Τι παίζει Σήμερα

Nicoluzo Estate: το διακεκριμένο οινοποιείο στην Άνω Κορακιάνα

Ο Κερκυραίος οινοπαραγωγός Αναστάσιος Νικολούζος με διακρίσεις στο εξωτερικό και με παράδοση από τη δεκατετία του 70΄μιλάει στο Corfuland και στην Ελίνα Φαϊτά για το οινοποιείο του, την αμπελουργία, τις ετικέτες του, τον οινοτουρισμό.

Nicoluzo Estate: το διακεκριμένο οινοποιείο στην Άνω Κορακιάνα

Ε.Φ.: Ποια είναι η Ιστορία του οινοποιείου σας και που βρίσκεται;

Nicoluzo Estate: το διακεκριμένο οινοποιείο στην Άνω Κορακιάνα

Α.Ν.: Κατ΄αρχήν, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που σαν Κερκυραϊκή ιστοσελίδα βοηθάτε στην προβολή και την ενημέρωση των συντοπιτών μας για τα τοπικά προϊόντα. Ξεκινήσαμε το 2008 και η έδρα της καλλιέργειας, της παραγωγής και της εμφιάλωσης βρίσκεται στην Άνω Κορακιάνα. Είμαστε μια μικρή παραγωγική μονάδα και μας έχουν κατατάξει σε ένα από τα μικρότερα οινοποιεία στον κόσμο.

Ε.Φ.: Η παραγωγή κρασιού είναι οικογενειακή σας παράδοση;

Α.Ν.: Μεγαλωμένοι όπως το μεγαλύτερο ποσοστό του νησιού μέσα σε ένα περιβάλλον που παρήγαγε το κρασί του σπιτιού έστω και σε μικρή ποσότητα, ήταν μια διαδικασία που αγαπήσαμε. Υπήρχαν επίσης στην οικογένεια μικρά αμπελοτεμάχια που καλλιεργούσαμε γηγενής ποικιλίες της Κέρκυρας, λευκές και ερυθρές. Ο παππούς Τάτσης το διεύρυνε, καθώς παρήγαγε και εμπορευόταν σταφύλια και παράλληλα είχε μικρά μηχανήματα που έφτιαχνε το κρασί σε ορισμένες οικογένειες στην Άνω Κορακιάνα αλλά και στα γύρω χωρία τις δεκαετίες 70, 80 και 90.

Ε.Φ.: Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σας με την αμπελουργία;

Α.Ν.: Από νεαρή ηλικία ήταν η επιλογή μας ως επαγγελματικός στόχος. Δυστυχώς όμως δεν είχαμε την τύχη να βρούμε κάτι έτοιμο. Τα παλαιά αμπελοτόπια είχαν ήδη παρατηθεί όπως και το μεγαλύτερο ποσοστό του αγροτικού τομέα στο νησί για τον Τουρισμό. Από τις αρχές του 2000, σε συνεργασία με μικρούς αμπελουργούς ξεκινήσαμε την καταγραφή των Κερκυραϊκών ποικιλιών. Μια δύσκολη διαδικασία καθώς η υπάρχουσα Ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν μας επιτρέπει την φύτευση αμπελιού, ούτε καν για λόγους διάσωσης των γηγενών ποικιλιών. Ξεκινήσαμε  συνεργασίες το 2011 με ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού καθώς και πειραματικές μικροοινοποιήσεις με πανεπιστήμια για να καταφέρουμε να εντοπίσουμε και να αναδείξουμε τις ευεργετικές ιδιότητες των ερυθρών ποικιλιών της Κέρκυρας. 

Ε.Φ.: Ποιες οι ποικιλίες που καλλιεργείτε στον αμπελώνα σας και ποιες οι ετικέτες σας;

Α.Ν.: Δεν θα μπορούσαν να είναι άλλες από τις Κερκυραϊκές ποικιλίες στο μεγαλύτερο ποσοστό. Από λευκές καλλιεργούμε τον Κακοτρύγη και από Ερυθρές, Μαντζαβί, Σκοπελίτικό. Δουλεύουμε παράλληλα επάνω και σε κάποιες διεθνείς ερυθρές, καθώς οι μετρήσεις από τις αναλύσεις του εδάφους σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του αμπελώνα έδωσαν θεαματικά αποτελέσματα ως προς την προσαρμοστικότητα των φυτών και το αυξημένο ποσοστό πολυφαινόλων.

