Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα

Άγιος Νικόλαος Ντε Βέκια: η ιστορική εκκλησία της πόλης και η σύνδεση με τον Καποδίστρια

Στο τέλος της οδού Φιλαρμονικής πάνω στη σκάλα, βρίσκεται ο ιστορικός ναός που έχει συνδεθεί με την οικογένεια του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας. Πρόκειται για τον Άγιο Νικόλαο των Γερόντων (San Nicolo dei Vecchi). 

Ο Άγιος Νικόλαος ντε βέκια, όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι ένα κτίσμα των αρχών του 16ου αιώνα και θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές ορθόδοξες εκκλησίες της Κέρκυρας. 

Έως το 1712 ήταν ο καθεδρικός ναός των  Πρωτοπαπάδων. Με την εγκατάσταση του Σερβικού στρατού και της Σερβικής βουλής στα τέλη του 1916, ο ναός παραχωρήθηκε στους Σέρβους. 

Άγιος Νικόλαος Ντε Βέκια: η ιστορική εκκλησία της πόλης και η σύνδεση με τον Καποδίστρια

Για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ναό φιλοξενήθηκε το λείψανο της Αγίας Θεοδώρας μετά τη μεταφορά της από την Κωνσταντινούπολη μετά την Άλωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χώρο του ναού ενταφιάστηκαν οι ορθόδοξοι νεκροί από την ναυμαχία της Ναυπάκτου. 

Ο ναός είναι μονόκλιτη βασιλική με ξύλινη κεραμοσκεπή και εξωνάρθηκα. Αρχικά, ήταν τρίκλιτη βασιλική τα δύο κλίτη έπεσαν και παρέμεινε τμήμα του βόρειου κλίτους το οποίο σήμερα είναι το πρεσβυτέριο. Το πρεσβυτέριο αυτό αποτέλεσε τόπο συσκέψεων αντιστασιακών την περίοδο της γερμανικής Κατοχής. 

Επίτροπος της ενορίας του ναού αποτέλεσε ο Αντωνομαρίας Καποδίστριας. Για πολλά χρόνια ο αδελφός της μητέρας του Κυβερνήτη, Άγγελος Γονέμης υπήρξε εφημέριος. Στις 11 Φεβρουαρίου 1776, σύμφωνα με τις ληξιαρχικές πράξεις του ναού, πραγματοποιήθηκε η βάπτιση του Ιωάννη Καποδίστρια. 

Στο εσωτερικό του ναού φιλοξενούνται σημαντικά έργα τέχνης όπως οι αγιογραφίες της Αγίας Θεοδώρας, της Αγίας Μετάληψης και της Αγίας Κερκύρας του Εμμανουήλ Τζαννέ, η ξύλινη εικόνα του Αγίου Νικολάου με το ασημένιο κάλυμμα μεταβυζαντινής περιόδου και το μεγαλύτερο τεμάχιο Τίμιου Ξύλου που υπάρχει στην Κέρκυρα. Ακόμα, εντυπωσιακός είναι και ο άμβωνας και το ξύλινο τέμπλο του ναού. 

Πηγές: kapodistrias.digitalarchive.gr, corfuhistory,  corfuchurches.com, greece.terrabook.com

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News