Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Απήδαλος ναυς: σύμβολο της ναυτικής τέχνης και πνευματικής ρώμης των Φαιάκων

Απήδαλος ναυς: σύμβολο της ναυτικής τέχνης και της πνευματικής ρώμης των Φαιάκων

Από την ελληνική μυθολογία οφείλει το έμβλημά της η πόλη της Κέρκυρας. Η «Απήδαλος ναυς» συμβολίζει τη ναυτική δεξιοτεχνία και την πνευματική δύναμη των Φαιάκων.

Απήδαλος ναυς: σύμβολο της ναυτικής τέχνης και πνευματικής ρώμης των Φαιάκων

Η Σχερία, το νησί των Φαιάκων, ήταν ο προτελευταίος σταθμός του Οδυσσέα πριν φτάσει στην πατρίδα του, την Ιθάκη. Χάρη στις περιγραφές του Ομήρου αντλούμε σημαντικές πληροφορίες για το λαό αυτό, το βασιλιά τους, Αλκίνοο, για την πόλη τους, τις αγροτικές τους εργασίες και τον πολιτισμό τους.

Απήδαλος ναυς: σύμβολο της ναυτικής τέχνης και πνευματικής ρώμης των Φαιάκων

Μέσα σε  όλα τ’ άλλα ο επικός ποιητής δεν παραλείπει να κάνει εκτενή αναφορά και στη ναυτική δεξιοσύνη των Φαιάκων. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τους στίχους των ραψωδιών θ, η και ν της Οδύσσειας πληροφορούμαστε για την τέχνη τους στη ναυτιλία και τα καράβια τους.

Απήδαλος ναυς: σύμβολο της ναυτικής τέχνης και πνευματικής ρώμης των Φαιάκων

Τα καράβια τους ταξιδεύουν ακόμα και αυθημερόν σε μακρινούς προορισμούς. Κινούνται με κουπιά ενώ οι Φαίακες είναι άριστοι ναυτικοί. Το χρώμα τους είναι μαύρο και είναι μεγάλα σε μέγεθος αφού το πλήρωμα τους αποτελείται από πενήντα δύο ναυτικούς.

Για τη μεγάλη ταχύτητα με την οποία ταξιδεύουν ο ποιητής αφηγείται τα εξής:

        « Έτρεχε το καράβι σταθερό και σίγουρο· μήτε γεράκι,

το γοργότερο πετούμενο, δεν θα μπορούσε να το φτάσει.

Σαν το γεράκι και το πλοίο πετώντας έσχιζε το θαλάσσιο κύμα, »

(Ομήρου, Οδύσσεια, ραψωδίες, η, θ, ν, στίχοι 86-88, μετάφραση Δ. Μαρωνίτη)

Ακόμα, ο Όμηρος τα περιγράφει ως σίγουρα για μεγάλα ταξίδια και σταθερά στα κύματα. Επιπλέον, είναι αβύθιστα και δεν παθαίνουν ζημιές. Είναι ικανά να ταξιδεύουν στο σκοτάδι, σε ομίχλη  και  συννεφιασμένο ουρανό.

Τα στοιχεία των πλοίων που προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση στον αναγνώστη και προβληματισμό των μελετητών είναι αυτά που έχουν να κάνουν με την πνευματική δύναμη των Φαιάκων. Τα πλοία αυτά δεν έχουν πηδάλια («απήδαλος ναυς») και δεν χρειάζονται καπετάνιους. Τα πλοία των Φαιάκων συντονίζονται με τη σκέψη των ανθρώπων  και εκτελούν την απόφαση τους. Αυτό που χρειάζονται ο τόπος που θέλουν να ταξιδέψουν και μόνα κατευθύνονται προς αυτόν κάνοντας τους απαραίτητους  υπολογισμούς για να βρουν την τοποθεσία. 

Σήμερα ο επισκέπτης καθώς φτάνει στο λιμάνι αντικρίζει στην είσοδο ένα γλυπτό, το οποίο αναπαριστά το έμβλημα της πόλης, το καράβι χωρίς πηδάλιο.

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News