Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα

Η Καθολική Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας από το 1274

Καθολική Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας, Ζακύνθου-Κεφαλληνίας

Η Καθολική Αρχιεπισκοπή  Κέρκυρας περιλαμβάνει περίπου 3000 μέλη κυρίως μαλτέζικης καταγωγής στην Κέρκυρα. Η Αρχιεπισκοπή περιλαμβάνει την Κέρκυρα, τους Παξούς,  τους Αντίπαξους, τη 

Η Καθολική Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας από το 1274Λευκάδα, την Ιθάκη, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο.

Ο επίσκοπος της εκκλησιαστικής αυτής επαρχίας φέρει τον τίτλο: Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας. Προστάτης της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κέρκυρας θεωρείται ο Άγιος Σπυρίδωνας και εορτάζεται στις 14 Δεκεμβρίου.

Στις αρχές του 13ου αιώνα (1207) επί Πάπα Ιννοκεντίου του Γ΄ η Λατινική Επισκοπή Κεφαλληνίας ενώ το 1212 ιδρύεται νέα λατινική Επισκοπή στη Ζάκυνθο. Επί των ημερών του Πάπα Ωνωρίου του Γ’ οι δύο επισκοπές ενώνονται με Αρχιερέα αυτών τον Επίσκοπο Κεφαλληνίας.

Η Αρχιεπισκοπή Κερκύρας ιδρύθηκε το 1274. Στις 3 Ιουνίου 1919 ο Πάπας Πίος ο ΙΑ΄ προσάρτησε στην Αρχιεπισκοπή Κερκύρας τις επισκοπές Κεφαλληνίας και Ζακύνθου, οι οποίες μέχρι τότε εξαρτιόνταν πνευματικά και διοικητικά από την Επισκοπή Πατρών και τη Λατινική Μητρόπολη Κορίνθου αντίστοιχα. Αργότερα, στην Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας στις 18 Μαρτίου 1926 προσαρτήθηκε και η Ήπειρος.

Ο σημερινός αρχιεπίσκοπος από το 2003 είναι ο Σεβασμιότατος π. Ιωάννης Σπιτιέρης, ο οποίος γεννήθηκε στην Κέρκυρα και χειροτονήθηκε ιερέας το 1968 και έχει σπουδάσει θεολογία στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο του Λατερανού και στο Πανεπιστήμιο του Φριβούργου της Ελβετίας. Ακόμη, είναι καθηγητής Θεολογίας στο «Αντωνιανό Πανεπιστήμιο» και στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρώμης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι εδώ και μερικά χρόνια διοργανώνει ένα διεθνές συμπόσιο διαλόγου μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων και είναι μέλος της Μικτής Θεολογικής Επιτροπής για το διάλογο της Καθολικής με την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η Καθολική Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας από το 1274

Πριν τον σημερινό αρχιεπίσκοπο το αξίωμα αυτό είχαν αναλάβει άλλοι επτά από το 1885 και μετά ενώ οι λατίνοι αρχιεπίσκοποι της Κέρκυρας πριν την προσάρτηση των άλλων επισκοπών από το 1274 ήταν πάνω από πενήντα.

Σήμερα στην Κέρκυρα υπάρχουν επτά καθολικοί ναοί με μακραίωνη ιστορία και λειτουργούν τέσσερις μονές. Ο Ιερός Καθολικός Μητροπολιτικός Ναός (Duomo) αφιερωμένος στους αγίους Ιάκωβο Απόστολο και Χριστόφορο Μάρτυρα, βρίσκεται στην επισημότερη θέση της Βενετσιάνικης Κέρκυρας λίγα μέτρα από το παλιό θέατρο του san Giacomo. Επίσης, προσκυνήματα των καθολικών του νησιού είναι το Καθολικό Κοιμητήριο Κερκύρας (1836) και το μνημείο πεσόντων παλαιάς μονής Ευαγγελίστριας «Annunziata».

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Palaiokastritsa Apartments

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News