Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Δονάτος Δημουλίτσας: Ο βιομήχανος, πολιτικός και ευεργέτης της Κέρκυρας

Ο Δονάτος Δημουλίτσας γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1862 με καταγωγή από το Σούλι. Το 1803 ο Αλή Πασάς καταφέρνει με δόλια μέσα να εξαναγκάσει τους Σουλιώτες να απομακρυνθούν από τα εδάφη τους με προορισμό τα Επτάνησα.  Ανάμεσα στις οικογένειες αυτές που καταφθάνουν στην Κέρκυρα είναι κι αυτή του μετέπειτα ευεργέτη και πολιτικού Δονάτου Δημουλίτσα.

Ασχολήθηκε με τη βιομηχανία παραφίνης και πάγου. Με την παραφίνη που παρήγαγε το εργοστάσιο του, τροφοδοτούσε όλη την Ελλάδα.

Δονάτος Δημουλίτσας: Ο βιομήχανος, πολιτικός και ευεργέτης της Κέρκυρας

Αφού «έκτισε» μεγάλη περιουσία, το ενδιαφέρον του στράφηκε στην πολιτική. Αποφάσισε να  προσχωρήσει στο κόμμα «Προοδευτική Ένωσις» του Κωνσταντίνου Ζαβιτσιάνου. Για πρώτη φορά θα λάβει το τιμητικό αξίωμα του γερουσιαστή στις 21 Απριλίου του 1929. Θα παραμείνει στη θέση αυτή μέχρι και την πρώτη Απριλίου του 1935.

Η κοινωνική δράση και η συνεισφορά του για το νησί που γεννήθηκε υπήρξε μεγάλη.  Με τη σύνταξη της διαθήκης του το 1937 διέθεσε στο Δήμο Κερκυραίων 1.000.000 δραχμές και όρισε την οικονομική ενίσχυση ενός άπορου κοριτσιού κάθε χρόνο με το ποσό των 40.000 δραχμών με τη μορφή προικοδότησης. Επίσης, άφησε 100. 000 δραχμές στην Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας ( Παλαιά), 50.000 δραχμές στη Φιλαρμονική Εταιρεία « Μάντζαρος», 50.000 δραχμές στο Ωδείο Κερκύρας και 100.000 δραχμές στην Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας.

Ο Δονάτος Δημουλίτσας έφυγε από τη ζωή το 1937 και  θάφτηκε  στον οικογενειακό τάφο των Δημουλίτσα στο Δημοτικό νεκροταφείο Γαρίτσας.

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News