Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Αυλιωτινό Καρναβάλι: παράδοση άνω των 400 ετών με ρίζες διονυσιακές

Κάτω από την κυριαρχία των Ενετών έντονη ήταν η επιθυμία των Κερκυραίων να γιορτάσουν με τον δικό τους τρόπο τις Απόκριες . Θέλησαν και διεκδίκησαν να δώσουν τη δική τους ταυτότητα μακριά από την ενετική επιρροή.  

Μετά από πολλές αντιδράσεις, τους επετράπη μόνο την Καθαρά Δευτέρα να γλεντούν την Αποκριά. Από τότε κάθε Καθαρά Δευτέρα το καρναβάλι των ντόπιων λάμβανε χώρα στο παραδοσιακό βορεινό χωριό των Αυλιωτών. 

Ακόμα και μετά την απελευθέρωση της Κέρκυρας από τους Βενετούς το καρναβάλι των Αυλιωτών παρέμεινε έως τις μέρες μας και μ’ αυτό πέφτει η αυλαία των Αποκριών στην Κέρκυρα.

Αυλιωτινό Καρναβάλι: παράδοση άνω των 400 ετών με ρίζες διονυσιακές

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που μεταμφιέζονταν οι ντόπιοι στα πρώτα χρόνια που ξεκίνησε το δρώμενο στους Αυλιώτες. Το μουντζούρωμα του προσώπου και των άκρων χρησιμοποιούσαν τη « γάνα», τη μαυρίλα που είχαν οι κατσαρόλες στον πάτο τους.

Η βάση των στολών τους ήταν από προβιές ζώων. Ακόμη, φορούσαν μάσκες (μουζέτες). Στόχος όλης αυτής της μεταμφίεσης ήταν να γίνουν όλοι « κουκούγεροι», δηλαδή παραμορφωμένοι ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμοι και να μπορούν να πειράξουν και τους άρχοντες του τόπου. 

Σήμερα, το καρναβάλι των Αυλιωτών περιλαμβάνει χορό, τραγούδι και « πικάντικα» σκετς, γλέντι και άφθονο ντόπιο κρασί για τους θεατές του. Πρόκειται για την μεγαλύτερη καρναβαλιστική πομπή της κερκυραϊκής υπαίθρου. 

Ακόμα και σήμερα ο διονυσιακός χαρακτήρας του καρναβαλιού είναι έντονος. Βασικά στοιχεία του είναι τα πειράγματα, η αθυροστομία και ο καυτηριασμός των πολιτικών εξελίξεων. Από τη σάτιρα τους δεν ξεφεύγουν όχι μόνο οι τοπικοί άρχοντες αλλά και οι πολιτικοί  της Ελλάδας και της Ευρώπης. 

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του Αυλιωτινού Καρναβαλιού είναι το τραγούδι με το οποίο υποδέχεται  τη Σαρακοστή η ανδρική χορωδία του. 

Χαρακτηριστικά κάποιοι από τους στίχους αναφέρουν τα εξής: «Καλώς τη Σαρακοστή, την Καθαρά Δευτέρα. Γεια σου, χρυσέ μου άγγελε, χρυσή μου περιστέρα. Αυτές οι μέρες τό ΄χουνε κι αυτές οι δυο βδομάδες. Να τραγουδάνε τα παιδιά, να χαίρονται οι μανάδες. Καλώς ανταμωθήκαμε φίλοι κι αγαπημένοι, κι από χαράς χαρούμενοι και καλοκαρδισμένοι…»

Πηγές: newsbomb.gr, iefimerida.gr

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News