Τι παίζει Σήμερα

Τι σημαίνει τελικά το «despacito»;

Την ώρα που η παγκόσμια μουσική βιομηχανία κατακλύζεται από ισπανόφωνα τραγούδια, 330 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο τα τραγουδούν στη μητρική τους γλώσσα.

Δεν είναι να απορεί κανείς ούτε με τους αριθμούς ούτε με το γεγονός, αφού τα ισπανικά είναι η δεύτερη γλώσσα σε ομιλητές στον κόσμο μετά τα κινέζικα. Πολύ πιο γοητευτική για το ελληνικό αυτί όμως σε σχέση με τα κινέζικα, αφού το φωνητικό σύστημα (ήχοι μιας γλώσσας) των ισπανικών μοιάζει περισσότερο από κάθε άλλη γλώσσα με αυτό των ελληνικών.

Τι σημαίνει τελικά το «despacito»;

Γι’αυτό επίσης δεν είναι άξιο απορίας που ένα τόσο απλό και κοινό σε ρυθμό και στίχο τραγούδι όπως το «ντεσπασίτο» έχει κάνει τεράστια επιτυχία, τραγουδιέται και χορεύεται και στη χώρα μας, κάτι που δεν οφείλεται μόνο στις αλλεπάλληλες αναπαραγωγές του τραγουδιού από τα μέσα, αλλά και από την άμεση εξοικείωση που νιώθει ένας ακροατής όταν το ακούει.

Στα ισπανικά η κατάληξη "-ito" δηλώνει υποκοριστικό, κάτι που ίσως αντιλαμβανόμαστε από τα γενικότερα ακούσματά μας σχετικά με τη γλώσσα και despacito είναι το υποκοριστικό του επιρρήματος despacio που σημαίνει αργά, σιγά σιγά.  Ο στιχουργός περιγράφει τον τρυφερό και αργό τρόπο με τον οποίο θα μεταχειριστεί την αγαπημένη του. Από μουσικής άποψης, ο ρυθμός είναι απλός, και η μελωδία σχετικά εύκολη, με εναλλαγές από μινόρε σε ματζορε.  Ίσως αυτή η μελωδία σε συνδυασμό με την ερωτική κατά πολλούς γλώσσα των ισπανικών κάνουν το τραγούδι να γαντζώνεται στο ασυνείδητο και να το τραγουδάμε κι ας μην καταλαβαίνουμε τους στίχους. 

Η έλξη και η γοητεία που προκαλούν ως γλώσσα τα ισπανικά, μέσα από τα τραγούδια αλλά και γενικότερα, μαρτυρείται από πολλούς γλωσσομαθείς και μη στον κόσμο. Πρόκειται για μια γλώσσα που φέρει μεγάλο φορτίο επιρροής, με 560 περίπου εκατομμύρια ομιλητές στον κόσμο, με μεγάλους αριθμούς ομιλητών σε 58 χώρες συνολικά, είναι η επίσημη γλώσσα πάνω από 20 χωρών, κυρίως της νότιας Αμερικής πλην της Βραζιλίας, όπου όμως τα τελευταία χρόνια η ισπανική αποκτά αυξανόμενο κύρος με τάσεις διγλωσσίας λόγω των εντατικών εμπορικών συναλλαγών της χώρας με τους ισπανόφωνους γείτονες. 

Έχοντας πάρει τέτοιες γεωγραφικές και πληθυσμιακές διαστάσεις, μέσα από αυτήν την γλώσσα εκφράζεται η ποικιλία των βιωμάτων των ισπανόφωνων λαών.

Τι σημαίνει τελικά το «despacito»;

 

Η επαφή του ελληνικού κοινού με τα επιτεύγματα της ισπανόφωνης κουλτούρας, τόσο στην μουσική και τους χορούς (σάλσα και ρεγγετόν όπως στην περίπτωση του εν λόγω τραγουδιού, αλλά και φλαμένκο, τάνγκο, τσα τσα ) όσο και στα αθλήματα, κυρίως στο ποδόσφαιρο, αλλά και την τέχνη με εκπροσώπους τον Πικάσο, Νταλί, Γκαουντί, Λόρκα και ένα σωρό ονόματα λογοτεχνών, σύγχρονων τραγουδιστών, κινηματογραφιστών κλπ, δημιουργούν ένα είδος φιλικής διάθεσης και συμπάθειας, απέναντι στον πολιτισμό και κυρίως απέναντι στη γλώσσα. 

Και το «κερκυραϊκό  αυτί» όμως εξοικειώνεται όλο και περισσότερο με το θέμα, ακούγοντας όλο και συχνότερα ισπανικά καθώς στο νησί μας οι ισπανόφωνοι επισκέπτες, ιδιαίτερα από την  Ισπανία, καταφθάνουν συστηματικά, τόσο με τα κρουαζιερόπλοια που σταματούν στο λιμάνι καθημερινά, όσο και με την απευθείας πτήση που συνδέει την Βαρκελώνη με την Κέρκυρα.

Ίσως τα παραπάνω να εξηγούν  την ολοένα αυξανόμενη διάδοση της εκμάθησης των ισπανικών στη χώρα μας, με τον μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων στις εξετάσεις του πτυχίου ισπανικών DELE παγκοσμίως (6.613 το 2005). Επιπλέον, η Ισπανία είναι η πρώτη  χώρα που προτιμούν οι Έλληνες φοιτητές για να πραγματοποιήσουν το πρόγραμμα ERASMUS. 

Όπως μαρτυρούν λοιπόν οι σπουδαστές της μελωδικής γλώσσας των ισπανικών, αξίζει κανείς να μάθει να την μιλάει, να την τραγουδάει, να την χορεύει. Και έχουν κάθε λόγο να μαθαίνουν μια γλώσσα που τους είναι τόσο χρήσιμη όσο και ευχάριστη

Τι σημαίνει τελικά το «despacito»;

Επιμέλεια κειμένου: Χριστίνα Προβατά,  γλωσσολόγος και καθηγήτρια ισπανικών, λάτρης της ισπανικής γλώσσας  και της ισπανόφωνης κουλτούρας, απολαμβάνει την βιωματική διδασκαλία και θα χαρεί να μοιραστεί τις εμπειρίες και τις γνώσεις της μαζί σας.

 

Τι σημαίνει τελικά το «despacito»;

Τηλ. επικοινωνίας: 6945788607

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News