Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα

Διονύσιος Ρώμας: Πρύτανης της Κέρκυρας και ο ρόλος στην Ελληνική Επανάσταση 1821

Ο ευπατρίδης Διονύσιος Ρώμας γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1771. Ήταν ο άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή αλλά και όλη την περιουσία που είχε κληρονομήσει από την οικογένεια του στον αγώνα υπέρ της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό. 
 
Διονύσιος Ρώμας: Πρύτανης της Κέρκυρας και ο ρόλος στην Ελληνική Επανάσταση 1821
 
Σε πρώιμη ηλικία ο Ρώμας παράλληλα με τις σπουδές του στη νομική είχε έντονους προβληματισμούς γύρω από σκλαβιά που έπληττε την γενέτειρά του την εποχή εκείνη. Όταν σε ηλικία 23 μόλις ετών διαδέχθηκε τον πατέρα του στη θέση του Γενικού Πρόξενου της Βενετίας κατάφερε να έρθει σε επαφή με εξέχουσες προσωπικότητες και οπλαρχηγούς της εποχής όπως τον Μαυρομιχάλη και τον Δεληγιάννη.
 
Το πάθος, ο ζήλος και η λαχτάρα του να συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες της απελευθέρωσης της πατρίδας του εκτοξεύτηκαν στα ύψη, όπως επίσης κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην πολιτική του καριέρα. Διορίστηκε ως Πρύτανης της Κέρκυρας εκ της οποίας θέσης διαχειριζόταν άκρως σημαντικές υποθέσεις. Ο υπερασπιστής και κύριος πολιτικός νους της Επανάστασης ήταν ο άνθρωπος που το 1810 ένωσε τις δύο Στοές της τότε αγγλοκρατούμενης Κέρκυρας  Αγαθοεργία και Φιλογένεια σε μια κοινή, η οποία από το 1811 αποτέλεσε την πρώτη Μεγάλη Στοά στον Ελληνικό χώρο με τίτλο ''Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος''. 
 
Η πολιτική του και προσεκτική του διαχείρηση και η έντονη επιρροή που ασκούσε στους  Άγγλους λέγεται ότι ξεπέρασε κάθε φήμη. Το 1819 μυείται της Φιλικής Εταιρείας και παραχωρεί το πολυτελές αρχοντικό στη Ζάκυνθο για τις ανάγκες τις Ελληνικής Επανάστασης. Μετετράπη ο τόπος συνάντησης και διαχείρισης των πολεμικών συσκέψεων των σπουδαίων οπλαρχηγών και αξιωματούχων του αγώνα.  Το φιλεύσπλαχνος Διονύσιος με τον ήπιο χαρακτήρα το 1824 επιστρέφει στη γενέτειρά του και αποφασίζει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την Επανάσταση στέλνοντας τους αγωνιζόμενους πολεμοφόδια με προσωπικά του έξοδα.
 
Ο πρωταγωνιστής του 1821 αφιέρωσε μεγαλύτερο μέρος της ζωής και περιουσίας στην απελευθέρωση και συμπλήρωσε περισσότερο από μισό αιώνα αδιάκοπης δράσης υπέρ της Ελληνικής Αναγέννησης.
 
Συντάκρια: Ελεάννα Βασιλάκη

Corfuland Live Webcams

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News