Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ο Ναός Αγίων Αποστόλων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου στον Ανεμόμυλο

Το σημαντικότερο μνημείο της βυζαντινής περιόδου στην Κέρκυρα είναι ο ναός των Αγίων Αποστόλων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου στην περιοχή του Ανεμόμυλου. 

Είναι αφιερωμένος στους μαθητές του Απόστολου Παύλου, Ιάσωνα και Σωσίπατρο, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που δίδαξαν τον χριστιανισμό στους κατοίκους της Κέρκυρας τον 1ο μ.Χ. 

Υπολογίζεται ότι ο ναός κτίστηκε γύρω στο 1000 μ.Χ. από τεχνίτες της Αττικής ή της Βοιωτίας. Στο σημείο που κτίστηκε υπήρχε παλαιότερο καθολικό μονής, η οποία ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Ανδρέα.

Ο Ναός Αγίων Αποστόλων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου στον Ανεμόμυλο

Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και καλά διατηρημένα δείγματα ναού σταυροειδή εγγεγραμμένου με τρούλο ναό, ο οποίος στηρίζεται σε τοίχους και δύο κίονες. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τοίχοι στο κάτω μέρος έχουν κτιστεί με μεγάλους πωρόλιθους. Οι πωρόλιθοι αυτοί προέρχονται από ερείπια της Παλαιόπολης που βρίσκονταν στη χερσόνησο του Κανονιού. 

Στο εσωτερικό του ναού προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το τέμπλο της εκκλησίας του 18ου αιώνα. Είναι από μάρμαρο και ο ρυθμός του είναι μπαρόκ. Στο ναό φιλοξενούνται  εικόνες του σημαντικότερου ζωγράφου της Κρητικής σχολής, Εμμανουήλ Τζάνε, ο οποίος μεγαλούργησε στην Κέρκυρα. Επίσης, στο ναό υπάρχουν εικόνες του Μιχαήλ Δαμασκηνού.

Μέχρι το 1820 το εσωτερικό του ναού ήταν γεμάτο από τοιχογραφίες. Δυστυχώς, στη συνέχεια οι τοίχοι ασβεστώθηκαν και πολλές απ’ αυτές καταστράφηκαν. Σήμερα σώζονται λίγα τμήματά τους. Σε ένα απ’ αυτά έχουμε την παλαιότερη σωζόμενη μορφή του Αγίου Αρσενίου, στο νάρθηκα. 

Στο ναό των Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου βρήκε καταφύγιο το 1461 ο ιστορικός της Άλωσης της Πόλης, Γεώργιος Φραντζής.

Στο ναό υπάρχουν οι τάφοι των Αγίων Ιάσωνα και Σωσιπάτρου ενώ η μνήμη τους εορτάζεται στις 29 Απριλίου.

Πηγές: religiousgreece.gr, greece.terrabook.com, corfuchurches.com

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News