Τι παίζει Σήμερα

 • #DEALIFE: για ένα γεύμα 2 ατόμων από το ουζοκρασοφαγείον Με Λέν Μεζέ.
   
  Μόνο:15€
  Αρχική αξία30€
  Έκπτωση50%
  Δείτε το
 • #DEALIFE: για ένα δείπνο δύο ατόμων στο εστιατόριο Kaiser Bridge.
   
  Μόνο:40€
  Αρχική αξία80€
  Έκπτωση50%
  Δείτε το
 • Radio DJ
 • star fm 26102015
 • Pop fm 12072016
 • kyma
 • Rythmos fm 26102015
 • Corfuland Shop
 • instagramcorfuland
 • Neo Radiofono apo 5-3-2014 - ξανα από 20-03-2017
 • aktina radio 081118
Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα

Η Ιστορία του τουρισμού στην Κέρκυρα

Το 1950 θεωρείται σημείο έναρξης του Ελληνικού Τουρισμού της νεότερης εποχής. Την ίδια περίοδο ξεκινά και η τουριστική ανάπτυξη της Κέρκυρας. Το νησί των Φαιάκων καθιερώνεται ως τουριστικός προορισμός για χιλιάδες τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, από τον 14ο αιώνα ξένοι (Ιταλοί, Γάλλοι, Άγγλοι, Ισπανοί) προσκυνητές που ταξίδευαν για τους Αγίους Τόπους έκαναν μια στάση στην Κέρκυρα για θρησκευτικούς λόγους. Επιθυμία τους ήταν να επισκεφθούν την Παναγία Κασσωπίτρα για να προσευχηθούν στην θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου. 

 Από τον 19ο αιώνα δεν ήταν λίγοι και οι περιηγητές που επισκέπτονταν το νησί και κατέγραφαν τις εντυπώσεις τους από την παραμονή τους σ΄αυτό. Μάλιστα την περίοδο της Αγγλικής κατοχής οι Άγγλοι Λόρδοι προτιμούσαν την Κέρκυρα για τις διακοπές τους. Αξιοπρόσεχτο είναι ότι το 1893 εκδόθηκε ο πρώτος διεθνής τουριστικός οδηγός για τα αξιοθέατα της Κέρκυρας.

Στα τέλη του 19ου αιώνα στην πόλη έκαναν την εμφάνισή τους πανσιόν που άφησαν τη δική τους ιστορία και πολλές καλές εντυπώσεις στους τότε επισκέπτες του νησιού. Ένα από αυτά ήταν το Grand hotel St. Georges πάνω από το Λιστόν, ένα ξενοδοχείο υπερπολυτελές για την εποχή του. Κοντά στο Βασιλικό Ανάκτορο υπήρχε το Hoteldu Club του Π. Καζιάνη και το «Κωνσταντινούπολις».

Η Ιστορία του τουρισμού στην Κέρκυρα  

Στα χρόνια του Μεσοπολέμου, οι Κερκυραίοι απέδειξαν πόσο πρωτοπόροι ήταν σε  θέματα τουρισμού. Οι αμαξάδες και οι οδηγοί ταξί της εποχής ξεναγούσαν τους πελάτες τους  κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους στην πόλη. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το νησί άρχισε προβάλλεται ως ιδανικός προορισμός για διακοπές. Σ’ αυτό συνέβαλλαν σημαντικά και οι συγγραφείς  αδελφοί Durrells και με το δικό τους τρόπο προσέλκυσαν αρκετούς  Βρετανούς τουρίστες να επισκεφθούν το νησί.

Η Ιστορία του τουρισμού στην Κέρκυρα

 

Τη δεκαετία του 1950 η προβολή της Κέρκυρας θα συνεχιστεί και μαζί μ’ αυτήν και όλη η Ελλάδα. Το 1954 διοργανώνεται από τη βασίλισσα Φρειδερίκη μια κρουαζιέρα με επιβάτες τους « γαλαζοαίματους» της εποχής ενώ την επόμενη χρονιά η διάσημη δημοσιογράφος Έλσα Μάξγουελ διοργανώνει αντίστοιχη κρουαζιέρα με το πλοίο «Αχιλλεύς» της οικογένειας Νιάρχου και συστήνει όχι μόνο την Κέρκυρα αλλά και όλη την Ελλάδα στο διεθνές τζετ σετ της εποχής.

Το 1952 κάνει την εμφάνισή του το πρωτοποριακό «Κλαμπ Μεντιτερανέ» στην περιχή της Δασιάς του Γάλλου επενδυτή Μπλιτζ καθώς η φιλοξενία θύμιζε το σύγχρονο κάμπινγκ. Οι τουρίστες διέμεναν σε καλύβες ενώ η μονάδα διοργάνωνε γι΄αυτούς πολλές δραστηριότητες όπως σπορ, θαλάσσιο σκι, υποβρύχιο ψάρεμα και πάρτι. Στη συνέχεια θα γίνει το πρώτο all inclusive ξενοδοχείο της Ελλάδας.

Η Ιστορία του τουρισμού στην Κέρκυρα

Δύο χρόνια αργότερα θα χτιστεί το πρώτο ξενοδοχείο στην πόλη της Κέρκυρας με την ονομασία Corfu Palace με θέα τον όμορφο όρμο της Γαρίτσας και το Παλαιό Φρούριο.

Με διαφορετική « φιλοσοφία» το 1957 το «Καστέλο» θα αφήσει τη δική του ιστορία στα τουριστικά πράγματα της Κέρκυρας. Το διάσημο ξενοδοχείο φιλοξενεί την αφρόκρεμα της εποχής (βαρόνους, βασιλείς, πρίγκιπες, Ωνάσης, Παπανδρέου, Καραμανλής κ.α) και η οικογένεια Μπούα όπου ανήκει, αναλαμβάνει την εκπαίδευση του προσωπικού της σύμφωνα με τα πρότυπα του εξωτερικού. Στην πρώτη αυτή σχολή τουριστικών επαγγελμάτων ανάμεσα στα μαθήματα το προσωπικό μάθαινε αγγλικά, γαλλικά αλλά και σέρβις. Ακόμη, τη δεκαετία του 1960 το ξενοδοχείο αναλάμβανε και την ξενάγηση των τουριστών με δικά του πούλμαν. Την δεκαετία του 1970 και του 1980 η οικογένεια Μπούα στην περιοχή της Δασιάς επενδύει στην βραδινή διασκέδαση με το κέντρο διασκέδασης «Τα δίχτυα» όπου φιλοξενήθηκαν μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού όπως ο Γιάννης Πάριος και η Δούκισσα.

Η Ιστορία του τουρισμού στην Κέρκυρα

Τη δεκαετία του 1960 οι πρώτοι Χίπις επιλέγουν την Κέρκυρα για τις διακοπές τους  ενώ το χωριό Μπενίτσες γίνεται στέκι διάσημων ηθοποιών, σκιέρ αλλά και του δημοφιλούς συγκροτήματος των Beatles.

 

Η Ιστορία του τουρισμού στην Κέρκυρα

Από εκεί και έπειτα η Κέρκυρα  γίνεται ένα από τα πιο  γνωστά σε όλο τον κόσμο θέρετρα της Μεσογείου και φέρει επάξια τον τίτλο του κοσμοπολίτικου νησιού.  

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Palaiokastritsa Apartments

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News