Ο Γιώργος Χατζηνάσιος μιλάει για την παράσταση στην Κέρκυρα

Ο Γιώργος Χατζηνάσιος μιλάει για την παράσταση "Ένα πιάνο δύο ερµηνευτές και 150 χορωδιακές φωνές" στην Κέρκυρα την Πέμπτη 22 Αυγούστου στο Μον Ρεπό. Διαβάστε περισσόετερα Εδώ

Κύριε Χατζηνάσιο µετά από ένα γεµάτο χειµώνα έρχεστε στην Κέρκυρα με την παράσταση "Ένα πιάνο δύο ερµηνευτές και 150 χορωδιακές φωνές". Θα μας μιλήσετε για την ιδιαιτερότητα της συναυλίας;

Οι ‘χορωδιακές φωνές’ προστέθηκαν µόνο για την Κέρκυρα µε τις τόσες πολλές χορωδίες που είναι ένα από τα γνωρίσµατα του νησιού και χαίροµαι πάρα πολύ που τόσοι άνθρωποι θέλησαν να είναι κοντά µας και να µας πλαισιώσουν σε αυτή τη παράσταση. Και φυσικά ευχαριστώ τους ανθρώπους του φεστιβάλ που ενέταξαν στο σχεδιασµό τους τη παράσταση αυτή, η οποία έχει δηµιουργηθεί µε πολύ κέφι και είµαστε µια πολύ ευχάριστη παρέα µεταξύ µας και αυτό περνάει και στο κόσ µ ο σ ε όλες τις παραστάσεις που δώσα µ ε µ έχρι τώρα . Έπειτα είναι και η εξαιρετική ποιότητα των δύο ερµηνευτών. Στις µέρες µας δύσκολα βρίσκεις ερµηνευτές όπως ο Σπύρος και η Αγάθη µε τόσες σπουδές και τόσο διάβασµα πάνω στην ερµηνεία. Να ακούν το συνθέτη και να τον ακολουθούν, θέλει ιδιαίτερο ταλέντο για αυτό και τα παιδιά αυτά το κατέχουν αυτό. 

Ο Γιώργος Χατζηνάσιος μιλάει για την παράσταση στην Κέρκυρα

Διασκεδάζετε και στις πρόβες; Είστε µήπως πολύ αυστηρός; Τραγουδάτε καθόλου, έχετε παίξει άλλο όργανο; 

