Τι παίζει Σήμερα

Opening party @ Persona Grata, 27/10/2020

Ώρα έναρξης: 19:00

Μαθράκι: το καταπράσινο διαπόντιο νησί με τους μαγευτικούς ορμίσκους και οικισμούς

Μαθράκι: το καταπράσινο νησί με τους μαγευτικούς ορμίσκους και τους γραφικούς οικισμούς του 

Το μικρότερο και νοτιότερο από τα Διαπόντια νησιά  είναι το Μαθράκι. Το καταπράσινο επίμηκες  νησί  βρίσκεται απέχει 4,5  ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο της Καβοκεφαλής στον Άγιο Στέφανο  Κέρκυρας. Η έκταση του φτάνει τα 3 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ το μεγαλύτερο ύψωμα του δεν ξεπερνά τα 152 μέτρα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεώργιο Ιωσήφ Παρτς, κατά την αρχαιότητα το Μαθράκι είχε την ονομασία «  Μαλθάκη» (θηλυκού γένους). Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη λαϊκή ερμηνεία για την ονομασία του νησιού. Σύμφωνα μ’ αυτήν, πριν από πολλά χρόνια το Μαθράκι είχε καεί και ονομάστηκε έτσι από τα « αθράκια» ( κάρβουνα). 

Μέσα στην πυκνή του βλάστηση κρύβονται γραφικοί οικισμοί που περιμένουν τους ταξιδιώτες για να τους ανακαλύψουν. Ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει την μαγευτική και ήσυχη ενδοχώρα του μέσα από παλιά λίθινα μονοπάτια που διακλαδίζονται από τον κεντρικό δρόμο. 

Μαθράκι: το καταπράσινο διαπόντιο νησί με τους μαγευτικούς ορμίσκους και οικισμούς

Στις νότιες ακτές του νησιού υπάρχει το γραφικό ψαρολίμανο των Απιδιών,  κατάλληλο σημείο για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα. Στον όρμο αυτό διακρίνονται ακόμα και σήμερα εγκαταστάσεις ενός παλιού λιμανιού που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια. 

Μαθράκι: το καταπράσινο διαπόντιο νησί με τους μαγευτικούς ορμίσκους και οικισμούς

Οι βόρειες ακτές του νησιού είναι ιδανικές για τους λάτρεις της κατάδυσης και του ψαροντούφεκου. Η βορειοανατολική πλευρά του καλύπτεται από την παραλία Πορτέλο  με την  αχανή αμμουδιά τριών χιλιομέτρων και  νερά που βαθαίνουν ομαλά, κατάλληλη για επισκέπτες όλων των ηλικιών.  

Άλλα γραφικά σημεία του νησιού είναι ο όρμος Φύκι με την αμμουδερή παραλία του, η νησίδα Τραχιά που βρίσκεται απέναντί του καθώς και ο Κόντρακας, ένα παλιό λιμάνι με οικισμό. 

Στις μέρες μας το μοναδικό λιμάνι του είναι οι Πλάκες που συνδέεται με την Κέρκυρα από το λιμάνι του Αγίου Στεφάνου και από το Σιδάρι. 

Στα δύο άκρα του είναι χτισμένα τα χωριά του, το Άνω και το Κάτω Μαθράκι. 

Οι λιγοστοί κάτοικοι του ασχολούνται με την ελαιουργία και την αλιεία καθώς  η τουριστική ανάπτυξη του νησιού δεν είναι μεγάλη. Όπως και στα άλλα Διαπόντια νησιά έτσι και στο Μαθράκι πολλοί κάτοικοι έχουν μεταναστεύσει στις Η.Π.Α. Αρκετά έργα στο Μαθράκι έχουν χρηματοδοτηθεί από ομογενείς, κάτι που ισχύει και για τα άλλα δύο Διαπόντια νησιά.

Πηγές: greece.terrabook.com,eirinika.gr,visitkerkyra.gr,iefimerida.gr, cognoscoteam.gr

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News