Τι παίζει Σήμερα

Ad Astra @Σινέ Ορφεύς, 19-25/9

Ώρα έναρξης: 21:00
Διατροφή Κέρκυρα - ΚΕΝΤΡΙΚΗ. Μία στήλη για την διατροφή από Κερκυραίους διαιτολόγους

Ένας γαστρονομικός θυσαυρός στην κουζίνα αλλά απαγορευμένος !

Πρόκειται για τους αχινούς ή αχινιούς, τα θαλάσσια ζώα με ασβεστολιθικό σφαιρικό κέλυφος που έχουν αγκάθια.

Οι αχινοί αποτελούν προστατευόμενο θαλάσσιο είδος και η αλιεία τους απαγορεύεται από την κοινοτική και την ελληνική νομοθεσία. Αποτελεί είδος προς εξαφάνιση σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι αχινοί βρίσκονται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Ειδικότερα, ζουν στη λάσπη του βυθού ή σε μέρη με φύκια ή επάνω σε βράχους, σε μικρό σχετικά βάθος. Χαρακτηριστικό τους είναι τα μακριά τους αγκάθια, με τα οποία κινούνται, ενώ για την κίνησή τους χρησιμοποιούν και βαδιστικούς ποδίσκους που έχουν σχήμα σωλήνα. Με τους ποδίσκους προσκολλώνται σε στέρεα υποστηρίγματα και επίσης αναπνέουν. Το κέλυφός τους σχηματίζει κάψα, η διάμετρος της οποίας τυπικά κυμαίνεται από 3 ως 10 εκατοστά. Τα γνωστότερα χρώματα περιλαμβάνουν το μαύρο και το σκούρο πράσινο, λαδί, καφέ, μωβ και κόκκινο.Τρέφονται κυρίως με έλγες αλλά και με μύδια και άλλα ασπόνδυλα και κινούνται αργά. Εχθροί τους είναι οι αστερίες, τα χέλια και άλλα ζώα με τους οποίους τρέφονται. Υπάρχουν γύρω στα 700 είδη αχινών, από τα οποία αρκετά είναι εδώδιμα και αποτελούν αλιεύματα. (πηγή: wikipedia.org)

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τους κολυμβητές να μην τους πατήσουν γιατί άκρες από τα αγκάθια εισχωρούν στο δέρμα του πέλματος. Σε τέτοια περίπτωση μια επάλειψη με λίγο ζεστό λάδι κάνει την αφαίρεσή τους εύκολη. Αφαίρεση μπορεί να γίνει και με κάποιο τσιμπιδάκι.
Αχινοί που είναι προσκολλημένοι σε μεταλλικά αντικείμενα π.χ. άγκυρες, ύφαλα πλοίων, μεταλλικές αποβάθρες κ.λπ. χαρακτηρίζονται επικίνδυνοι δηλητηρίασης και πρέπει ν΄ αποφεύγονται.  (πηγή:wikipedia.org).

Οι αχινοί αποτελούν προστατευόμενο θαλάσσιο είδος και η αλιεία τους απαγορεύεται από την κοινοτική και την ελληνική νομοθεσία μια και αποτελεί είδος προς εξαφάνιση σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπως προαναφέραμε, πάρα ταύτα οι λάτρεις τους, ανεμπόδιστοι τους συλλέγουν προκειμένου να απολαύσουν τη θεσπέσια γεύση, τρώγοντάς τους είτε ωμούς με λεμόνι ή φτιάχνοντας μια αχινομακαρονάδα.

Οι κατάμαυροι με ελάχιστα και αραιά αγκάθια στο σώμα και γύρω από το στόμα τους, είναι οι αρσενικοί και δεν έχουν ίχνος αυγού στο εσωτερικό τους. Οι ψαράδες  δίνουν το ανεξήγητο όνομα «Οβραίοι» ή «Εβραίοι».

Φαγώσιμοι είνει εκείνοι των οποίων το χρώμα είναι κοκκινωπό, μωβ, ιώδες και σκούρο λαδί και έχουν κάτι επάνω τους κολλημένο, φύκι, πετραδάκι.

Υλικά για αχινομακαρονάδα

Image1 πακέτο σπαγγέτι (500 γρ.)

8 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο

20 αχινοί

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο

1 μπολ τριμμένη ντομάτα

2 ποτήρια λευκό κρασί

αλάτι, πιπέρι, κανέλα

Εκτέλεση
1. Ανοίγουμε τους αχινούς με ένα ψαλίδι ή ειδική δαγκάνα και τους τινάζουμε μέσα σε θαλασσινό νερό για να φύγει η άμμος που έχουν μέσα στο κέλυφος τους. Με ένα κουταλάκι βγάζουμε προσεκτικά τα αυγά τους και τα διατηρούμε στο ψυγείο.
2. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα για τα μακαρόνια. Τσιγαρίζουμε δηλαδή το κρεμμύδι με το λάδι και 1 ποτήρι κρασί. Ρίχνουμε την ντομάτα, το υπόλοιπο κρασί, το αλάτι, το πιπέρι και την κανέλα. Την αφήνουμε να βράσει και είναι έτοιμη!

3. Σε αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά. Προσέχουμε να μην παραβράσουν αν τα θέλουμε al dente.

4. Ρίχνουμε τη σάλτσα στα μακαρόνια που έχουμε σουρώσει και στραγγίσει καλά και ανακατεύουμε.

5. Ρίχνουμε τα αυγά των αχινών ίσα να πάρουν τη θαλασσινή γεύση, πάνω από τα ζυμαρικά με τη σάλτσα και ανακατεύουμε.

 
Σερβίρουμε προσθέτοντας ψιλοκομμένο βασιλικό ή μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο μαύρο ή κόκκινο πιππέρι για πιο πικάντικη γεύση.  

Επιμέλεια συνταγής: Φαϊτά Ελίνα

 

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News