Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Γεώργιος Θεοτόκης: ο Κερκυραίος πρωθυπουργός της χώρας για τέσσερις φορές

Γεώργιος Θεοτόκης: ο Κερκυραίος πρωθυπουργός της χώρας για τέσσερις φορές

Ο Γεώργιος Θεοτόκης, γόνος της ιστορικής γενιάς των Θεοτόκηδων με ρίζες από την Κωνσταντινούπολη,  διετέλεσε τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας τη δεκαετία 1899 -1909. Γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 1844 στην Κέρκυρα και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ιόνιο Γυμνάσιο γράφτηκε στη Νομική σχολή της Ιονίου Ακαδημίας. Το 1861 έλαβε το πτυχίο του και συνέχισε τις νομικές σπουδές του στα πανεπιστήμια της Γενεύης και του Παρισίου.

Με την επάνοδό του στην Κέρκυρα, άρχισε να εργάζεται ως δικηγόρος. Στις δημοτικές εκλογές του 1879 εκλέγεται θριαμβευτικά με ποσοστό 65% δήμαρχος Κερκυραίων. Επανεκλέγεται για το ίδιο αξίωμα το 1883 αλλά παραιτείται το 1885 για να εκλεγεί βουλευτής του Τρικουπικού κόμματος μετά από πρόσκληση του ίδιου του αρχηγού του.

Επί πρωθυπουργίας Χαρίλαου Τρικούπη, ανέλαβε σημαντικά υπουργεία, Ναυτικών, Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως και Εσωτερικών.

Ως υπουργός  στο Ναυτικό υπήρξε μεγάλη η συμβολή του στη βελτίωση του  με την καλύτερη εκπαίδευση των πληρωμάτων ιδρύοντας  πολλές ναυτικές σχολές.

 Στη συνέχεια γίνεται αρχηγός του  «Νεωτερικού» κόμματος μετά το θάνατο του Χαρίλαου Τρικούπη και η πρώτη του θητεία στον πρωθυπουργικό θώκο ξεκινά το 1899. Αναλαμβάνει άλλες τρεις φορές πρωθυπουργός με μακροβιότερη την τελευταία θητεία του που έληξε στα μέσα του 1909. Επί των ημερών του ο στρατός και το ναυτικό εξοπλίζονται και οργανώνονται με τον καλύτερο τρόπο, ενισχύεται ο Μακεδονικός Αγώνας και ασκείται μια ψύχραιμη εξωτερική πολιτική. Επιπλέον, προσπάθησε να απαλλάξει τη χώρα από τη μάστιγα της ληστείας διευκολύνοντας πολλούς παράνομους να μεταναστεύσουν στην Αμερική. Επίσης, συνέβαλε με τον τρόπο του  στην συμπλήρωση της αρχής της δεδηλωμένης.

Η προσπάθεια του για οργάνωση στο στρατό αποτέλεσε την κατάλληλη υποδομή  για την ετοιμότητα της χώρας στους δύο Βαλκανικούς πολέμους που ακολούθησαν. Εκείνη την περίοδο ο στρατός απέκτησε ενιαία διοίκηση και περιορίστηκε σημαντικά η ανάμιξη του  στα πολιτικά πράγματα.

Μετά τη λήξη της τελευταίας του θητείας ως πρωθυπουργός, εκλέχτηκε βουλευτής στις εκλογές του 1912 και 1915 ενώ γίνεται Υπουργός Εθνικής Οικονομίας στις κυβερνήσεις Ζαΐμη και Σκουλούδη.

Ως γόνος αριστοκρατικής γενιάς υπήρξε πιστός στα ιδανικά «της πατρίδος, της θρησκείας, της ελευθερίας αλλά και της μοναρχίας». Ήξερε να αποχωρεί έγκαιρα, συνειδητά και με τη θέλησή του όταν το έκρινε αναγκαίο. Ο Γεώργιος Θεοτόκης διακρίθηκε για το ήθος του,  την νηφαλιότητα,  την  μετριοπάθεια, τον αντισυγκρουσιακό χαρακτήρα του στην άσκηση της πολιτικής, αρετές σπάνιες για την εποχή του. 

Συντάκτης: Νίκος Στούπης 

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News