Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα

Γεώργιος Σαμαρτζής: ο Κερκυραίος προσωπογράφος και η συμβολή του στη ζωγραφική

Γεώργιος Σαμαρτζής: ο Κερκυραίος προσωπογράφος και η συμβολή του στη ζωγραφική«Ο καλλιτέχνης μόνο στον αγώνα για την κατάκτηση της τέχνης μπορεί να βρει τη δικαίωση του». Αυτά είναι τα λόγια ενός από τους κορυφαίους ζωγράφους της εποχής του. Ο λόγος για τον Κερκυραίο Γεώργιο Σαμαρτζή. 

 Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 8 Φεβρουαρίου 1868. Ήταν εγγονός του χρονικογράφου Παναγιώτη Σαμαρτζή. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής τα έλαβε στην γενέτειρά του σε ηλικία δεκατριών ετών  από τους  καταξιωμένους ζωγράφους, Βικέντιο Μποκατσιάμπη, Άγγελο Γιαλλινά και Χαράλαμπο Παχή. 

Το 1888 με υποτροφία του « Πετρίδιου» κληροδοτήματος συνέχισε  τις σπουδές του στην Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Νεάπολη της Ιταλίας. Αποφοίτησε μετά από ενάμιση χρόνο παίρνοντας πρώτο βραβείο ενώ τιμήθηκε και με αργυρό μετάλλιο. 

Με την επάνοδό του στην Ελλάδα δίδαξε σχέδιο στην Δημόσια Εμπορική Σχολή  Κέρκυρας, ενώ διετέλεσε και διευθυντής της Καλλιτεχνικής Σχολής του νησιού. 

Η ζωγραφική του βασίζεται στον Ακαδημαϊκό Ρεαλισμό με υπαιθριστικές τάσεις. Ασχολήθηκε κατά κύριο λόγο με προσωπογραφίες, με ηθογραφικές σκηνές, με την τοπιογραφία αλλά και με σκηνές από θρησκευτικά θέματα. Εκτός από σπουδαίος ζωγράφος της εποχής του θεωρείται και ως ένας από τους σημαντικότερους αγιογράφους. Αγιογραφίες του κοσμούν αρκετούς ναούς της Κέρκυρας.

Από την ενασχόλησή του με την τέχνη της ζωγραφικής, η προσωπογραφία είναι αυτή που τον εκπροσωπεί περισσότερο. Οι μελετητές γράφουν γι’ αυτόν με τα πιο εγκωμιαστικά λόγια. « Λαμπρό προσωπογράφο» τον αποκαλεί ο  Ανδρέας Ιωάννου  και « έξοχο  προσωπογράφο»  ο Στέλιος Λυδάκης.  

Παράλληλα, ασχολήθηκε με την ποίηση και τη μουσική. Ακόμη και σήμερα συνθέσεις του παίζονται από τις Φιλαρμονικές μπάντες της Κέρκυρας και στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς συνθέτες. 

Ο Κερκυραίος ζωγράφος δεν οργάνωσε ποτέ του ατομική έκθεση. Πολλά από τα γνωστά  έργα του έχουν θέμα την Κέρκυρα: ««Η λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα»,  ««Ανεμόμυλος και Φρούριο Κέρκυρας»,  «Νυξ εν Κέρκυρα ( Λιστόν) » κ.α.  

Γεώργιος Σαμαρτζής: ο Κερκυραίος προσωπογράφος και η συμβολή του στη ζωγραφική

Γεώργιος Σαμαρτζής: ο Κερκυραίος προσωπογράφος και η συμβολή του στη ζωγραφική

Οι θέσεις και τα αξιώματα δεν τον απασχολούσαν ιδιαίτερα. Μάλιστα απέρριψε μια σημαντική πρόταση για να αναλάβει καθηγητική έδρα στην Σχολή Καλών Τεχνών.

Ο Κερκυραίος προσωπογράφος έφυγε  από τη ζωή στις 19 Μαρτίου 1925 στην Αθήνα. 

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Palaiokastritsa Apartments

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News