Τι παίζει Σήμερα

Saturdays Nights @ Tartaya, 04/07/2020

Ώρα έναρξης: 20:00
Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα

Εργοστάσιο Δεσύλλα: ένας βιομηχανικός κολοσσός των Βαλκανίων στην παλιά Κέρκυρα

Εργοστάσιο Δεσύλλα

Όποιος περπατήσει στην περιοχή της Γαρίτσας,  θα «συναντήσει»  ένα μέρος της βιομηχανικής ιστορίας της Κέρκυρας. Θα βρεθεί μπροστά στα ερείπια του εργοστασίου Δεσύλλα, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι. Πρόκειται για το εργοστάσιο « Καννάβεως, Λίνου και Ιούτης», μια τεράστια για τα δεδομένα της εποχής βιομηχανική μονάδα που ιδρύθηκε το 1871. Το εργοστάσιο επεξεργαζόταν κάνναβη, λινάρι και γιούτα που έρχονταν από την Ινδία, το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες. Ακόμη, πριν από το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο παρήγαγε σχοινιά και σακιά σε μεγάλες ποσότητες.

Εργοστάσιο Δεσύλλα: ένας βιομηχανικός κολοσσός των Βαλκανίων στην παλιά Κέρκυρα

Λόγω της έλλειψης βιοτεχνιών ανάλογης δραστηριότητας στη περιοχή της κεντρικής Μεσογείου αλλά και στα Βαλκάνια η κερκυραϊκή βιομηχανία κάλυπτε εκείνη τη περίοδο τις καταναλωτικές ανάγκες της ελληνικής και ξένης αγοράς. Το εργοστασιακό συγκρότημα αποτελούνταν από 14 κτίρια εκ των οποίων ήταν ανάμεσα μια διώροφη έπαυλη, ένα σπουδαίο δείγμα των αρχοντικών αρχιτεκτονικής των αρχοντικών της Κέρκυρας των αρχών του 20ου αιώνα. Στην ακμή του η κολοσσιαία μονάδα έφτασε στο σημείο να απασχολεί γύρω στους 1500 εργατοϋπαλλήλους.

Ο ιδρυτής του εργοστασίου, Αλέξανδρος Δεσύλλας κατάφερε σε μεγάλο βαθμό  να κάνει αυτήν την μονάδα να γίνει ανταγωνιστική και ευέλικτη με βάση τα τότε δεδομένα και να πρωτοστατεί στο χώρο της βιομηχανίας.

Ο Αλέξαδρος Δεσύλλας πέθανε το 1932 και το έργο του συνέχισε επάξια ο γιος του Θεόδωρος, ο οποίος αναβάθμισε αυτή την πετυχημένη μονάδα φτάνοντάς τη σε ζηλευτά επίπεδα. Η βιομηχανία ακολούθησε φθίνουσα πορεία και σταμάτησε τη λειτουργία της το 1985.

 Στη θέση του σημερινού εργοστασίου υπήρχαν παλαιότερα κτίρια και για την κατασκευή του νηματουργείου-σπαγκοποιείου επαναχρησιμοποιήθηκαν λείψανα του βενετικού αλατόσπιτου. Το εργοστάσιο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο γιατί αποτελεί το μοναδικό συγκρότημα ολοκληρωμένης βιομηχανικής εγκατάστασης, με ζώνη προστασίας για την καλύτερη ανάδειξη και προβολή των διατηρητέων εγκαταστάσεων.

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Palaiokastritsa Apartments

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News