Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ο ιστορικός Ιερός Ναός Αγίων Πατέρων στην παλιά πόλη

Ένας ακόμα ναός στην καρδιά της παλιάς πόλης της Κέρκυρας με ιστορία που κρατά από την εποχή της βενετικής κυριαρχίας στο νησί είναι ο ιερός ναός των Αγίων Πατέρων που βρίσκεται στην ομώνυμη συνοικία. 

Ο ναός των Αγίων Πατέρων που στεγάζει είναι αφιερωμένος στους 318 Πατέρες της Α΄Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας. Επίσης, σήμερα στεγάζει και το Εκκλησιαστικό μουσείο της Μητρόπολης. Ακόμα, τιμάται και στο όνομα του Αγίου Αρσενίου. 

Σύμφωνα με μια πηγή του 1498 πληροφορούμαστε για το ναό ότι η ιδιοκτήτρια του σε διαθήκη της τον παραχώρησε στο  Τάγμα των ιερέων της πόλης και στους συνδίκους δηλαδή στους εκπροσώπους του συμβουλίου της κερκυραϊκής κοινότητας. 

Ο ιστορικός Ιερός Ναός Αγίων Πατέρων στην παλιά πόλη

Πολλοί επιφανείς Κερκυραίοι της εποχής ασχολήθηκαν με τη διοίκηση και τη λειτουργία του. Τον 17ο αιώνα ήταν τέτοια η περιουσία του που πολλά κτίρια στην πόλη και την ύπαιθρο ήταν στην κατοχή του.

Από την  επιγραφή πάνω από την είσοδό του πληροφορούμαστε ότι ο ναός ανακατασκευάστηκε από τα θεμέλια το 1768. Τότε ο ναός απέκτησε τριμερή σύνθεση και η οροφή έγινε ψηλότερη, κατασκευάσθηκε το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το εσωτερικό διακοσμήθηκε με τοιχογραφίες. 

Μέσα στο ναό συναντάμε παλαιές φορητές εικόνες, χαρακτηριστικά δείγματα βενετσιάνικης τεχνοτροπίας που εικονίζουν τους Προφήτες. Επιπλέον, το λίθινο δάπεδό του έχει σωθεί στο σύνολό του. Στο ναό φυλάσσεται μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου δρακοντοκτόνου που θεωρείται έργο του Γεωργίου Κλόντζα και χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 16ου αιώνα.

Εξωτερικά ο ναός θυμίζει τα υστερομπαρόκ μνημεία της Βενετίας. 

Ο ναός των Αγίων Πατέρων εορτάζει 42 μέρες μετά το Πάσχα. 

Πηγές: religiousgreece.gr,ejournals.epublishing.ekt.gr

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News