Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Αλιεία: Η βασική πηγή εισοδήματος στο Μαντούκι τα παλιά χρόνια και η δεξιοτεχνία τους

Η αλιεία στο Μαντούκι τα παλιά χρόνια. Βασική πηγή εισοδήματος και οι διάφοροι τρόποι  που ψάρευαν οι Μαντουκιώτες.

Στις αναμνήσεις των μεγαλύτερων σε ηλικία  Κερκυραίων υπάρχουν σκηνές από το Μαντούκι των παλιών χρόνων και την ενασχόληση των κατοίκων του με το ψάρεμα.

Οι Μαντουκιώτες δεν είχαν πολλές πηγές εισοδήματος καθώς δεν κατείχαν γη όπως αρκετοί από τους υπόλοιπους Κερκυραίους και έτσι ήταν αναγκασμένοι να αγοράζουν τα απαραίτητα για την καθημερινότητα τους.

Αλιεία: Η βασική πηγή εισοδήματος στο Μαντούκι τα παλιά χρόνια και η δεξιοτεχνία τους

Βασική πηγή εισοδήματος ήταν το ψάρεμα. Ήταν τόσο επιδέξιοι οι Μαντουκιώτες σ’αυτό που είχαν “ εφεύρει” ποικίλους τρόπους για επιτυχημένες ψαριές.

Συγκεκριμένα, ψάρευαν με τράτες, με καλαμωτές, με δίχτυα, με παραγάδια,  με καΐκια δικτολόικα, με καΐκια γρι γρι, με βούντουλες και με λαμπύρες. Η βούντουλα ήταν ένα είδος σκάφους σαν μια μεγάλη βάρκα που χρησίμευε για να ρίχνουν οι ψαράδες την τράτα ενώ οι λαμπύρες ήταν βάρκες με φως που χρησιμοποιούσαν για κίνηση μόνο τα κουπιά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Μαντουκιώτικα καΐκια δεν περιορίζονταν στο Ιόνιο πέλαγος αλλά έφταναν μέχρι τη Νότια Ιταλία και τη Σικελία και τον Αμβρακικό και τον κόλπο της Αμφιλοχίας. Στα μέρη αυτά οι 

Αλιεία: Η βασική πηγή εισοδήματος στο Μαντούκι τα παλιά χρόνια και η δεξιοτεχνία τους

ντόπιοι ψαράδες τους υποδέχονταν θερμά γιατί χάρη στους Μαντουκιώτες μάθαιναν διάφορους τρόπους ψαρέματος που αγνοούσαν.

Όλη αυτή η μεγάλη ποσότητα ψαριών διοχετευόταν  στην κερκυραϊκή αγορά. Λόγω έλλειψης συστημάτων συντήρησης οι Μαντουκιώτες αλιείς τα πουλούσαν σε ντόπιους εμπόρους.

Να προστεθεί εδώ ότι στον Αμβρακικό και την Αμφιλοχία, οι Μαντουκιώτες ψάρευαν τον κέφαλο και την μπάφα (θηλυκός κέφαλος) με καλαμωτές. Το αυγό της μπάφας το μετέτρεπαν με ξεχωριστή τέχνη σε αυγοτάραχο, το οποίο το διέθεταν στην κερκυραϊκή αγορά και όχι μόνο.

Πηγή: Μαντούκι… Ένα ταξίδι στο χρόνο, Περιβαλλοντική ομάδα 1ου Τ.Ε.Ε. Κέρκυρας, 2005

Επιμέλεια εργασίας: Θεοφάνης Ι. Κυπριώτης

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News