Happy Choices από την Κερκυραία Personal Coach Χριστίνα Δ. Πίκουλα

Τι είναι το Coaching; Πως μπορεί να μας βοηθήσει ένας Coach και σε τι θα μας ωφελήσει; Αυτές και άλλες απορίες είχαμε και γι αυτό συναντήσαμε την Χριστίνα Πίκουλα, Personal Coach και δημιουργό του “Happy Choices”

Happy Choices από την Κερκυραία Personal Coach Χριστίνα Δ. Πίκουλα

Η Χριστίνα Πίκουλα μίλησε στο Corfuland.gr για το Coaching, την αυτογνωσία και για το ημερολόγιο προσωπικής ανάπτυξης που έχει εκδώσει για τη νέα χρονιά. 

Χριστίνα πες μας λίγα λόγια για εσένα ώστε το κοινό του Corfuland να σε γνωρίσει καλύτερα. 

Χ.Π.: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κέρκυρα, μόλις τελείωσα το λύκειο μετακόμισα στην Πάτρα για σπουδές. Οι πρώτες μου σπουδές ήταν στα οικονομικά και τη λογιστική, στη συνέχεια μετακόμισα στην Αθήνα όπου συνέχισα τις σπουδές μου στο Χρηματιστήριο, στο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών και ξεκίνησα να εργάζομαι σε Διαφημιστική εταιρεία. Μετά από 3 χρόνια άρχισα να εργάζομαι στην Ανώτατη εκπαίδευση, αρχικά στις οικονομικές υπηρεσίες του Ιδρύματος και από το 2015 είμαι Υπεύθυνη στο Γραφείο Προέδρου. Στο διάστημα αυτό ολοκλήρωσα το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Διεθνή Διοικητική των Επιχειρήσεων με κατεύθυνση το Διεθνές Marketing.

Και φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα, που ασχολούμαι με το Personal Coaching μετά από δυο χρόνια εκπαίδευσης στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησης πολλών σεμιναρίων του εξωτερικού.

Πώς από τα οικονομικά βρέθηκες στο Coaching;

Χ.Π.: Πιστεύω ότι επέστρεψα εκεί που πραγματικά ανήκω, απλά χρειάστηκε να κάνω έναν κύκλο στη ζωή μου, να εκπαιδευθώ σε διαφορετικούς κλάδους και να μάθω πολύ χρήσιμα πράγματα, να γνωρίσω πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους και να αποκτήσω σημαντικές εμπειρίες απαραίτητες για την διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου.

Τέλος, το όνειρό μου από μικρή ήταν να βοηθάω ανθρώπους, αγαπούσα την ψυχολογία και διάβαζα αμέτρητα βιβλία ψυχολογίας, μέχρι που ήλθα σε επαφή με το Coaching και είπα «με αυτό θέλω να πορευτώ από εδώ και πέρα».

Τι ακριβώς όμως είναι το Coaching, και ποια είναι η ελληνική του ονομασία;

Χ.Π.: Το Coaching είναι μια διαδραστική συνεδρία μεταξύ ενός επαγγελματία Coach και του πελάτη του όπου ονομάζεται Coachee. Στα ελληνικά θα λέγαμε ότι ο Coach είναι ένας προπονητής όπου έχει σκοπό να ενδυναμώσει και να προετοιμάσει τον πελάτη του ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει όλες τις καταστάσεις της ζωής του σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Μέσα από την Coaching διαδικασία ο Coach με τις μεθόδους που χρησιμοποιεί βοηθάει τον πελάτη να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία, να θέσει τους κατάλληλους στόχους και μαζί να δημιουργήσουν το πλάνο ενεργειών ώστε να τους επιτύχει στηριζόμενοι στην ίδια του τη δυναμική.

 

Είναι το Coaching μια ακόμη «αμερικανιά»;

Χ.Π.: Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η προέλευση του Coaching, γιατί ενώ έχει γίνει γνωστό και μας έχει έλθει από την Αμερική που το χρησιμοποιούν πάνω από 30 χρόνια η βάση και όλη η ιδεολογία του βασίζεται στην Μαιευτική Μέθοδο του Σωκράτη.

Ο αρχαίος φιλόσοφος προσποιούμενος μια διαρκή άγνοια με τις διαδοχικές ερωτήσεις του βοηθούσε τον συνομιλητή του να «γεννήσει» τη δική του αλήθεια, την αλήθεια που είχε μέσα στην ψυχή του.

