Τι παίζει Σήμερα

Γιώργος Μέγκουλας: ο βραβευμένος γλύπτης «Ιππότης των Γραμμάτων και Τεχνών»

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ελληνικός και διεθνής  τύπος έχει ασχοληθεί με το καλλιτεχνικό έργο του βραβευμένου γλύπτη με την υψηλή διάκριση του “Ιππότη των Γραμμάτων και Τεχνών”. Ο λόγος για τον Γιώργο Μέγκουλα.

Ο Γιώργος Μέγκουλας γεννήθηκε στο Αλιβέρι Εύβοιας το 1955 και η καταγωγή η πατρική είναι από την Κεφαλονιά ενώ από τη μεριά της μητέρας του από τη Μάνη. Ωστόσο, η οικογένεια του έζησε για πολλά χρόνια στην Κέρκυρα ενώ και ο ίδιος ζει και εργάζεται σ’ αυτήν.

Γιώργος Μέγκουλας: ο βραβευμένος γλύπτης «Ιππότης των Γραμμάτων και Τεχνών»

Στην Αθήνα οι σπουδές του είχαν να κάνουν με τις καλές τέχνες, την γλυπτική, την αρχιτεκτονική, την διακόσμηση και το σχέδιο μόδας. Αργότερα, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο Παρίσι. Εκεί ασχολήθηκε με τη διαφήμιση και τη γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών. Απέκτησε το πτυχίο του με εύφημη μνεία και συγχαρητήρια από την Κριτική Επιτροπή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών.

Επιπλέον, με υποτροφία της Unesco το 1977 και 1979 έκανε σπουδές στη συντήρηση μνημείων σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης.

Έχει κάνει 8 ατομικές εκθέσεις ενώ έχει συμμετάσχει σε 67 ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό ( Πανελλήνια 1975, Σύγχρονη Ελληνική Γλυπτική στο Παρίσι 1991).

Προτομές, ανδριάντες και μνημεία του Γιώργου Μέγκουλα  κοσμούν δημόσιους χώρους και πλατείες σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Από το 1983 τα έργα αυτά ξεπερνούν τα 80.

Γιώργος Μέγκουλας: ο βραβευμένος γλύπτης «Ιππότης των Γραμμάτων και Τεχνών»

Όλα αυτά τα χρόνια έτυχε πολλών τιμητικών διακρίσεων. Η σημαντικότερη, όμως, όλων ήταν αυτή του “ Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών” το 1995 από το Γαλλικό κράτος.

Μερικά από τα γλυπτά του φιλοξενούνται σε πολλά μουσεία όπως η Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας, η Εθνική Πινακοθήκη, το μουσείο  Science των Η.Π.Α κ.α.

Έχει αναλάβει στο παρελθόν τη θέση του προέδρου του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος και έχει διατελέσει μέλος της Εφορείας Γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Τα έργα που έχει φιλοτεχνήσει για την Κέρκυρα ο Γιώργος  Μέγκουλας είναι: η προτομή του Κωνσταντίνου Θεοτόκη στους Καρουσάδες, το γλυπτό σύμπλεγμα αφιερωμένο στη μνήμη της Εθνικής  Αντίστασης στην είσοδο του Νέου Φρουρίου,  το μνημείο του Πολυτεχνείου έξω από τη Νομαρχία, η προτομή του λιμενοφύλακα Μαρίνου Ζαμπάτη στο Λιμεναρχείο, το μνημείο των αστυνομικών στο προαύλιο της Αστυνομίας καθώς και η προτομή του Ελευθερίου Χανδρινού στην πλατεία της Σπηλιάς στο παλιό λιμάνι.

Συντάκτης: Νίκος Στούπης

Corfuland Live Webcams

Porto Nuovo Restaurant

Κασσιόπη

Δείτε live

Mojitos

Ύψος

Δείτε live

Akti Kontogialos - Spyros Seaside Bar Restaurant

Παραλία Κοντογυαλού

Δείτε live

Corfuland Tips

Corfuland News