Ειδοποίηση
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Η αριστοκρατική οικογένεια Καποδίστρια με τα εννιά παιδιά

Η προσωπικότητα και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια απασχολεί τους ερευνητές και τους λάτρεις της ιστορίας  όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ωστόσο, ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η οικογένεια Καποδίστρια, η  καταγωγή της και η πορεία της στο χρόνο.

Αρχικά η οικογένεια Καποδίστρια ήταν γνωστή με την επωνυμία Vittori. Υπάρχει η πιθανότητα το Vittori να προήλθε από το πατρώνυμο Vittorio, Victor (Βίκτωρ). 

Ακόμη, σύμφωνα με την «Ιστορία του κυβερνήτου της Ελλάδος Ιωάννη Α. Καποδιστρίου» του Τρύφωνα  Ευαγγελίδη  φαίνεται ότι  η οικογένεια Καποδίστρια – Vittori  έχει τις ρίζες της στο Βυζάντιο. Ο ιστορικός βασίζεται σε ομολογία του Δούκα Ιωάννη Κομνηνού που θεωρεί η καταγωγή της οικογένειας  από το Βυζάντιο φτάνει στον 13ο αιώνα και να συνδέεται με συγγενική σχέση  με την οικογένεια των Νικηταίων της Κωνσταντινούπολης.  

Η αριστοκρατική οικογένεια Καποδίστρια με τα εννιά παιδιά

Λέγεται πως η οικογένεια Καποδίστρια έφτασε από τις βενετοκρατούμενες Δαλματικές ακτές  από την πόλη Κάπο ντ’ Ίστρια  (Capo D’ Istria, σημερινό Κόπερ της Σλοβενίας) στο νησί των Φαιάκων τον 14ο αιώνα ενώ σύμφωνα με άλλους από τη Βενετία. 

Η οικογένεια Καποδίστρια ανήκε στις παλαιότερες οικογένειες της Κέρκυρας και συμμετείχε στο μεγάλο συμβούλιο της πόλης από το 1477. Το 1679 ο Ηγεμών της Σαβοΐας απένειμε τον τίτλο του Κόμη στον Ιερώνυμο Καποδίστρια (προπάππους του Αντώνιου Μαρία Καποδίστρια) και στους απογόνους του. Ο τίτλος αυτός εισήχθη στη « Χρυσή Βίβλο» ( Libro d’ Oro) των ευγενών της Κέρκυρας. 

Ο πατέρας του Ιωάννη, Αντώνιος Μαρία Καποδίστριας υπήρξε έγκριτος νομικός και ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Ήταν εκπρόσωπος της Κέρκυρας στην Υψηλή Πύλη και έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις για την ίδρυση της Επτανήσου Πολιτείας. 

Η μητέρα του Κυβερνήτη ήταν η Διαμαντίνα (Αδαμαντία) Γονέμη. Η οικογένεια της είχε κυπριακές ρίζες και ήταν κι αυτή εγγεγραμμένη στη « Χρυσή Βίβλο» από το 1606.

Η αριστοκρατική οικογένεια Καποδίστρια με τα εννιά παιδιά

Το ζεύγος Καποδίστρια-Γονέμη εκτός από τον Ιωάννη απέκτησε άλλα οκτώ παιδιά. 

Η Στέλλα παντρεύτηκε τον Σπυρίδωνα Στέλιο Πολυλά, συνταγματάρχη στα χρόνια της Ενετοκρατίας και της Επτανήσου Πολιτείας.

Οι δίδυμες αδελφές Ευφροσύνη και Ευφημία έγιναν μοναχές. 

Ο Βιάρος ήταν επιφανής νομομαθής στην εποχή του. Επιπλέον, υπήρξε Έφορος της Φιλικής Εταιρείας και όταν έγινε Κυβερνήτης ο αδερφός του, υπηρέτησε ως έκτακτος διοικητής Σποράδων και Υπουργός των Ναυτικών. 

Ο Αυγουστίνος υπήρξε κι αυτός Έφορος της Φιλικής Εταιρείας και ανέλαβε σημαντικά πόστα στην Επτάνησο Πολιτεία. Επί των ημερών του Ιωάννη Καποδίστρια, διορίστηκε στρατιωτικός και πολιτικός αρχηγός της Δυτικής Ελλάδας. Μετά τη δολοφονία του αδερφού για μικρό διάστημα ανέλαβε τα ηνία της χώρας.

Η αριστοκρατική οικογένεια Καποδίστρια με τα εννιά παιδιά

Η Μαρία παντρεύτηκε τον Νικόλαο Ροδόσταμο, γόνο παλιάς κερκυραϊκής οικογένειας. 

Ο Βίκτωρ σπούδασε ιατρική και ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Εθνικού Ιατρικού Συλλόγου Κερκύρας.

Τέλος, ο Γεώργιος ήταν ο νεώτερος της οικογένειας Καποδίστρια και  ο μόνος που άφησε απογόνους. Ασχολήθηκε με την κτηματική περιούσια της οικογένειας. 

Πηγές: Αρχείον Ιωάννου Καποδίστρια, τ. Γ΄, rethemnosnews.gr, iccn.gr, Wikipedia, capodistriasmuseum.com, sansimera.gr, kapodistrias.info

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Kaiser Bridge Restaurant

Γέφυρα του Κάιζερ

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News