Διατροφή Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Μία στήλη για την διατροφή από Κερκυραίους διαιτολόγους
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Συνταγές για το Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Δύο συνταγές... για το Χριστουγεννιάτικο όσο και Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι !

1. Γαλοπούλα Σούπα Αυγολέμονο 

Image1 γαλοπούλα παχιά 

2-3 κρεμμύδια μέτρια 

χυμός 2 λεμονιών 

3-4 αυγά 

ρύζι για τη σούπα 

 
Καθαρίζετε τη γαλοπούλα, την καψαλίζετε καλά, βάζετε μέσα στην κοιλιά της τα κρεμμύδια, τη ράβετε και τη βάζετε να βράσει με αρκετό νερό σε βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτετε λίγο χοντρό αλάτι και την ξαφρίζετε καλά. Αφού βράσει σε σιγανή φωτιά επί 1 ώρα, ρίχνετε και τα εντόσθια, και την αφήνετε να βράσει ακόμη 1 ½ ώρα ή και 2, μέχρι να αρχίσουν τα κόκκαλα των ποδιών να ξεχωρίζουν από το κρέας. Βγάζετε τη γαλοπούλα και, αφού μισοκρυώσει, την κόβετε και την αλατοπιπερώνετε. Σουρώνετε το ζουμί και κάνετε τη σούπα υπολογίζοντας 1 κουταλιά ρύζι για κάθε άτομο. Χτυπάτε καλά 2-3 αυγά, τους ρίχνετε το χυμό των λεμονιών, μετά λίγο ζουμί και ρίχνετε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα (που έχετε κατεβάσει από τη φωτιά) λίγο – λίγο, ανακατεύοντας τη σούπα διαρκώς. Βάζετε την κατσαρόλα σε πολύ σιγανή φωτιά να δέσει το αυγολέμονο και σερβίρετε μετά από 5-10 λεπτά.
 

2. Γαλοπούλα Γεμιστή Πρωτοχρονιάτικη 

1 γαλοπούλα παχιά 
 
300 γρ. κιμάς 

¾ φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη

½ φλιτζάνι τσαγιού κρασί λευκό 

1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα 

1 κουταλιά σούπας πολτός κρεμμυδιού 

1 κουταλιά σούπας πάστα ντομάτας 

1 κομμάτι κανέλα 

2-3 γαρίφαλα 

αλάτι, πιπέρι 

 
Ανοίγετε τη γαλοπούλα, αφαιρείτε το πάχος της εσωτερικά και τα εντόσθια, την καψαλίζετε, την πλένετε καλά και την αφήνετε να στραγγίσει. Ψιλοκόβετε τα εντόσθια και τα βάζετε με τον κιμά, το κρεμμύδι και το μισό βούτυρο να καβουρδιστούν ελαφρά. Ανακατεύετε με ξύλινο κουτάλι να ξεσβωλιάσει ο κιμάς και ρίχνετε το κρασί. Λιώνετε τη ντομάτα σε 2 φλιτζάνια νερό και την προσθέτετε. Ρίχνετε την κανέλα και τα γαρίφαλα και, όταν πάρουν μερικές βράσεις , προσθέτετε το ρύζι, πλυμένο πολλά νερά μέσα σε τρυπητό. Ανακατεύετε με πιρούνι, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να μισοβράσει το ρύζι και να πιεί το νερό του. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να μισοκρυώσει ο κιμάς με το ρύζι. Αλατοπιπερώνετε το εσωτερικό της γαλοπούλας και το γεμίζετε με τη γέμιση. Τη ράβετε με χοντρή βελόνα και λευκό σπάγκο και την τοποθετείτε σε ανάλογο ταψί. Την περιλούζετε με το υπόλοιπο βούτυρο και την αλατοπιπερώνετε εξωτερικά. Τη βάζετε να ψηθεί σε μέτριο φούρνο επί 2-3 ώρες (200 C).
 
Πηγή: Μαγειρική «Η Μικρή Ελληνική Κουζίνα», Εκδόσεις Φυτράκη, Σοφία Σκούρα 
 

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News