Τι παίζει Σήμερα

Τα ορόσημα της Κέρκυρας και ο χάρτης τους OnLine

Με διαδεδομένη χρήση από τους Ρωμαίους, οι κατασκευασμένοι από διάφορα υλικά οβελίσκοι γνωστοί ως ορόσημα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Κέρκυρας.

Τα ορόσημα της Κέρκυρας και ο χάρτης τους OnLine

Ήταν απαραίτητοι στην κατασκευή του οδικού δικτύου υπό την αιγίδα του Ύπατου Αρμοστή sir Frederic Adam, που διαδέχτηκε τον sir Thomas Maitland μετά τον θάνατο του, αλλά και για την μέτρηση χιλιομέτρων ή μιλίων ανάμεσα από διάφορες περιοχές. Σήμερα με την πρωτοβουλία μιας ομάδας Κερκυραίων όπου κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις τοποθεσίες τους, έχουμε την ευκαιρία να δούμε αναλυτικά σε χάρτη OnLine, σε πόση απόσταση είναι το ένα με το άλλο αλλά και σε ποιες περιοχές χρησιμοποιούνταν. Με την βοήθεια του google maps και όντας σε σημείο 0 (Πεντοφάναρο), κατάφεραν να υπολογίσουν την απόσταση προς το κοντινό σημείο 1 που ήταν η Γαρίτσα και να καταλήξουν στο σημείο 4 δηλαδή στο Κανόνι, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαφοροποιήσεις των δρόμων.

 Τα ορόσημα της Κέρκυρας και ο χάρτης τους OnLine

Έτσι επιβεβαιώθηκε πως οι αποστάσεις τείνουν με ακρίβεια σε χιλιόμετρα, άρα η κατασκευή τους στο νησί έγινε αποκλειστικά για την καταγραφή τους. Σε λιγότερο από ένα μήνα η ιχνηλάτηση τους αγγίζει πάνω από 23 σημεία, με τα περισσότερα ορόσημα να είναι τοποθετημένα σε βόρεια και μέση Κέρκυρα. Το έργο τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί διότι κάποια έχουν καταστραφεί ή χαθεί, ενώ με τον καιρό, όλο θα πληθαίνει η λίστα τους με σκοπό την ανάδειξη τους ως πολιτισμική κληρονομιά.

Δείτε αναλυτικά τον χάρτη εδώ: Τα ορόσημα της Κέρκυρας OnLine

 

 

Πηγή: milestone.crossbow.gr

Σύνταξη: Ραφαέλλα Μπούχλα

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Palaiokastritsa Apartments

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News