Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Edward Lear: ο Βικτωριανός ζωγράφος και συγγραφέας που λάτρεψε την Κέρκυρα

Ο Βρετανός ζωγράφος και ποιητής γεννήθηκε στις 12 Μαίου 1812, την ίδια χρονιά με τον Charles Dickens στην πόλη του Λονδίνου και εξαιτίας του φυσικού του ταλέντου ξεκίνησε τη καλλιτεχνική του πορεία από την πρώιμη ηλικία των15 ετών. Όταν ο πατέρας του, χρηματιστής δανικής καταγωγής, φυλακίστηκε, ο Έντουαρντ αναγκάστηκε να να εργαστεί για βιοποριστικούς λόγους. Το ταλέντο του Edward Lear: ο Βικτωριανός ζωγράφος και συγγραφέας που λάτρεψε την Κέρκυρα εκτιμήθηκε σύντομα όταν αναγνωρίστηκε από τον ορνιθολόγο Τζον Γκουλντ και φιλοτέχνησε με την καθοδήγηση του απεικονίσεις πτηνών στο Βρετανικό μουσείο. Ωστόσο οι δύο αδελφές του, τον παρέπεμψαν να ασχοληθεί με την κλασική λογοτεχνία και την ρομαντική ποίηση. Σε όλη του τη ζωή υπέφερε από επιληπτικές κρίσεις τις οποίες κρατούσε κρυφές. Όποτε η κατάθλιψη τον κυρίευε η απόσυρση του στην ύπαιθρο αποτελούσε μοναδική διέξοδο, Παρόλα αυτά υπήρξε ένας ιδιοφυής, ευγενής άνθρωπος που κέρδισε τη συμπάθεια των γύρω του.

Ο πολυταξιδεμένος Λίαρ εμπνεύστηκε από τα γραφικά τοπία που επισκέφθηκε και φιλοτέχνησε πολλές τοπιογραφίες, κυρίως υδατογραφίες αλλά και υψηλής ακρίβειας χειρόγραφες τοπογραφικές σημειώσεις. Ο καλλιτεχνικός του οίστρος φαίνεται να εκτιμήθηκε και από τον κύκλο της ελίτ και της αριστοκρατίας, όταν η βασίλισσα Βικτωρία τον προσέλαβε ως προσωπικό διδάσκαλο ζωγραφικής. Με τον καιρό έγινε ο μεγαλύτερος ζωγράφος ελληνικών τοπίων του 19ου αιώνα.

Κατά το 1848 Έντουαρντ επιχείρησε να εγκαινιάσει το πρώτο του ταξίδι στα ελληνικά εδάφη. Σύντομα, από την πρώτη του κιόλας επίσκεψη στο νησί, υιοθέτησε ένα ιδιαίτερο πάθος για την Κέρκυρα. Συναναστράφηκε για επαγγελματικούς λόγους με την ευημερούσα βρετανική κοινότητα έμαθε να χειρίζεται την ελληνική γλώσσα καθώς επίσης προσέλαβε τον Γεώργιο Κόκκαλη ως προσωπικό του υπηρέτη που υπήρξε συνταξιδιώτης του για τα επόμενα χρόνια.  

Edward Lear: ο Βικτωριανός ζωγράφος και συγγραφέας που λάτρεψε την Κέρκυρα

Η πλούσια πυκνή βλάστηση, τα καρποφόρα δέντρα και οι όμορφες ελιές συνέθεταν μια ουτοπία για τον καλλιτέχνη για τον οποίο και αποτέλεσε σπουδαία πηγή έμπνευσης.Λέγεται πως στην αδελφή και δασκάλα του για αρκετά χρόνια 'Ανννα έγραψε...Μακάρι να μπορούσα να σου δώσω μια ιδέα της ομορφιάς αυτού του νησιού-είναι πραγματικός παράδεισος... Η αδιόρατη μελαγχολία, η απαράμιλλη ομορφιά του νησιού, η γαλήνια θάλασσα του Ιονίου αποτυπώνονται στις υδατογραφίες και τις ελαιογραφίες των τοπίων του μεγάλου καλλιτέχνη.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έζησε στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας, όπου και απεβίωσε λόγω καρδιαγγειακής νόσου. Σχέδια, ακουαρέλες και ελαιογραφίες τοπίων από τα Ιόνια νησιά, όπως τα ζωγράφισε ο Βρετανός ζωγράφος και ποιητής 'Εντουαρντ Ληρ, στα μέσα του 19ου αιώνα, εκτίθενται στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας. 

Σύνταξη Επιμέλεια: Βασιλάκη Ελεάννα 

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News