Τι παίζει Σήμερα

Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη: ο υγροβιότοπος της Κέρκυρας που ενέπνευσε τον Gerald Durrell

Στη βορειανατολική  πλευρά της Κέρκυρας μετά την παραλία του Αλμυρού και του Αγίου Σπυρίδωνα Περίθειας βρίσκεται η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη.  Θεωρείται ένα από τα πιο εντυπωσιακά  φυσικά τοπία της Κέρκυρας που αξίζει κανείς να το επισκεφτεί.

Ο υγροβιότοπος αποτελείται από την κυρίως λιμνοθάλασσα 400 περίπου στρωμάτων και από το έλος Κουνουφάδι 590 στρεμμάτων. Η λιμνοθάλασσα είναι γεμάτη από αγριολούλουδα, καλαμιές και υδρόβια φυτά που δεν υπάρχουν σε άλλα μέρη των Επτανήσων. 

Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη: ο υγροβιότοπος της Κέρκυρας που ενέπνευσε τον Gerald Durrell

Περισσότερα από 90 είδη αποδημητικών πουλιών έχουν καταγραφεί από  τους επιστήμονες. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι οι ερωδιοί και οι κορμοράνοι. Στη λιμνοθάλασσα ζει και η βίδρα ( ή ενυδρίδα) η οποία είναι από τα σπανιότερα και απειλούμενα είδη της Ευρώπης. Ακόμη, στη λίμνη ζει και η τελματοχελώνα καθώς  και σπάνια είδη ψαριών. 

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η χλωρίδα της. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη είναι γνωστή και « η λίμνη των κρίνων»  ή « λίμνη της ορχιδέας». Πλήθος κρίνων πλέουν στην επιφάνεια της ενώ οι υδροβιολόγοι έχουν εντοπίσει δεκαέξι είδη ορχιδέας. 

Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη: ο υγροβιότοπος της Κέρκυρας που ενέπνευσε τον Gerald Durrell

Επίσης, εκεί υπάρχει ένα μεγάλο ιχθυοτροφείο  όπου χρησιμοποιούνται παραδοσιακές μέθοδοι αλιείας. 

Λόγω της ιδιαιτερότητας της η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη προστατεύεται από τη συνθήκη  Natura 2000 και τη συνθήκη της Βέρνης. 

Η οικογένεια Durrell προτιμούσε συχνά την λιμνοθάλασσα Αντινιώτη για τις διακοπές της  τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε νεαρή τότε ηλικία ο  ένθερμος φυσιολάτρης και φιλόζωος  Gerald Durrell  περνούσε τα καλοκαίρια του εκεί και οι εμπειρίες του από την λιμνοθάλασσα Αντινιώτη και την Κέρκυρα τις μετέφερε στα πασίγνωστα σε όλο τον κόσμο βιβλία του « Ζώα, πουλιά και συγγενείς» και « Η οικογένεια μου και άλλα ζώα». 

Συντάκτης: Νίκος Στούπης 

Φωτογραφίες: Έλσα Τσιριγγάκη

Corfuland Live Webcams

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News