Πρόσφατες Αγγελίες
- Ζητούνται υπάλληλοι από την εταιρεία City Sightseeing Corfu
- Ζητείται καμαριέρα από το Telesilla Hotel
- Ζητείται προσωπικό από κεντρικό βιβλιοπωλείο
- Ζητείται υπάλληλος σε λογιστήριο
- Ζητείται υπάλληλος λογιστικού γραφείου
- Αναζητώ γκαρσονιέρα/στούντιο
- Zητείται delivery στην Αλεπού
- Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος στο Κοντόκαλι
- Ζητείται προσωπικό από καφέ στη Μαρίνα Γουβιών
- Ζητείται υπάλληλος για check-in
Τι παίζει Σήμερα
Εθισμένος με τη ζάχαρη;
Είναι γεγονός, ότι ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος, είναι ότι δυσκολεύονται να αντισταθούν στα γλυκά και γενικότερα στη γλυκιά γεύση.
Κάποιες φορές, μάλιστα, η «ανάγκη για γλυκό» είναι τόσο έντονη που μπορεί να καταστρέψει την δίαιτα!
Γεννάται λοιπόν εύλογα το ερώτημα: μήπως τελικά η ζάχαρη προκαλεί εθισμό;
Άλλο ευχαρίστηση, άλλο εθισμός:
Η αλήθεια είναι ότι μελέτες σε πειραματόζωα, μας δίνουν εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, εντούτοις καμία από αυτές δεν αποδεικνύει ότι η ζάχαρη προκαλεί «εθισμό» στον άνθρωπο.
Είναι όμως γεγονός ότι κάθε φορά που καταναλώνουμε ένα τρόφιμο που περιέχει ζάχαρη, νιώθουμε μια μεγάλη «ευχαρίστηση».
Η ωραία γεύση που νιώθουμε από μια τροφή συνδέεται με την έκκριση ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου.
Όταν τρώμε κάτι γευστικό, κυρίως τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, (όπως και γενικότερα όταν κάνουμε κάτι ευχάριστο) μια δέσμη νευρώνων (VTA) χρησιμοποιεί τη ντοπαμίνη για να το επισημάνει σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται επικλινής πυρήνας. Διεγείρεται δηλαδή το «σύστημα ανταμοιβής» στον εγκέφαλο!
Η ντοπαμίνη προκαλεί ευφορία, δίνει εγρήγορση, ανεξάντλητη ενέργεια, αυξάνει τη συγκέντρωση της προσοχής , ξυπνά την φαντασία, ενισχύει την αυτοπεποίθηση, προκαλεί αισιοδοξία, ερωτική διάθεση. ( Γι’αυτό και όταν είμαστε ερωτευμένοι, ο εγκέφαλός μας πλημμυρίζει με ντοπαμίνη!)
Γιατί ζητάμε παραπάνω ζάχαρη;
Πράγματι, η πρόσληψη ζάχαρης προκαλεί αίσθηση ευφορίας και κορεσμού. Αλλά πέρα από αυτό, μετά από μια κορύφωση στην παραγωγή ινσουλίνης, το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα πέφτει απότομα προκαλώντας δυσφορία, και μάλιστα αίσθηση ζάλης ή υπογλυκαιμία. Τότε παρουσιάζονται στερητικά συμπτώματα που μας οδηγούν στο να επιδιώκουμε εκ νέου πρόσληψη ζάχαρης.
Η πρόσληψη αυτή επιτρέπει την προσωρινή εξαφάνιση κάποιων δυσάρεστων αισθημάτων όπως άγχος, αγωνία, κόπωση και μειωμένη δραστηριότητα του εγκεφάλου .
Στην πραγματικότητα μπορούμε να «απεξαρτηθούμε» από τη ζάχαρη, εκπαιδεύοντας τον οργανισμό μας και την γεύση μας στο να απολαμβάνει εξίσου τρόφιμα που δεν είναι και τόσο γλυκά. Σίγουρα στην αρχή μιας δίαιτας , η αντικατάσταση αυτή μπορεί να είναι λίγο απογοητευτική .Αρκούν όμως λίγες μόνο μέρες για να συνηθίσει κανείς στην καινούρια διατροφή και να αποκτήσει καινούργιο γούστο, που θα αποστρέφεται πολύ πιο εύκολα την υπερβολικά γλυκιά γεύση!
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΛΗ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