Τι παίζει Σήμερα

Jazz Live @ Akron, 28/07/2021

Ώρα έναρξης: 18:00
Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ανδρέας Ανδρεάδης: Ο Κερκυραίος θεμελιωτής της ελληνικής οικονομικής ιστορίας

Ο Κερκυραίος που θεμελίωσε την επιστήμη της ελληνικής οικονομικής ιστορίας

Αναμφισβήτητα, ο Ανδρέας Ανδρεάδης  συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό  στην ανάπτυξη της οικονομικής σκέψης στην Ελλάδα. Όσοι μελέτησαν  την  προσωπικότητα και το πλούσιο και πρωτότυπο έργο του  Κερκυραίου ακαδημαϊκού τον  χαρακτήρισαν  “ πατριάρχη των δημόσιων οικονομικών” και “ Παπαρρηγόπουλο της ελληνικής οικονομικής ιστορίας”.

Ανδρέας Ανδρεάδης: Ο Κερκυραίος θεμελιωτής της ελληνικής οικονομικής ιστορίας

Σπουδές - Ακαδημαϊκή καριέρα

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 30 Νοεμβρίου 1876. Πατέρας του ήταν ο Μιχαήλ Ανδρεάδης ενώ η μητέρα του ήταν αδελφή του λογοτέχνη Εμμανουήλ Ροΐδη. Στην Κέρκυρα θα ολοκληρώσει τις γυμνασιακές του σπουδές και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων θα σπουδάσει Νομικά και Οικονομικά . Αφού λάβει τον τίτλο του διδάκτορος θα διδάξει στο ίδιο πανεπιστήμιο μέχρι το 1901.

Μετά τη συμπλήρωση των σπουδών του στα Οικονομικά στο Λονδίνο θα συγγράψει ένα από τα σημαντικότερα έργα του το οποίο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες ( ακόμα και στα Ιαπωνικά) και φέρει  τον τίτλο “ Ιστορία της Τραπέζης της Αγγλίας”.

Ο Ανδρεάδης θα ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα στην Ελλάδα. Το 1902 εκλέγεται στη θέση του υφηγητή και λίγα χρόνια αργότερα λαμβάνει τη θέση του καθηγητή της Πολιτικής Οικονομίας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Σύντομα απέκτησε διεθνές κύρος και διετέλεσε μέλος σε σημαντικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο: Γαλλική Ακαδημία, Βαυαρική Ακαδημία του Μονάχου, Αγγλική Βασιλική Εταιρεία, Ακαδημία Πολιτικών επιστημών της Νέας Υόρκης, Ακαδημία του Βουκουρεστίου, Ακαδημία του Καΐρου κ.α.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ήταν  σύμβουλος του Ελευθερίου Βενιζέλου ενώ δεν ασχολήθηκε με την πολιτική παρά τις προτάσεις που του έγιναν να αναλάβει τα υπουργεία οικονομικών και εξωτερικών.

Το 1934 αποχωρεί από το Πανεπιστήμιο για λόγους υγείας. Οι πρώην φοιτητές του θα οργανώσουν εκδήλωση για να τον τιμήσουν.  Την επόμενη χρονιά στις 29 Μαΐου θα αφήσει την τελευταία του πνοή 

Ανδρέας Ανδρεάδης: Ο Κερκυραίος θεμελιωτής της ελληνικής οικονομικής ιστορίαςστην Αθήνα.   

Συγγραφικό έργο

Ο Κερκυραίος ακαδημαϊκός δεν άφησε μόνο εποχή ως πανεπιστημιακός δάσκαλος αλλά και εντυπωσιακό σε ποικιλία και όγκο έργο. Ανάμεσα στις εκατοντάδες μελέτες του, διατριβές, άρθρα και βιβλία του κατέχουν ξεχωριστή θέση τα εξής: “Ιστορία των οικονομικών της Ελλάδος από την ομηρικήν εποχήν έως τα νεώτερα χρόνια” και “Περί της οικονομικής διοικήσεως της Επτανήσου επί Βενετοκρατίας” και η “Ιστορία των Εθνικών δανείων”.

Παράλληλα, αξιόλογο είναι και το φιλολογικό του έργο, όπου επικεντρώθηκε στο θείο του, Ροΐδη. Ακόμη, επιμελήθηκε την έκδοση των έργων του. Επίσης, έγραψε για τους Μαρκορά, Μαβίλη, Πολυλά, Βικέλα και τις απόψεις για τη γλώσσα.

Επιπλέον, με το ψευδώνυμο “ Αλκ” δημοσίευσε θεατρικές κριτικές για τριάντα χρόνια στην

“ Εστία” και ήταν αυτός που έκανε γνωστό το θέατρο της Νεότερης Ελλάδας στο εξωτερικό.   

Συντάκτης: Νίκος Στούπης          

Corfuland Live Webcams

Ακταίον Κέρκυρα

Λεωφ. Δημοκρατίας, Παλαιό Φρούριο

Δείτε live

Akron

Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα

Δείτε live

La Veranda Di Corfu

Ναυσικάς, Κανόνι

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News