Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Χαράλαμπος Παχής: σημαντικός εκπρόσωπος της Επτανησιακής Ζωγραφικής Σχολής

Χαράλαμπος Παχής: σημαντικός εκπρόσωπος της Επτανησιακής Ζωγραφικής Σχολής

Πρώτα χρόνια- Σπουδές

Αναμφισβήτητα, ο Χαράλαμπος Παχής είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Επτανησιακής ζωγραφικής Σχολής. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1844 και σε πολύ νεαρή ηλικία διακρίθηκε για  το ταλέντο του στη ζωγραφική. Τότε  ένας εύπορος φιλότεχνος Άγγλος του προσφέρει υποτροφία για να σπουδάσει στην Ιταλία. Εκεί φοίτησε  στο Βασιλικό Ινστιτούτο της  Νάπολης και στην Ακαδημία του Αγίου Λουκά της Ρώμης το 1868-1869 έχοντας στο πλευρό του τον Ποντένι και τον Κονσόνι.

Η δράση του στην Κέρκυρα

Επιστρέφει στην Κέρκυρα το 1870. Αρχικά δίδαξε σε δημόσιο εκπαιδευτήριο, τη Σχολή Καποδίστρια και στη συνέχεια ίδρυσε δική του Καλλιτεχνική Σχολή. Εκεί αναδείχθηκαν κορυφαίοι γνωστοί Κερκυραίοι ζωγράφοι όπως ο Περικλής Τσιριγώτης, ο Άγγελος Γιαλλινάς και ο Γεώργιος Σαμαρτζής.

Το έργο του

  Στα έργα του είναι φανερά επηρεασμένος την ιταλική σχολή του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα. Συνδυάζει απόλυτα τον ιταλικό ακαδημαϊσμό με στοιχεία της Επτανησιακής Σχολής. Ασχολήθηκε με την προσωπογραφία, την τοπιογραφία και την αγιογραφία. Εκτός από το αισθητικό, οι δημιουργίες του Κερκυραίου ζωγράφου παρουσιάζουν ιστορικό και λαογραφικό ενδιαφέρον. Ιστορικό ενδιαφέρον εμφανίζουν οι  συνθέσεις του όπως « Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια» και  « Ο  απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄» ενώ λαογραφικό ενδιαφέρον « Η Πρωτομαγιά στην Κέρκυρα» και« Ο χορός στο Γαστούρι». Επίσης, στα έργα του ανήκουν καλλιτεχνικές δημιουργίες με θρησκευτικά θέματα, καθώς και η αγιογράφηση της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας στο Δυρράχιο.

Διακρίσεις

Ο Χαράλαμπος Παχής τιμήθηκε με δύο βραβεία του Ιόνιου Κράτους, δύο βραβεία του Βατικανού και με το χρυσό βραβείο της Πρώτης  Παγκόσμιας έκθεσης στην Κρήτη το 1900.  Χάρη στο έργο του « Το Αρκάδι» που παρουσιάστηκε στην Πανελλήνια Έκθεση του Ζαππείου το 1875 τιμάται με το « αργυρούν νομισματόσημον β΄ τάξεως». Τέλος, αξίζει να προσθέσουμε ότι το 1878 συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού με μια τοπιογραφία.

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News