Όχι, δεν είµαι αυστηρός. Γενικότερα, δεν είµαι αυστηρός, είµαι άνθρωπος που διαθέτει µεθοδικότητα, αλλά όχι µε την έννοια της γκεστάπο! Κοιτάξτε, εγώ δεν είµαι «επαγγελµατίας» διευθυντής ορχήστρας… Ναι… έχω διευθύνει και στο BBC και εδώ… Αλλά δεν αντιπαραβάλλοµαι µε τους επαγγελµατίες. Είµαι ο συνθέτης που διευθύνει το έργο του… Με όλες τις ενοχές που µπορεί να έχει. Εγώ δεν κάνω φιγούρα σ’ αυτό. Φιγούρα κάνω στο πιάνο. (γελάει) Τώρα για το αν τραγουδάω, ναι το «Με λένε Γιώργο». Και αυτά τα ‘παλιόπαιδα’ (ο Σπύρος και η Αγάθη) ξεκαρδίζονται στα γέλια! Αλλά ζητάω συγγνώµη. (πολλά γέλια) Θα το πω, λέω και πείτε ότι θέλετε! Δεν έχω παίξει άλλο όργανο. Ούτε κιθάρα ούτε τίποτα. Καταρχήν, τον πιανίστα του ωδείου δεν τον αφήνουν να κάνει άλλο όργανο. Μόνο πιάνο. Είναι ο βασιλιάς των οργάνων! Μόνο ακορντεόν έπαιζα παλιά, πιτσιρικάς, για να βγάλω κάνα µεροκάµατο. Έδινα τα χρήµατα στον πατέρα µου και κρατούσα κάνα ταληράκι, για κάνα σινεµά… Τι σας ενθουσιάζει περισσότερο στο χώρο της µουσικής, που δραστηριοποιείστε τόσα χρόνια; Όταν παίζω πιάνο και µε χειροκροτούν, σηκώνονται άνθρωποι και µε χειροκροτούν. Όταν κάνω την υπόκλιση, εκείνη τη στιγµή αισθάνοµαι σαν µικρός θεός… Αυτό που µε ενδιέφερε πάντοτε ήταν η εκτέλεση. Η ζωή µου είναι εκτέλεση και το πιάνο προέκταση του εαυτού µου. Εγώ ποτέ δεν θα µπορούσα να γίνω ρεπόρτερ ή δηµοσιογράφος. Θέλει να έχεις µια επιθετικότητα στη δουλειά προκειµένου να βγάλεις την είδηση», µου λέει. «Παλαιότερα όταν µε ρωτούσαν ποιο άλλο επάγγελµα θα µπορούσα να κάνω, τους έλεγα πως θα µπορούσα να φανταστώ τον εαυτό µου πιλότο. Βέβαια είσαι ολίγον αιθεροβάµων όταν µιλάς για ουρανούς και τέτοια πράγµατα. Ίσως να’ µαι κι έτσι. Μπορώ να πατάω και στη γη, αλλά και στα ενδότερά της. Τώρα ανακάλυψα ότι το πραγµατικό µου πάθος θα ήταν η αρχαιολογία, και µάλιστα η εκσκαφή. Τρελαίνοµαι για την αρχαιότητα: όχι τα βυζαντινά, όχι του µεσαίωνα, αλλά µόνο γα την αρχαιότητα, λες και κάποτε έχω υπάρξει σε εκείνο το περιβάλλον! Με µαγεύει κάθε ντοκιµαντέρ στην τηλεόραση που έχει να κάνει µε την αρχαιολογία, στο πώς ζούσαν οι άνθρωποι τότε, στους νόµους τους, το τι τρώγανε… Όλα αυτά παλαιότερα δεν µε είχαν απασχολήσει, ξαφνικά έγινε, τα τελευταία χρόνια. Και σίγουρα δεν έχει καµία σχέση µε τη µουσική. Γιατί η µουσική είναι το µόνο πράγµα που δεν σώζεται από την αρχαιότητα: όλοι ξέρουµε κάποια από τα όργανα, τη λύρα, τα πνευστά που βλέπουµε στις µορφές των αγγείων, αλλά δεν ξέρουµε ούτε τι ήχο έβγαζαν, ούτε πώς ήταν οι συνθέσεις τους., δεν έχουν καταγραφεί.»

Τι θα ακούσουµε στη συναυλία σας στο Μον Ρεπό;

Θα ακούσουµε όλους του εκπληκτικούς εκείνους ποιητές και στιχουργούς που έχουν τραγουδηθεί από όλα τα µεγάλα ονόµατα του Ελληνικού πενταγράµµου. Οι στίχοι των Ελύτη, Σεφέρη, Γκάτσου, του Λευτέρη Παπαδόπουλου, της Ιφιγένεια Γιαννοπούλου και πολλών άλλων όπως αποδόθηκαν από τους ερµηνευτές Πάριο, Μούσχουρη, Μαρινέλλα, Νταλάρα, Μητσιά, Γαλάνη, Τσανακλίδου, Μητροπάνου, και άλλων µέσα από τις φωνές δύο εξαιρετικών νέων καλλιτεχνών που δίνουν πνοή στα τραγούδια µου µε έναν απαράµιλλο τρόπο ερµηνείας. Και είµαι σίγουρος ότι το αποτέλεσµα θα σας δείξει γιατί αυτό ο κύκλος παραστάσεων έχει γνωρίσει τόση επιτυχία και θα συνεχιστεί και το προσεχή χειµώνα.

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News