Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Η Κέρκυρα στον αγώνα του 1821 και η σχέση της με τη Φιλική Εταιρεία

Λίγο πριν το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης  τα  Επτάνησα βρίσκονταν στην κατοχή της αγγλικής αυτοκρατορίας. Με την κήρυξη της επανάστασης η αγγλική διοίκηση απαγόρευσε με προκήρυξη της τη συμμετοχή  αλλά και τη βοήθεια των υπηκόων όλων των Ιονίων νήσων στις μάχες είτε με το μέρος των επαναστατημένων Ελλήνων είτε με τους Οθωμανούς. Το γεγονός αυτό δεν πτόησε τους Επτανήσιους αγωνιστές να οργανωθούν σε σώματα ή με άλλες ομάδες οπλαρχηγών και να λάβουν μέρος σε μάχες σε ξηρά και θάλασσα.

Η Κέρκυρα στον αγώνα του 1821 και η σχέση της με τη Φιλική Εταιρεία

Την περίοδο που ο Αλή πασάς σχεδίαζε  την άλωση της Λευκάδας και έχοντας ως απώτερο σκοπό την κυριαρχία όλης της Δυτικής Ελλάδας η Κέρκυρα αποτέλεσε το επίκεντρο μιας πατριωτικής κίνησης εναντίον των Οθωμανών με φυγάδες Σουλιώτες και άλλους καταδιωγμένους. Τον Ιούνιο του 1807 σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για τη Λευκάδα, η Κέρκυρα όπως και τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά να στέλνουν στρατό και πλοία μετά από αίτημα του Ιωάννη Καποδίστρια και του Μητροπολίτη Ιγνάτιου.

Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή των απόδημων Επτανησίων στη Φιλική Εταιρεία μέσω της οποίας έστελναν χρήματα ή πολεμοφόδια στους επαναστατημένους Έλληνες. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, η Κέρκυρα έπαιξε και αυτή ενεργό ρόλο στη Φιλική Εταιρεία. O Διονύσιος Ρώμας μύησε σημαντικά πρόσωπα της Κέρκυρας στη Φιλική Εταιρεία όπως ο Κωνσταντίνος  Γεροστάθης, ο Ιωάννης Κεφαλάς και οι Αυγουστίνος και Βιάρος Καποδίστριας.

Ακόμη,  σε κάθε νησί του Ιονίου έτσι και στην Κέρκυρα υπήρχε μια «εφορία» (επιτροπή) των Φιλικών στην οποία συμμετείχαν και άτομα από το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον του τότε υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιωάννη Καποδίστρια. Ο Κερκυραίος πολιτικός γνώριζε ήδη την ύπαρξη αυτών των επιτροπών στα Επτάνησα.

Αυτές οι επιτροπές είχαν συσταθεί από τον απεσταλμένο των Φιλικών, Αριστείδη Παπά.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι η συμβολή της Κέρκυρας στον αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων είχε αρχίσει πριν την κήρυξη της επανάστασης σε πνευματικό κυρίως επίπεδο επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από τον ελληνικό Διαφωτισμό.

Η Κέρκυρα στον αγώνα του 1821 και η σχέση της με τη Φιλική Εταιρεία

Το 1797 τα γαλλικά δημοκρατικά στρατεύματα κατέλαβαν τα Ιόνια νησιά και διάφορα σωματεία των Ιακωβίνων είχαν αναλάβει την πολιτική και κοινωνική διαπαιδαγώγηση του. Τότε, στο κρατικό τυπογραφείο που εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα τυπώθηκαν μεταξύ των άλλων επαναστατικών προκηρύξεων και ελληνικά επαναστατικά φυλλάδια, τα οποία μαζί με τις εκδόσεις του Κοραή έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην αφύπνιση και την τόνωση του πατριωτισμού των Ελλήνων της περιοχής. Τα φυλλάδια αυτά ήταν:

α) Ο Θούριος του Ρήγα (Ως πότε παλικάρια)

β) Ο πατριωτικός ύμνος του Ρήγα (Όλα τα έθνη πολεμούν)

γ) Ο ύμνος στον Μποναπάρτε του Χριστόφορου Περαιβού (Τι θάμβος και άμετρος χαρά)

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε και τα σωματεία που ιδρύθηκαν εκείνη την περίοδο στην Κέρκυρα  που κι αυτά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αφύπνιση της εθνικής συνείδησης όπως η  «Πατριωτική Εταιρία Δημόσιας Μόρφωσης» και η «Συνταγματική Λέσχη». 

Συντάκτης: Νίκος Στούπης 

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News