Τι παίζει Σήμερα

Διατροφή Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Μία στήλη για την διατροφή από Κερκυραίους διαιτολόγους
Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Σαλάτα με ψητά λαχανικά

Image

Σαλάτα με ψητά λαχανικά 

Υλικά προετοιμασίας

Μερίδες 4 
Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα 
Χρόνος ψησίματος 25’ 

1 τρυφερό καρότο 
1 μικρή ρίζα σέλινο 
1 μέτριο κρεμμύδι σε κρίκους 
1 μέτριο κολοκύθι 
1 κόκκινη και 1 κίτρινη πιπεριά 
2 μέτρια παντζάρια (μόνο οι βολβοί) 
1 μέτρια μακριά μελιτζάνα 
1 μέτρια πατάτα 
1/3 κούπας λάδι 
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο 
1 κουταλάκι θυμάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη 
1 ½ κουταλάκι αλάτι 
½ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
100 γρ. φρέσκο σπανάκι 
100 γρ. Ρόκα 
 4 κουταλιές ξύδι balsamico 

Πλύντε και καθαρίστε όλα τα λαχανικά. Αφαιρέστε τους σπόρους από τις πιπεριές. Κόψτε όλα τα λαχανικά σε ρόδες πάχους 0,3 εκ. Κόψτε τις μελιτζάνες σε κρίκους, αφαιρώντας το εσωτερικό μ’ένα μικρό στρογγυλό κουπ πατ. Όλα τα λαχανικά πρέπει να είναι ομοιόμορφα κομμένα ώστε να ψηθούν στον ίδιο χρόνο. Αλατίστε χωριστά τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και αφήστε τα να σταθούν 30 λεπτά. Ξεπλύντε και στίψτε τα ελαφρά. Σ’ένα βαζάκι ανακατέψτε το λάδι με το σκόρδο, τα μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι. Αραδιάστε όλα τα λαχανικά σ’ένα πλατύ ρηχό μπόλ και ραντίστε τα με το μίγμα του λαδιού. Ανακατέψτυε τα απαλά, να καλυφτούν καλά με το αρωματισμένο λάδι. Αραδιάστε τα λαχανικά στο ταψί του φούρνου, στρωμένο με λαδόχαρτο, ελαφρά λαδωμένο και ψήστε τα στους 230 C για 25 λεπτά. Στρώστε το σπανάκι και τη ρόκα σε μια μεγάλη βαθουλή πιατέλα κι απλώστε επάνω τα λαχανικά. Περιχύστε τα με το ξύδι balsamico και σερβίρετε αμέσως. 

Λαχανικά στη Σχάρα ή στο Γκρίλ 

Μπορείτε να ψήσετε μελιτζάνες, κολοκύθια, μανιτάρια ή ντομάτες στη σχάρα και να τους δώσετε ένα ξεχωριστό άρωμα. Κόψτε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια κατά μήκος στη μέση και χαράξτε τη σάρκα τους χιαστί σε όλη την κομμένη επιφάνεια. Αν θέλετε χωρίστε τα λαχανικά σε φέτες. Οι φέτες είναι προτιμότερες όταν πρόκειται να τα ψήσετε στη σχάρα. Αλείψτε τα με λάδι και πασπαλίστε τα με αρωματικά βότανα. Αφήστε τα να μαριναριστούν μερικά λεπτά και ψήστε πρώτα τις κομμένες όψεις εκθέτοντάς τες κάτω από το γκρίλ και κατόπιν γυρίστε τα λαχανικά να ψηθούν από την άλλη πλευρά. Στο διάστημα που ψήνονται, αλείφετέ τα κατά διαστήματα με λάδι και συνεχίστε το ψήσιμο, ώσπου να μαλακώσουν. Αν θέλετε, στο λάδι που τα αλείφετε ανακατέψτε μια σκελίδα σκόρδο τριμμένο. Τα μανιτάρια, καθαρίστε τα και ψήστε τα ολόκληρα. Τις ντομάτες κόψτε τες στη μέση και πατήστε τες ελαφρά στο κάτω μέρος, γέρνοντάς τες, ώσπου να βγούν οι σπόροι και το πολύ ζουμί. Τρίψτε ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού κι ανακατέψτε τη με ψιλοκομμένο μαϊντανό, δυόσμο ή ρίγανη, ψιλοκομμένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Βάλτε αρκετό από το μείγμα επάνω στις ντομάτες και περιχύστε τες με λάδι. Αραδιάστε τες σ’ενα πυρέξ και ψήστε τες ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια. Θα τις ψήσετε σε δυνατό, προθερμασμένο φούρνο 200 C και σε απόσταση 30 εκ. Από το γκρίλ, για 20 περίπου λεπτά, ώστε να ψηθούν χωρίς να καούν.

Πηγή: Βιβλίο Βέφας και Αλεξίας Αλεξιάδου, "Νηστήσιμα και Υγειινά"
Image

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News