Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Η καλλιέργεια του καπνού άλλοτε στην Κέρκυρα

Η καλλιέργεια του καπνού στην Κέρκυρα

Τέλη 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου αιώνα, στην Κέρκυρα ή δεν καλλιεργείται καπνός ή η καλλιέργεια του γίνεται σε πολύ μικρή κλίμακα. Η ετήσια εισαγωγή καπνού σε φύλλα ανερχόταν σε 60000 οκάδες και προερχόταν από την Αλβανία και τη Θεσσαλονίκη.

Αργότερα, όμως, ο κερκυραϊκός καπνός γίνεται περιζήτητος και παρέχει αρκετές θέσεις εργασίας στους ντόπιους, αλλά η παραγωγή του δεν φτάνει για την κατανάλωση στο νησί και έτσι γίνονται εισαγωγές από τη Μεγάλη Βρετανία. Τον ίδιο αιώνα η καλλιέργειά του παρέμεινε μόνο για προσωπική χρήση.

Η καλλιέργεια του καπνού άλλοτε στην Κέρκυρα

Η παραγωγή αυξήθηκε πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ μετά τη λήξη του υπήρξε απότομη πτώση και συνακόλουθη αύξηση της τιμής του καπνού. Μετά το 1907 η τιμή του θα πέσει πάλι και  ψηφίζεται νόμος που απαγορεύει την επέκταση της καπνοκαλλιέργειας. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι κερκυραίοι καπνοπαραγωγοί μείωσαν την παραγωγή στρεφόμενοι σε πιο προσοδοφόρες καλλιέργειες όπως των σιτηρών.

 

Η καλλιέργεια του καπνού άλλοτε στην Κέρκυρα

Στον 20ο αιώνα συνεχίζεται η παραγωγή του καπνού στο νησί αλλά και  οι εισαγωγές  από την υπόλοιπη Ελλάδα, οι οποίες φτάνουν τις 30-40 χιλιάδες οκάδες καπνού σε φύλλα, και λίγες οκάδες σε έτοιμα τσιγάρα ή κομμένο καπνό.

Σύμφωνα με τις έγκυρες πληροφορίες του Γ. Παπαβλασόπουλου οι καλλιέργειες  καπνού επεκτάθηκαν κυρίως  στο Βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, όπου το έδαφος ήταν πρόσφορο και υπήρχαν φθηνότερα εργατικά χέρια. Πολυμελείς οικογένειες ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια αλλά κυρίως με τη συσκευασία και πώληση του καπνού.

Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι στην Κέρκυρα για πολλά χρόνια υπήρχαν αρκετές καπνοβιομηχανίες με αξιόλογη παρουσία και ιστορία : το « Καπνεργοστάσιο», η καπνοβιομηχανία « Δ. Μηνιάτη», η καπνοβιομηχανία « Σ. Μποζίκη», η καπνοβιομηχανία « Γ. Νικηφόρος και Σια» και η καπνοβιομηχανία « Αδελφοί Προβατά». 

Πηγή: « Η Ιστορία του καπνού, του τσιγάρου και του καπνεργοστασίου της Κέρκυρας», Κέρκυρα 2017, Θεοφάνης Ι. Κυπριώτης και Χαράλαμπος Μ. Μωραΐτης από τη σειρά « Η βιομηχανική ιστορία της Κέρκυρας, τόμος Β΄».

Συντάκτης: Νίκος Στούπης  

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News