Γάλλοι δήμευσαν την περιουσία του μοναστηριού και των υπόλοιπων εκκλησιαστικών ιδρυμάτων ενώ την περίοδο των Αυτοκρατορικών Γάλλων έπαυσε η λειτουργία του. 

Αργότερα, με την ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας χρειαζόταν ένας βοτανικός κήπος. Από τους διοικούντες των Ιονίων νήσων  θεωρήθηκε κατάλληλος ο κήπος της μονής που είχε μισθωθεί στον κόμη Αντώνιο Μαμωνά στα πρώτα χρόνια της Αγγλικής «προστασίας». 

Ακολούθησε μια διαμάχη για τις αποζημιώσεις με τον Μαμωνά και τον Γενικό Εισπράκτορα Δημοσίων Εσόδων για ένα χρόνο. Τελικά, όταν άρχισε η λειτουργία του βοτανικού κήπου, ο Ιταλός πρακτικός βοτανολόγος Μασσιάρης που τον ανέλαβε, συγκέντρωσε απ’ όλη την Κέρκυρα 4000 φυτά. 

Ο βοτανικός αυτός δεν χρησιμοποιήθηκε για πολλά χρόνια καθώς στα μέσα της δεκαετίας 1830-1840 μεταφέρθηκε στο κτήμα του Μον Ρεπό. 

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News