Τι παίζει Σήμερα

Διατροφή Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Μία στήλη για την διατροφή από Κερκυραίους διαιτολόγους

Συνταγή για Σαβούρο

Συνταγή για Σαβούρο ή Σαβόρο

Στα Ιταλικά  Ven. Pesce in saor

Το σαβούρο ειναι μια συνταγή που συνηθίζεται στις Κερκυραϊκές κουζίνες.

Το σαβούρο ήταν η βασική τροφή των ναυτικών γιατί μπο­ρούσε να διατηρηθεί για πολύ καιρό - τα πληρώματα δεν πάθαι­ναν σκορβούτο από έλλειψη βιταμίνης. Κάτι πού οι Άγγλοι κατά­λαβαν μόνο το 18ο αιώνα (CooΚ).

Υλικά:

Image1 κιλό μικρά ψαράκια (μπαρμπούνια κατά προτίμηση ή μαρίδες, γόπες)

1 κιλό ξύδι

2 χούφτες σταφίδες μαύρες

2 κουταλιές σούπας δενδρολίβανο φρέσκο

2-3 σκόρδα

Αλάτι

Λίγο αλεύρι

Εκτέλεση:

Αρχικά καθαρίζουμε τα ψάρια, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε. Κατόπιν τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη "σάλτσα", βάζουμε το ξύδι, τα σκόρδα  ψιλοκομμένα ,το αλάτι, τις μαύρες σταφίδες, το δενδρολίβανο και λίγο λάδι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά.

Βάζουμε μία στρώση ψάρια σε ένα γυάλινο δοχείο, ρίχνουμε τη "σάλτσα" και τα σκεπάζουμε. Τοποθετούμε τα υπόλοιπα ψάρια σε στρώσεις εναλλάξ με τη "σάλτσα". Περιχύνουμε τα ψάρια μέχρι να καλυφθούν, με την υπόλοιπη σάλτσα. 

Τέλος βάζουμε λίγο φρέσκο λάδι, σκεπάζουμε το πυρέξ και το βάζουμε στο ψυγείο για μια εβδομάδα.

Σερβίρεται κρύο και διατηρείται αρκετό καιρό.

Το ξύδι λειτουργεί ως συντηρητικό για να μην αλλοιωθεί.

Μια συνταγή με ιδιαίτερη έντονη γεύση από το δενδρολίβανο, άκρως υγιεινή! 

Καλή Επιτυχία!

Επιμέλεια: Φαϊτά Ελίνα

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News