Τι παίζει Σήμερα

Ιστορικά Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Πληροφορίες για την ιστορία της Κέρκυρα
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

28 Ιουνίου 1797: O Ναπολέοντας Βοναπάρτης καταλαμβάνει την Κέρκυρα

Η άφιξη του Ναπολέοντα και των στρατευμάτων του στην Κέρκυρα

Η αρχή του τέλους της βενετικής κυριαρχίας στα Ιόνια νησιά είχε ήδη αρχίσει. Τα πράγματα είχαν δυσκολέψει για τους Βενετούς καθώς είχαν συνεχώς να αντιμετωπίσουν τις εξεγέρσεις και συγκρούσεις των χωρικών με τους ευγενείς. Η μόνη τους επιλογή ήταν η συνθηκολόγηση.

Για τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη τα Ιόνια νησιά ήταν πιο σημαντικά απ’ όλη την Ιταλία. Τα νησιά αυτά «είναι πηγή πλούτου και ευημερίας για το εμπόριο μας», είχε πει χαρακτηριστικά.

Έτσι,  στις 28 Ιουνίου 1797 ο αρχηγός του γαλλικού στόλου,  Gentili  καταλαμβάνει στρατιωτικά τα Επτάνησα με 1500 Γάλλους και 600 Ενετούς που του είχε στείλει ο Βοναπάρτης.

28 Ιουνίου 1797: O Ναπολέοντας Βοναπάρτης καταλαμβάνει την Κέρκυρα

Στις 29 Ιουνίου τα στρατεύματα του Gentili αποβιβάζονται στην αποβάθρα του Αγίου Νικολάου, το επίσημο λιμάνι της εποχής εκείνης. Εκεί ήταν συγκεντρωμένο πλήθος γεμάτο ενθουσιασμό. Μαζί με το λαό παρόντες ήταν ο Λατίνος αρχιεπίσκοπος, ο Ορθόδοξος πρωτόπαπας και οι σύνδικοι της Εβραϊκής κοινότητας.

Τον Γάλλο στρατηγό υποδέχθηκε με ένα αντίτυπο της «Οδύσσειας» του Ομήρου ο Ορθόδοξος πρωτόπαπας Χαλκιόπουλος Μάντζαρος, ως εκπρόσωπος των Επτανησίων.

Στη συνέχεια, ο Γενικός Προνοητής Widman παρέδωσε στον Γάλλο στρατηγό τα φρούρια της πόλης.

Ο Gentili εξέδωσε διάταγμα με το οποίο έκανε σαφές ότι θα εγκαθιδρύσει καθεστώς παρόμοιο με της Γαλλίας και οι κάτοικοι θα πρέπει να επιδείξουν υπακοή.

Την ίδια ώρα από τα κανόνια των φρουρίων είχαν αρχίσει οι χαιρετιστήριοι κανονιοβολισμοί και οι καμπάνες να χτυπούν χαρμόσυνα. Ο στρατός αποβιβαζόταν και ο λαός το  συνόδευε με επευφημίες μέχρι το φρούριο.

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News