Γιατί κάποιος να επιλέξει να εργαστεί με έναν Personal Coach;

Χ.Π.: Ένας Personal Coach στην ουσία είναι Life & Carrier Coach, δηλαδή ασχολείται τόσο με προσωπικά ζητήματα όσο και με ζητήματα καριέρας και επαγγελματικών. Μέσα από το Personal Coaching ο πελάτης θα ανακαλύψει ποιος πραγματικά είναι, θα δουλέψει στο σήμερα, τον μόνο πραγματικό χρόνο που διαθέτει και θα χτίσει βήμα βήμα το αύριο. Για να γίνει αυτό πρέπει να έχει μια πλήρη εικόνα της κατάστασής του ώστε να μπουν όλα σε μια σειρά. Είναι σημαντικό να πούμε ότι ο Coach κατά τη διάρκεια της συνεδρίας δεν συμβουλεύει, δεν καθοδηγεί και δεν λέει τη γνώμη του. Σκοπός είναι να ανακαλύψουν μαζί την πραγματική εικόνα του πελάτη του, απαλλαγμένη από προσωπεία και κουστουμάκια που έχει φορέσει κατά καιρούς για να είναι αρεστός είτε στους οικείους του είτε στην κοινωνία.

Happy Choices από την Κερκυραία Personal Coach Χριστίνα Δ. ΠίκουλαHappy Choices, το όνομά σου στα Social Media. Ποια είναι η σημασία πίσω από αυτό;

Χ.Π.: To «Happy Choices» είναι η δική μου φιλοσοφία για τη ζωή. Οι «χαρούμενες επιλογές» που μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς στην καθημερινότητά του για να ζήσει μια καλή ζωή. Οι χαρούμενες επιλογές, δεν είναι πάντα εύκολες επιλογές είναι αποτέλεσμα εσωτερικής αναζήτησης και αυτογνωσίας, ώστε να ξέρουμε πραγματικά ποιοι είμαστε και που θέλουμε να πάμε. Μόνο τότε θα είμαστε σίγουροι για τις επιλογές μας και ως εκ τούτου θα οδηγηθούμε σε όλα αυτά που επιθυμούμε.

Τελικά η ευτυχία είναι αποτέλεσμα τύχης;

Χ.Π.: Αρχικά θα πρέπει να ορίσουμε τι σημαίνει ευτυχία, για τον καθένα σημαίνει κάτι διαφορετικό. Για κάποιους ευτυχία είναι να δημιουργήσουν οικογένεια, για κάποιους άλλους η οικονομική ανεξαρτησία και κάποιοι άλλοι επιθυμούν να ταξιδεύουν και να γνωρίζουν νέους τόπους και φυσικά πολλά άλλα.

Το πρώτο πράγμα λοιπόν που χρειάζεται να κάνουμε είναι να ορίσουμε την ευτυχία, απλά και κατανοητά και στη συνέχεια να δούμε πώς μπορούμε να τη φέρουμε στη ζωή μας.

Η ευτυχία όχι μόνο δεν είναι θέμα τύχης αλλά είναι αποτέλεσμα της δικής μας συστηματικής προσπάθειας. Όλα όμως είναι πιο εύκολα εάν έχουμε ξεκινήσει το ταξίδι της αυτογνωσίας.

Πόσο σημαντική είναι η αυτογνωσία;

Θα το θέσω όσο καλύτερα μπορώ, η αυτογνωσία είναι το οξυγόνο της ύπαρξής μας. Ειδικά όταν μιλάμε για ουσιαστική και πραγματική αυτογνωσία. Όταν γνωρίζω ποιος είμαι και τι σκοπό έχω, γνωρίζω τις δυνάμεις και τις αδυναμίες μου έχω τον πλήρη έλεγχο της ζωής μου, δεν γίνομαι έρμαιο στα χέρια κανενός.

Εκεί βρίσκονται όλες οι απαντήσεις που αναζητάμε, κυρίως από τους γύρω μας, όμως οι απαντήσεις βρίσκονται πάντα μέσα μας και περιμένουν να τις ανακαλύψουμε.

Έχεις εκδώσει ένα ημερολόγιο προσωπικής ανάπτυξης για το 2020. Τι διαφορετικό έχει από τα υπόλοιπα ημερολόγια που κυκλοφορούν;

Χ.Π.: Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το «365+1 Happy Choices» Ημερολόγιο για το 2020 από τις εκδόσεις «Ευγνώμων» και είναι αυτό ακριβώς που αναφέρει ο τίτλος του. Ένα ημερολόγιο που θα βοηθήσει τον κάτοχό του να βάλει σε πρόγραμμα και τάξη τη ζωή του το 2020. Για την ακρίβεια ξεκινάει με μια παρατήρηση του 2019, όλα όσα συνέβησαν, όλα όσα ζήσαμε, τι καταφέραμε. Τι πήγε καλά και τι όχι. Παρατηρούμε τα δεδομένα και στην συνέχεια οργανώνουμε τη νέα χρονιά σύμφωνα με όλα όσα επιθυμούμε να φέρουμε στη ζωή μας.