Οι ετικέτες που παράγουμε είναι η σειρά Γοργώ - Gorgo, η οποία διαθέτει Λευκό, Ροζέ και Ερυθρό και κυκλοφορεί μόνο σε συγκεκριμένα σημεία στο νησί. Οι ετικέτες Nicoluzo σε λευκό και Ερυθρό, οι οποίες εξάγονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους. Τέλος παράγουμε σε περιορισμένο αριθμό την Ετικέτα «Cyclamen– Κυκλάμινο ».Ένα απαλό ροζέ φτιαγμένο για να συνοδεύει καλοκαιρινά γεύματα με μεσογειακό χαρακτήρα και το οποίο μας ανέδειξε στην έκθεση κρασιού στο Mont Pellier της Γαλλίας το 2016.

Ε.Φ.: Έχει βραβευτεί το οινοποιείο σας;

Α.Ν.: Έχουμε πάρει αρκετές διακρίσεις στο εξωτερικό, μέσα από τις εκθέσεις κρασιού που λαμβάνουμε μέρος. Κυρίως οι ερυθρές ετικέτες μας. Έχουμε ταξιδεύσει θεωρούμε επάξια την Κέρκυρα στις αγορές της Αγγλίας, της  Γαλλίας, της  Γερμανίας, του Καναδά και ήδη βρισκόμαστε σε επικοινωνία με χώρες τις ανατολής, για μελλοντικές συνεργασίες.

Nicoluzo Estate: το διακεκριμένο οινοποιείο στην Άνω Κορακιάνα

Ε.Φ.: Ποια τα συγκριτικά σας πλεονεκτήματα που σας κάνουν ανταγωνιστικούς στην αγορά και έχετε ξεχωρίσει;

Α.Ν.: Όπως σας είπαμε και παραπάνω, έχουμε επενδύσει στην ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων των ερυθρών ποικιλιών της Κέρκυρας. Επίσης είναι πολύς μικρής παραγωγής ετικέτες, κάτι που τις κατατάσσει στις πιο σπάνιες και για τους εξειδικευμένους του κρασιού θεωρούνται μια καλή αγορά. Ιδιαίτερα οι ετικέτες Nicoluzoπου εξάγονται είναι ετικέτες φαγητού με ένα δυναμικό παλαίωσης έως και 20 χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής τους.

Ε.Φ.: Τι θα λέγατε σε ένα νέο που κάνει τα πρώτα του βήματα στο χώρο σας;

Α.Ν.: Η ενασχόληση με τον κλάδου του κρασιού απαιτεί υπομονή και αγάπη. Είναι μια δουλειά δημιουργική. Καθώς πιστεύουμε πως «Η προσωπικότητα του Οινοποιού, βρίσκεται μέσα στην φιάλη ». Άλλο η ενασχόληση με το κρασί, με στόχο το άμεσο κέρδος και άλλο η ενασχόληση για την δημιουργία ενός ποιοτικού προϊόντος που θα ξεχωρίζει.

Nicoluzo Estate: το διακεκριμένο οινοποιείο στην Άνω Κορακιάνα

Ε.Φ.: Στοχεύετε στον Οινοτουρισμό;

Α.Ν.:: Θα ήταν πολύ όμορφο μέσα στο τουριστικό πακέτο που προσφέρουμε σαν προορισμός να υπήρχε και το οινικό θέμα. Δυστυχώς όμως θα πρέπει να οργανωθεί από μηδενική βάση το κομμάτι της παραγωγής μας και να συμπληρωθούν και τα ιστορικά στοιχεία που λείπουν σε ότι αφορά τις χαμένες ποικιλίες της Κέρκυρας. Ήδη από την Ομηρική εποχή αλλά και από τον Θουκυδίδη υπάρχουν αναφορές ως προς την καταλληλότητα του εδάφους της Κέρκυρας, για την παραγωγή ποιοτικών οίνων. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως οι Γάλλοι Δημοκρατικοί ξεκίνησαν την πρώτη οργανωμένη καταγραφή των ποικιλιών σταφυλιού στην Κέρκυρα, η οποίες φτάνουν τις 27 με 30.  

Ε.Φ.: Σε ποιες χώρες εξάγεται;

Α.Ν.: Εξάγουμε σχεδόν σε όλες της χώρες τις Ευρώπης και τα τελευταία χρόνια στον Καναδά και μέσω εκεί, στο κομμάτι της Νότιας Καλιφόρνιας. Είμαστε σε συζήτηση με εταιρεία που εμπορεύεται μικρούς παραγωγούς στην Κίνα. Έχουμε επικεντρωθεί σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς, το οποίο ζητά ετικέτες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και επιλέγουμε συγκεκριμένα σημεία διάθεσης.

Επιμέλεια: Ελίνα Φαϊτά 

 

Corfuland Live Webcams

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News