Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα

Η Ιερά Μονή Πλατυτέρας με το επιβλητικό καμπαναριό

Αν απομακρυνθεί κάποιος ένα χιλιόμετρο περίπου από το ιστορικό κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, το βλέμμα του θα πέσει επάνω στο ψηλό και επιβλητικό καμπαναριό της μονής της Πλατυτέρας. 

Η Ιερά Μονή Πλατυτέρας με το επιβλητικό καμπαναριό

Το καμπαναριό είναι πυργοειδές με τρούλο και το ύψος του φτάνει τα 28 μέτρα. Η ανέγερσή του έγινε το 1864 και οι καμπάνες του κατασκευάστηκαν τέσσερα χρόνια αργότερα στη Βενετία. 

Η ιστορία, όμως, της ιεράς μονής της Υπεραγίας Θεοτόκου Πλατυτέρας ξεκινά κάποια χρόνια νωρίτερα. 

Το 1743 ο Λευκαδίτης ιερομόναχος Χρύσανθος Συρόπουλος έβαλε τα θεμέλια  της μονής, η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα στελεχώθηκε από είκοσι μοναχούς. Όταν ολοκληρώθηκαν όλες οι εργασίες τρία χρόνια αργότερα, ιδρύθηκε το μετόχι της μονής στο χωριό Ευρωπούλοι που αφιερώθηκε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. 

Κατά τη διάρκεια της κατοχής των Γάλλων Δημοκρατικών οι κάτοικοι του Μαντουκίου αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα τους. Μετά τον βομβαρδισμό από τα γαλλικά πλοία οι κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο στην μονή της Πλατυτέρας. Στη συνέχεια, οι Γάλλοι εισέβαλαν στο μοναστήρι και αφού συνέλαβαν τον ηγούμενο με όλους τους μοναχούς πυρπόλησαν τη μονή. 

Με την αναχώρηση των Γάλλων ξεκίνησαν οι εργασίες για την αναστήλωση της μονής που ολοκληρώθηκαν το 1800. Για την ανοικοδόμηση της μονής σημαντική ήταν η συμβολή της οικογένειας Καποδίστρια. 

Ο Ιωάννης Καποδίστριας συνδεόταν με τον ηγούμενο Συμεών, στον οποίο εξομολογούταν και τον συμβουλευόταν για πνευματικά ζητήματα. Επίσης, ο Κερκυραίος πολιτικός δώρισε στη μονή ένα περίτεχνο περίβλημα της εικόνας της Γλυκοφιλούσας και δύο εικόνες των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου η μονή υπέστη μεγάλες ζημιές στις δύο από τις τέσσερις πτέρυγές της. Στα τέλη της δεκαετίας του 70 έγινε μια προσπάθεια ανακαίνισης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μονή σήμερα βρίσκονται οι τάφοι του Κυβερνήτη, του πατέρα του, Αντώνιου Μαρία Καποδίστρια, του αδερφού του, Αυγουστίνου, του Φώτου Τζαβέλα  και του Ανδρέα Μουστοξύδη. 

Πηγές: in.gr, kapodistrias.digitalarchive.gr, imcorfu.gr

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Φωτογραφία: Νίκος Γιοχάλας

Corfuland Live Webcams

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News