Happy Choices από την Κερκυραία Personal Coach Χριστίνα Δ. Πίκουλα

Κάθε μήνας έχει και μια διαφορετική θεματολογία, για να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τον κάτοχό του να αναλάβει δράση.

Πριν αρχίσει η εβδομάδα γίνεται προγραμματισμός σχετικά με το τι ακριβώς θέλουμε να ολοκληρώσουμε την εβδομάδα που ξεκινάει.

Στη συνέχεια υπάρχει ο ημερήσιος προγραμματισμός, ώστε να βάζουμε προτεραιότητες, να παρακολουθούμε τα σημαντικά που έχουμε να κάνουμε, να ελέγχουμε τη διατροφή μας ακόμα και τα οικονομικά μας. Η ημέρα ξεκινάει με λίστα ευγνωμοσύνης, ώστε να θυμόμαστε στο ξεκίνημα της ημέρας μας όλα όσα έχουμε και είμαστε ευγνώμονες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που είναι ευγνώμονες είναι πιο ευτυχισμένοι και ήρεμοι στην καθημερινότητά τους.

Και αυτό έχει λογική γιατί την στιγμή που καταγράφεις όσα έχεις, διαπιστώνεις ότι είναι παραπάνω από αρκετά και αυτομάτως αισθάνεσαι σιγουριά και ηρεμία. Να αναφέρω ότι δεν μιλάμε μόνο για υλικά αγαθά αλλά και για συναισθήματα, επιτεύγματα και ανθρώπους που υπάρχουν στη ζωή μας. Στο τέλος κάθε μήνα κάνουμε έναν «απολογισμό» για να δούμε τι είχαμε προγραμματίσει και τελικα πώς ήταν αυτός ο μήνας για εμάς.

Το πιο βασικό είναι να έχουμε κάθε στιγμή την εικόνα της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε.

Happy Choices από την Κερκυραία Personal Coach Χριστίνα Δ. Πίκουλα

Τι πιστεύεις οτι λείπει από τους ανθρώπους και δεν καταφέρνουν όσα θέλουν;

Χ.Π.: Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην μη επίτευξη των στόχων μας. Όμως, προσωπικά πιστεύω ότι λείπει η δέσμευση και η προσήλωση σε αυτό που θέλουμε. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι εάν θέλουμε να φέρουμε αλλαγές πρέπει να δεσμευτούμε στον στόχο μας και στο πλάνο δράσης, ότι θα παραμένουμε προσηλωμένοι ακόμα κι αν χρειαστεί να αποτύχουμε μερικές φορές.

Την έλλειψη δέσμευσης τη σημερινή εποχή τη συναντούμε συχνά σε διάφορους τομείς της ζωής μας από τις επαγγελματικές σχέσεις μέχρι και τους γάμους και την αύξηση των διαζυγίων.

Δεν είναι τίποτα τυχαίο, εμείς είμαστε υπεύθυνοι είτε κάτι δουλέψει είτε κάτι δεν δουλέψει.

Αυτό είναι κάτι που αναφέρω τόσο στις ομιλίες μου όσο και στις συνεδρίες, να μην φοβούνται να αναλάβουν την ευθύνη της ζωής τους και να δεσμευθούν με τα όνειρά τους.

Τι ετοιμάζει το Happy Choices για τη νέα χρονιά;

Χ.Π.: Στόχος μου για το 2020 είναι να συμβάλω με τον τρόπο μου και να βλέπω περισσότερους ευτυχισμένους ανθρώπους στο δρόμο από αυτούς που βλέπω στα Social Media. Σχεδιάζω βιωματικά σεμινάρια και ομιλίες όπου μετά από την εμπειρία οι συμμετέχοντες θα έχουν απαραίτητα εργαλεία στα χέρια τους να καλυτερέψουν και να απογειώσουν την ύπαρξή τους.

Μια ευχή για το 2020;

Χ.Π.: Θέλω να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο ολόψυχα να έχει μια υγιή χρονιά, με απεριόριστη αγάπη, κατανόηση και ευημερία στα σπίτια τους και να μην σταματούν να ονειρεύονται και να διεκδικούν την ευτυχία τους όσο χρονών κι αν είναι.

Επικοινωνήστε με την Χριστίνα Πίκουλα με τους παρακάτω τρόπους:

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Instagram: happychoices_bychristina

Κάντε εγγραφή στο κανάλι της στο Youtube: HappyChoices by Christina Personal Coaching

Corfuland Live Webcams

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News