Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Η λιτανεία της Παναγίας στην Παλιά Περίθεια στους έξι Ιερούς Ναούς

Η λιτανεία της Παναγίας στην Παλιά Περίθεια στους έξι Ιερούς Ναούς

Την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου η Παλιά Περίθεια όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τιμά με λιτανεία το θαύμα της Παναγίας, που το 1863 μετά από σχετικές παρακλήσεις είχε σώσει τη νεολαία του χωριού από μια θανατηφόρα επιδημία. Η λιτανεία της Περίθειας έχει το χαρακτηριστικό της περιφοράς και στους 6 ναούς στο ιστορικό αρχοντοχώρι της βόρειας Κέρκυρας.

Ο ιερέας Σπυρίδων Πέρρος και ο πρωτοπρεσβύτερος φιλόλογος Παναγιώτης Μοναστηριώτης γράφουν στο βιβλίο τους “Περίθεια” για την λιτανεία:

«Φαίνεται ότι οι επιδημίες ήταν συχνές στην Κέρκυρα και κατέστρεφαν πολλά χωριά. Μια τέτοια επιδημία έπληξε την Περίθεια το έτος 1863, ένα χρόνο πριν την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, η οποία αποδεκάτιζε τα παιδιά. Ίσως να ήταν διφθερίτις. Όπως διηγούνται οι γέροντες της Νέας Περίθειας, η Παλιά Περίθεια κινδύνευε να μείνει χωρίς νέους. Οι θάνατοι μικρών παιδιών και εφήβων ήταν καθημερινό φαινόμενο. Απελπισία είχε καταλάβει τους κατοίκους. Μη γνωρίζοντας τι να κάνουν, καταφεύγουν στη μεγάλη πονεμένη μητέρα Παναγία. – Μεταβολή των θλιβομένων, απαλλαγή των ασθενούντων υπάρχουσα, Θεοτόκε Παρθένε… θυμήθηκαν και έψαλαν στις παρακλήσεις για την Παναγία. Και αμέσως κλήρος και λαός σηκώνουν την εικόνα της Παναγίας με προεξάρχοντα τον Ηγούμενο της Ι. Μ. Παντοκράτορα, Αρχιμανδρίτη Π. Μελέτιο και με κατάνυξη και συντριβή την λιτανεύουν γύρω από το χωριό. Την άλλη μέρα ως εκ 

Η λιτανεία της Παναγίας στην Παλιά Περίθεια στους έξι Ιερούς Ναούς

θαύματος, η αρρώστια υποχώρησε και σε λίγες μέρες σταμάτησε τελείως. Έτσι η νεολαία της Περίθειας σώθηκε… Απλή και κατανυκτική η λιτανεία δεν έχει την κοσμικότητα των άλλων λιτανειών με τις μουσικές και τις άλλες πομπώδεις εκδηλώσεις που δεν ταιριάζουν καθόλου στην ιερότητα της τελετής. Ο λαός και οι ιερείς μόνον συμμετέχουν ψάλλοντας με ψυχική ανάταση τον Παρακλητικό κανόνα της Παναγίας, της ελπίδας των απελπισμένων. Έτσι τη μέρα αυτή, όπως και στις 15 Αυγούστου που πανηγυρίζει ο Ι. Ν. της Υ. Θ. Ζωοδόχου Πηγής, η Παλιά Περίθεια ξαναβρίσκει κάπως το παλιό της μεγαλείο και ζωντανεύουν παλιές χαρές και λύπες». 

Σύνταξη: Μάρω Μπολέτση

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News