Τι παίζει Σήμερα

Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Σχερία, Κορυφώ, Κέρκυρα: οι διάφορες ονομασίες της «βασίλισσας» των Επτανήσων

Σχερία, Κορυφώ, Κέρκυρα: πώς προήλθαν οι διάφορες ονομασίες για τη “ βασίλισσα” των Επτανήσων;

Το νησί που απλόχερα προίκισε η φύση και που ανήκει στους πιο δημοφιλείς προορισμούς από ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο είναι κυρίως γνωστό στους περισσότερους με την ονομασία Κέρκυρα ή Corfu. Ωστόσο, με το πέρασμα των αιώνων το καταπράσινο νησί του Ιονίου απέκτησε πολλές ονομασίες χάρη στην πλούσια μυθολογία και ιστορία του.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Στην αρχαιότητα αναφέρεται με αρκετές ονομασίες συνυφασμένες με την ελληνική μυθολογία. Μια από αυτές είναι η Δρεπάνη ή Δρέπανον λόγω της ομοιότητάς της με το σχήμα του δρεπανιού αλλά έχει να κάνει και με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα τον Ουρανό.

Σχερία, Κορυφώ, Κέρκυρα: οι διάφορες ονομασίες της «βασίλισσας» των Επτανήσων

Σύμφωνα με έναν άλλο μύθο, η Δήμητρα παρακάλεσε τον Ποσειδώνα να σταματήσει (σχειν > Σχερία ) τη λάσπη ενός ποταμού από τις απέναντι ηπειρωτικές ακτές για να μην ενωθεί η Κέρκυρα μαζί τους. Έτσι, έλαβε το όνομα Σχερία.

Σχερία, Κορυφώ, Κέρκυρα: οι διάφορες ονομασίες της «βασίλισσας» των Επτανήσων

Θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι για τη σημερινή ονομασία έχει άμεση σχέση για άλλη μια φορά με την ελληνική μυθολογία. Ο Ποσειδώνας ερωτεύτηκε τη νύμφη Κέρκυρα, κόρη του ποταμού Ασωπού, την έφερε στο νησί και του έδωσε το όνομά της. Καρπός του έρωτά τους ήταν ο γενάρχης των Φαιάκων, Φαίακας. Έτσι προέκυψε η άλλη ονομασία της, Φαιακία.

Παραμένοντας στην αρχαιότητα και σύμφωνα με τις φιλολογικές πηγές στην Κέρκυρα αποδίδονται και άλλες ονομασίες: Μακρίς (για το μακρόστενο σχήμα της), Κόρκυρα (στην δωρική διάλεκτο), Κασσωπαία, Άργος ή Κέραυνα.

Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους επικράτησε η ονομασία Κορυφώ, η οποία πρέπει να προέκυψε λόγω των δύο οχυρωμένων κορυφών  που προβάλλουν από την πόλη. Από κει προήλθαν οι ονομασίες: Κορυφή, Κορφή, Κορυφοί, Κορφοί απ’ όπου τις δανείστηκαν οι ξενοι και σχηματίστηκαν οι λέξεις Corfu / Corfou.

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

     

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News