Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Η Κέρκυρα μέσα από το έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη

Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης ήταν ένας απ' τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της δημοτικής μας πεζογραφίας. Γεννήθηκε στη Κέρκυρα το 1872 και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας.

Η Κέρκυρα μέσα από το έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη

Σπουδαίος σταθμός στη ζωή του ήταν οι σπουδές του στη Γερμανία το 1907, όπου ήρθε σε επαφή με τις σοσιαλιστικές ιδέες μέσα απ' την γνωριμία του με τον Χατζόπουλο.

Χαρακτηριστικό της εποχής του Θεοτόκη ήταν ο ξεπεσμός της παλιάς αριστοκρατίας και η ανάδυση της αστικής τάξης. Η οικονομική δραστηριότητα στο νησί μας βασίζονταν σε μικρές και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, όπως το εργοστάσιο του Δεσύλλα, η γαλακτομία του Μαργαρίτη, οι αλευρόμυλοι, τα εργοστάσια μακαρονοποιίας, το εργοστάσιο αερόφωτος και άλλες.

Η Κέρκυρα μέσα από το έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη

Το έργο του «Σκλάβοι στα δεσμά τους» αναφέρεται στις πολύπλευρες συνέπειες που προκάλεσαν οι αλλαγές αυτές στην τάξη της αριστοκρατίας, ενώ στη συλλογή διηγημάτων του με τίτλο «Κορφιάτικες ιστορίες» σκιαγραφείται με λιτότητα η ζωή στο νησί μας την εποχή εκείνη.      

Ο Θεοτόκης εκφράζοντας το λογοτεχνικό ρεύμα του νατουραλισμού, δεν περιγράφει μια εξιδανικευμένη εικόνα της Κέρκυρας. Οι ηρωές του, καθημερινοί άνθρωποι, είναι γεμάτοι δεισιδαιμονίες, ελαττώματα, προκαταλήψεις και στερεότυπα. Είναι πονηροί και πολλές φορές αδίστακτοι. Χαρακτηριστικά τα οποία ο ίδιος καταδικάζει σε έντονο ύφος. Όμως δεν λείπουν και εκείνοι οι ήρωες που συγκρούονται με τις συμβάσεις της εποχής, όπως η Ρήνη στο έργο «Η τιμή και το χρήμα», η οποία αποφασίζει να μεγαλώσει το παιδί της εκτός γάμου και να δουλέψει μόνη της για να εξασφαλίσει τις ανάγκες της.

Το λογοτεχνικό έργο του Θεοτόκη, εκτός από την πλούσια φιλολογική και αισθητική του αξία αποτελεί και ανεκτίμητη ιστορική πηγή για το κοινωνικό γίγνεσθαι της Κέρκυρας εκείνης της περιόδου.

Η Κέρκυρα μέσα από το έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη

Συντάκτης: Γιάννης Φαρμάκης

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News