Τι παίζει Σήμερα

Σπύρος Προσωπάρης: ο Αρχιμουσικός του παλαιότερου Μουσικού Ιδρύματος της Ελλάδας

Στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Χορωδιών που οργάνωσε η Ένωση Χορωδιών Κερκύρας, από τις 24 έως τις 27 Ιανουαρίου του 2020, βραβεύτηκε ο Κερκυραίος συνθέτης και αρχιμουσικός, Σπύρος Προσωπάρης. 

Ο Σπύρος Προσωπάρης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1979 και τα πρώτα του μαθήματα στη μουσική τα έλαβε στην Φιλαρμονική «Καποδίστριας» ενώ ταυτόχρονα φοίτησε σε μουσικό σχολείο καθώς και στο Ωδείο Κέρκυρας. Από κει έλαβε τα πτυχία αρμονίας και ενοργάνωσης – διεύθυνσης μπάντας. Σε ηλικία 16 ετών ίδρυσε υπό τη διεύθυνση του το μουσικό σύνολο « Φιλόμουσοι νέοι» στη Φιλαρμονική Κυνοπιαστών. 

Σπύρος Προσωπάρης: ο Αρχιμουσικός του παλαιότερου Μουσικού Ιδρύματος της Ελλάδας

Μετά τη λήξη της θητείας στο Πολεμικό ναυτικό συνέχισε τις σπουδές του πάνω στη μουσική. Έλαβε πτυχία αντίστιξης και φούγκας και διπλώματα κρουστών και σύνθεσης με άριστα. Ακόμη, παρακολούθησε σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας και μπάντας. 

Με το πέρας των σπουδών αυτών άρχισαν οι σημαντικές συνεργασίες του ως κρουστός με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ.α. Ως αρχιμουσικός έχει διευθύνει σε συναυλιακούς χώρους όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σπουδαίες ορχήστρες: Μαθητική Ορχήστρα Ωδείου Αθηνών, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, Συμφωνική Ορχήστρα του πανεπιστημίου « Fontys» της Ολλανδίας κ.α. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2000 ο Δήμος Πειραιά ανέθεσε στον Κερκυραίο μουσικό τη δημιουργία και την οργάνωση της Φιλαρμονικής. 

Ως συνθέτης είναι δημιουργός 91 μουσικών έργων κυρίως για ορχήστρα πνευστών και έχει ενορχηστρώσει γύρω στα 625 έργα. Πολλά απ’ αυτά έχουν βραβευθεί και έχουν παρουσιαστεί σε Ελλάδα και εξωτερικό (ΗΠΑ, Ρωσία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Τσεχία, Πολωνία, Βουλγαρία και Ν. Κορέα). 

Μέχρι σήμερα ο Σπύρος Προσωπάρης έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων από πνευματικούς φορείς της Αθήνας, του Πειραιά, της Πάτρας και της Κέρκυρας. Επιπλέον, ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Αρχιμουσικών Φιλαρμονικών ενώ υπήρξε μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συμφωνικών Μπαντών και Συνόλων. 

Από τον Οκτώβριο του 2010 είναι Διευθυντής σχολών και Αρχιμουσικός της Μπάντας στον αρχαιότερο μουσικοεκπαιδευτικό οργανισμό της Ελλάδας, την  Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας.

Τον Οκτώβριο του 2019 ο Κερκυραίος μουσικός υπέγραψε συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρεία «Subwaysmusic». Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά φέρει τον τίτλο « Spring Ritual» ( « Εαρινή ιεροτελεστία») και οι συνθέσεις είναι εμπνευσμένες από την αρχαία ιστορία της Κέρκυρας και τη λαϊκή παράδοση. 

Πηγές: fek.gr , smusic.gr 

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Simatis Real Leather

Ελ. Βενιζέλου 26, Παλιό Λιμάνι, Κέρκυρα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News