Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα

Γέφυρα του Κάιζερ: ένα έργο αξιοθαύμαστης γλυπτικής

Εδώ και πάνω από έναν αιώνα δύο χιλιόμετρα βορειότερα από τις Μπενίτσες στέκει ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα του 20ου αιώνα και ένα από τα λιγότερο γνωστά  αξιοθέατα της Κέρκυρας. 

Ο λόγος για την Γέφυρα του Κάιζερ που οφείλει το όνομά της στον δημιουργό της, τον Γερμανό αυτοκράτορα, Γουλιέλμο τον Β΄. Το όνομα του Κάιζερ έχει συνδεθεί με άλλα δύο σημαντικά αξιοθέατα της Κέρκυρας. Με το Αχίλλειο που πέρασε στην ιδιοκτησία μετά την Αυστριακή πριγκίπισσα Σίσσυ. Επίσης, με το «Παρατηρητήριο ή  Θρόνος» του Κάιζερ στον Πέλεκα.

Γέφυρα του Κάιζερ: ένα έργο αξιοθαύμαστης γλυπτικής

Η δημιουργία ενός από τα εμβληματικά μνημεία του νησιού οφείλεται στην αγάπη του Γερμανού αυτοκράτορα για την θάλασσα. Η γέφυρα ένωνε το κτήμα του Αχιλλείου με την παραλία. Έτσι, χάρη στην γέφυρα εξασφαλιζόταν στον ίδιο και στους βασιλικούς καλεσμένους του μια ιδιωτική και άμεση πρόσβαση στη θάλασσα. Χάρη στη γέφυρα ο αυτοκράτορας μπορούσε να απομονώνεται από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Η αρχική μαρμάρινη γέφυρα ήταν τοξωτή πάνω από τον κεντρικό δρόμο που ένωνε την Κέρκυρα με τις Μπενίτσες. Πρόκειται για τη σημερινή Εθνική οδό Κέρκυρας-Λευκίμμης. 

Για την εποχή της η γέφυρα του Κάιζερ ένα θεαματικό κατασκεύασμα που χάρισε στην περιοχή μια ιδιαίτερη κομψότητα. Το εμβληματικό μνημείο συνδυάζει ελληνικά και διακοσμητικά στοιχεία με την αναγεννησιακή αρχιτεκτονική. Η μαρμάρινη γέφυρα ξεπερνά τα συμβατά όρια της αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα. Πρόκειται για έναν «βραχίονα» που μοιάζει να επιπλέει στο νερό. 

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής το τόξο της γέφυρας γκρεμίστηκε για να μπορούν τα στρατιωτικά οχήματα να διασχίζουν το δρόμο. 

Στις μέρες μας, σώζονται κομμάτια της γέφυρας που οδηγούν σε μικρή προβλήτα μέσα στη θάλασσα. Αυτή η προβλήτα ήταν και αυτή δημιούργημα του αυτοκράτορα για να ελλιμενίζονται οι βάρκες που αποβίβαζαν τους επίσημους προσκεκλημένους του Γουλιέλμου. 

Πηγές: greece.terrabook, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ypodomes.com

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News