Τι παίζει Σήμερα

Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Η πανώλη στην Κέρκυρα το 1629, το πρώτο κρούσμα και τα θύματα

Η πανώλη, μια θανατηφόρα λοιμική νόσος, έπληττε την Ιταλία και έγινε διασπορά στα Ιόνια Νησιά το 1629. Η ασθένεια στην Κέρκυρα ξεκίνησε μετά την άφιξη ενός πλοίου από την Ιταλία. Το πρώτο κρούσμα στην Κέρκυρα, εμφανίστηκε τα Χριστούγεννα του 1629 στην οικογένεια του δικηγόρου Οδηγητριανού Σαραντάρη ο οποίος και εκτελέστηκε σαν υπεύθυνος για τη διάδοση του θανατικού. Η εκτέλεσή του κρίθηκε άδικη στη συνέχεια. Η τοπική Ενετική Διοίκηση δαπάνησε ποσό χιλίων δουκάτων προκειμένου να ληφθούν έκτακτα υγειονομικά μέτρα. Τα κρούσματα σταδιακά μειώθηκαν και την Κυριακή των Βαΐων του 1630 δεν σημειώθηκε κανένα. Τα θύματα (όπως αναφέρει ο Βροκίνης) έφτασαν τα 60.

Η πανώλη στην Κέρκυρα το 1629, το πρώτο κρούσμα και τα θύματα

Λίγες ημέρες πριν το Πάσχα του 1630, κατά μαρτυρίες της εποχής, πολλοί ασθενείς έβλεπαν στον ύπνο τους τον Άγιο να τους ευλογεί και να τους χαρίζει υγεία. Ακόμα, οι νυχτερινοί φύλακες του Παλαιού Φρουρίου έβλεπαν ένα υπερκόσμιο φως να αιωρείται από το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. 

Η κατάπαυση του θανατικού αποδόθηκε από τον απλό λαό σε θαυματουργή επέμβαση του Αγίου και την ημερα εκείνη λιτανεύτηκε το ιερό λείψανο εκτός του ναού. Οι Σύνδικοι της Κοινότητας συγκέντρωσαν πέντε χιλιάδες δουκάτα για εξωραϊσμό του ναού και με αίτησή τους προκάλεσαν το υπό χρονολογία 21 Ιούνη 1630 θέσπισμα της Ενετικής Διοίκησης για τη λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου "ίνα κατ΄έτος και επί παντός τελήται η λιτανεία πανδήμως".

Σήμερα σε ανάμνηση του θαύματος τελείται  λιτανεία που την Κυριακή των Βαΐων και έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια. Η λιτανεία θεσπίστηκε το έτος 1629, σε ανάμνηση της θαυματουργικής απαλλαγής του νησιού από την πανώλη.

Πηγή: https://www.corfuland.gr/el/istorika-kerkyra/corfu-history/h-litaneia-toy-agioy-spyridonos-tin-kyriaki-ton-baion.html, Γ. Ζούμπος

Corfuland Live Webcams

Τα Δίχτυα Εστιατόριο

Δασσιά

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Vrachos

Παλαιοκαστρίτσα

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News